否定自由意志的兩個驚人實驗

320 回覆
618 Like 45 Dislike
我諗你意思係「人本身有自由意志去選擇人嘅行為,而manipulate人嘅腦只係限制左人本身有嘅自由意志」?

但係個問題係就算你話自由意志係一堆化學反應造成嘅嘢,你都未define 咩係free will
樓主第一個老鼠實驗都只係得一個誘因,
即係你冇嘢做,有人俾樣嘢做令你得到正面嘅益處,正常都會去做吓啦

如果等老鼠肚餓,
一邊係食物, 另一邊係爬梯,
俾大量老鼠去選擇,
又會唔會全部老鼠選擇爬梯呢?
如果兩邊都有老鼠選擇,
係咪就證明到
結果又會唔會只係得爬梯呢?
如果兩邊都有老鼠揀,
係咪就證明到老鼠有自己嘅free will去作出選擇?
其實 free will 同 manipulation 兩者有抵觸咩?
二者從定義上不就是mutual exclusive嗎

這不叫否定吧,而只是定義之爭。
如果一個聖人被人扑傻左,因為腦損傷而變左一個下流無恥既人,咁變得下流無恥係咪佢既free will?
搞清楚究竟講緊

「自由意志」 定係 「自由 的 意志」?

雖然我覺得各有各講係冇問題的,

討論「自由意志」的話,會抽象d,多d不確性因素和哲學觀點介入,因為「自由意志」是形而上的。

討論「自由 的 意志」的話,可以巨體好多,多d科學觀點介入,

咩叫意志? 係自覺意識? 有意志/意識的自覺,就等於你自由嗎?

咩叫自由? 有幾大自由度先叫自由? 身體約束自由性,就等於不自由? 就等於「自由」不能給自我驗證?

咁又何謂完全自由? / 點先算自由? (有自由的定義你才能否定他)
講咗咁耐竟然無人提及自由意志呢個議題上嘅第三個立場,即「相容論」。相容論(compatibilism)主張自由意志同決定論可以相容,Henry Frankfurt係其中一個代表。
你唔define我點知你講緊咩

「依個實驗否定左A嘅存在」

如果我唔同你講清楚A係咩我同你根本討論唔到上面句野係真定假

另外我其實唔係好明胃酸-消化 同埋 自由意志嘅比喻
哲學/倫理上要罰一個人
因為佢有自由意志,要為自己行為負責

社會學上要罰一個人
因為統計顯示罰犯罪者可以減少犯罪數字
(話知你有無自由意志)

不過,其實到尾人地都會問因咩要減少犯罪數字
而一般理由係功利主義
算唔算哲學理由?
有文寫過一個實驗
叫一個人隨意禁制 再量度佢嘅腦入面嘅嘅電波
結果係發現人有禁制呢個諗法之前嘅0.唔知幾秒個腦已經有反應 之後再由呢個法應令你個腦有意識
再禁制
簡單啲講即係只要有裝置 係可以預測到你個腦將會意到嘅野
咁樣叫唔叫有自由意志?
其實暫時科技做到效果,係咪只係加大個“慾望”?

但價值觀,長久以來信仰之類嘅“意志?”,係無方法一下改變?而係好似訓練咁,長期用“愉悦”,“獎勵”嘅方法洗腦?
呢個可以話表面的意識不是自我意識的全部,
又或表面的意識不是行為的決定者

但不能直接否定自由意志
black mirror
呢d只係個腦既運作模式
證明唔到d咩
咁我麻醉左人隻手
跟住話人類其實控制唔到自己隻手

同埋你要講運作模式
咁呢個世界所有野都係粒子啦
咁人同樹都冇分別
不如咁問:
認為有自由意志者,會在什麼情況/實驗結果下接受人類其實沒有自由意志?

(如果你認為「無」,其實你認為有自由意志其實是一個信仰,
而非對事實的描述。)
追追下個post,我都變咗問自己:
人應否相信自由意志?
好似話人真係有得揀
神嘅安排好似係咁work,例如神想派錢,你可以派定唔派。如果你派,神就做到啦。但係如果你選擇唔派,神就用其他方法派,e.g. 搵其他人派。
利申:睇書睇返黎
個問題係傳統上自由意志係同決定論不相容(如果所有野都係事先決定好曬,咁人嘅自由都只不過係幻象),而個實驗發現可以用某種方法控制啲老鼠做任何野,所以可以interpret 為依個實驗否定左自由意志嘅存在,所以我覺得你用消化系統嘅例子係比喻不當

當然正如上面個巴打講自由意志係好難falsify嘅野,以第一個實驗做例,宏觀上控制到老鼠嘅行為,唔代表可以控制到啲老鼠每個動作同埋思想

而free will problem我覺得更多係semantics 嘅問題(點定義)多過係一個實際嘅問題
證明意志上的思考,一個因只有一個果。
如果明知有人控制緊自己個腦,知道將會控制自己向左或向右行,咁得登坐係度唔郁抗唔抗衡到?
你會點揀我一早就知道,我有能力改變你任何選擇,一切嘅野我都安排好曬,但係人有自由揀自己做咩,所以我唔干預咩都唔做,由得你地跟住我預先寫好嘅劇本行
一條式得個答案,你運算過程點都好,都係出嗰個答案,這不叫自由。
隻老鼠就好似年年月月日日時時分分秒秒都提住 TVB 嘅你咁
有啲似吸毒咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞