否定自由意志的兩個驚人實驗

320 回覆
618 Like 45 Dislike
我想問有無 academic reference paper ?
有興趣知多d
有趣
行為主義唔應該係自由意志的相反。 意志會受影響是必然,並非否定自由意志的存在性。

決定論才是自由意志的相反。 我認為起錯了題。
或者簡單說,實驗是使本身自由的意志變成不自由,但自由意志的本質還是存在。

意志從來受影響,軟性嘅好似社教化,硬性好似藥物。
邊有否定到自由意志
意志可被操控=自由意志不存在
Amazon 都有得賣 幾舊水美金 不過我覺得應該近乎冇乜用 如果唔係tms出面都唔使收人幾皮嘢
睇你點定義自由兩粒字囉,個題係無錯嘅
你秒秒鐘都有呢啲電流
講到意志可被操控,我有以下愚見。
我認為現實中我地大部分(Most, if not all)嘅選擇都係Based on social norm或者 acquired knowledge,例如我早餐選擇食麥皮而唔食煙肉,可以係Based on 麥皮比煙肉健康,咁樣講嘅話我呢個選擇究竟算係由社會/知識操控,定係出自我嘅Free will?

或者支持free will嘅會話:調返轉,如果我選擇食煙肉而唔食麥皮,Against我嘅knowledge,咁樣算係Free will啦掛?可惜Against free will嘅點都可以駁到,例如話你想食煙肉係你腦入面嘅Chemical操控。

咁其實係咪證明唔到有Free will?
on9
人既意志就係個腦
你操控人地個腦人地緊係冇自由意志啦
但prove唔到正常人有冇
但係唔代表你既行為唔受理性影響
亦都有可能受好多因素影響
而控制到既只係慾望或者獎勵機制
而唔係行為本身
bandersnatch
諗起耶撚
話神比人有自由意志
但又一切都係神嘅安排
諗起中國用電擊療法將gay佬變直
同埋實驗一同訓練狗隻有咩分別,咪又係獎勵機制
意志同腦兩樣嘢嚟
到你呢個留言咁多正皮唔好意思出聲
笑咗
可以用黎醫自閉症同過度活躍症果類喎
banana fish
如果決定論係真
人好多行為都唔使負責任
殺人犯都係不得不殺人
我哋應該用咩理由懲罰佢?
好複雜下
哲學界冇統一標準
要定義嘅話
“是能在各種可能的方案中進行選擇和決定行動的能力”

有幾多百份比自由先叫自由,
而意志呢樣嚟存唔存在又係一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞