否定自由意志的兩個驚人實驗

320 回覆
618 Like 45 Dislike
Westworld
同埋隨機可否證明反而係自由造成嘅不穩定?
如果問咗蠢問題,請見諒。
根據演化論,動物作出選擇都由dna 去揀。基因令動物揀到有營養食物同強壯伴侶,而呢啲基因可以傳到下一代,反之就會滅絕。
如果人類可以自由揀食咩同伴侶交配,天擇就無用武之地。

有趣嘅係作者話,大多數人會扮睇唔到呢啲科學理論
中撚哂
隨機就唔係自發性,自由意志啦
自由意志是能在各種可能的方案中進行選擇和決定行動的能力

而隨機作者指嘅係量子力學
如果人有自由意志就唔會有毒品,唔會有精神病,見到甲由都唔識驚,人想開心就開心,情緒欲望應該都有得選擇
好心你唔好一句中一句英啦,扮專業又扮港女
巴打你係想講人既自由意志係受DNA影響?
我個腦好亂
可以咁講,
點解你會畏高,驚甲由,開心唔開心嗰啲感覺都係dna 決定

講真人通常口渴先飲水,肚餓先食嘢,
唔係自由意志揀今日夠鐘飲水食嘢啦喎。

當然你都可以話我口唔口渴,都可以飲水嘅啫。但你如果你係出自於求知慾或唔忿氣嘅慾望去做其實都係一樣。

最簡單破解呢種講法,除咗做到書中六十秒唔好想到任何事物。都可以試下控制自己情緒同慾望,例如多菜少肉好健康,正常有自由意志嘅人都會揀健康,但點解幾乎所有人都唔係咁揀?健康咗應該開心咗㗎。答案好簡單因為人無時無刻都只為自己情緒欲望服務,就係想開心同避免痛苦。

人總會我餓了就食渴了就喝好平常嘅對白,其實否定緊自由意志。
有自由意志應該我需要營養才吃,要補充水份才喝嗎?
“如果人類可以自由揀食咩同伴侶交配,天擇就無用武之地。”
唔明有咩因果關係
人可以自己揀食咩 同咩人扑野
咁揀錯嗰d咪死哂
係咪作者講野太高深冇人明
講緊基因延續,
就算高空跌落嚟會死,
如果你冇呢個知識傳俾下一代有自由意志低下係咪都會跌死先,
但天擇幫你基因刻入畏高嗰種感覺唔使學都唔驚跌死

如果基因幫你去做決擇嘅時候,
你仲叫自己揀

你可以諗下畏高個種感覺
真心有自由意志嘅你無啦啦你畏咩高

隨非有第二種慾望cover咗畏高呢個感覺,
如果唔係你唔跳落去
第二點可否説多啲?
根據演化論,動物作出選擇都由dna 去揀。基因令動物揀到有營養食物同強壯伴侶,而呢啲基因可以傳到下一代,反之就會滅絕。
如果人類可以自由揀食咩同伴侶交配,天擇就無用武之地。

有趣嘅係作者話,大多數人會扮睇唔到呢啲科學理論
中撚哂
“如果人類可以自由揀食咩同伴侶交配,天擇就無用武之地。”
唔明有咩因果關係
人可以自己揀食咩 同咩人扑野
咁揀錯嗰d咪死哂
係咪作者講野太高深冇人明
講緊基因延續,
就算高空跌落嚟會死,
如果你冇呢個知識傳俾下一代,有自由意志底下係咪都會跌死先,
但天擇幫你基因刻入畏高嗰種感覺唔使學都唔驚跌死

如果基因幫你去做決擇嘅時候,
你仲叫自己揀

你可以諗下畏高個種感覺
真心有自由意志嘅你無啦啦你畏咩高

隨非有第二種慾望cover咗畏高呢個感覺,
如果唔係你唔跳落去

1999咗改返
“但天擇幫你基因刻入畏高嗰種感覺唔使學都唔驚跌死”
係咪真係有呢種基因先?
點解自由意志一定揀“好”嘅行為做?
因為“壞”嘅行為不利生存,自然愈“壞”嘅行為下一代愈少
我諗算明白你講咩
不過唔係幾同意追求慾望同健康果Part

基因令到我地識肚餓口渴,因此產生慾望去食飲,但當over左就產生左健康問題,於是就追求健康控制飲食,咁呢一刻屬唔屬於自由意志?定屬於基因早就賦予我地覺得有危險就要控制既本能?
假如佢唔係因為飲食over左出現問題而係純粹想健康而控制飲食,咁其實都屬於慾望一種?
可能一舊舊
DNA決定一切
就好似電腦程式決定電腦點行

人眼睇到既係三維既電影
覺得自己係電影既演員即人有自由意志係一種錯覺
你唔見周街人人都食緊垃圾食物咩?

就係要睇下
你驚唔驚出現健康問題,
健康咗滿足感,
被人讚嘅榮譽感,
食垃圾食物愉快感
人係好多種情緒慾望下選擇,

有自由意志嘅人
基本只會食健康食物,並會因為咁而開心,
會隨知識改變,改變對事物慾望睇法,
你知道食菜對身體健康,就會開心去食菜,
你知道麥當勞對身體差,就會反感,
都係唔係好明
就算我地有自由意志 就算我地畏高的基因
點解天擇就唔會存在?
因為天擇意思係基因同你揀
自由意志你自己揀

你咁諗就明
喊出黎,見到有人覆我諗住可以繼續討論。如果有得繼續傾嘅話會留意下
咁我明點解我唔明你講咩
我對天擇的理解係環境(大自然)對基因的篩選
基因只係決定左你的身體特徵
你仍然可能可以喺身體特徵的限制下作出決定
我可以咁理解?
當能夠控制慾望果刻已經有自由意志?
yes
你而家食得飽著得暖當然會覺得你自由意志凌駕於慾望
到你餓兩個月
到關鍵時刻生存本能會take over
原本你可以不殺生,蟻唔踩死隻
為咗生存乜都做得出,包括殺人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞