否定自由意志的兩個驚人實驗

320 回覆
618 Like 45 Dislike
用社會學囉
哲學呢啲垃圾扔咗去
Cls
black mirror MASS
假設自由意志係唔存在
咁意識又存唔存在?
冇意志就唔可以自由地作出選擇
但又代唔代表連自覺嘅能力都冇呢?
如果話我思故我在
意識係存在嘅證據
咁如果意識都係假
咁人仲可唔可以咁肯定話自己主觀地存在?
自由意志係由成長環境 網友 父母 等等嘅影響造成
英文source 定 content farm

冇Sanjiv talent呢個人 reborat 0結果
俾咁少有乜好討論? 一億就差唔多。
好心你自己係到9up就咪扮學術討論啦
咁即係咩理由?
懲罰佢都都係決定論嘅結果
new scientist 就有source

不過篇文只係你嘅上半part話玩vr射擊準咗

而且冇篇文咁膠
如果書名係人類大歷史個作者應該係呢個名Yuval Noah Harari

仲有兩本,人類大命運,21世紀的21堂課,都係佢都值得讀
我思故我在既基礎係懷疑論 你要懷疑自己既意識係咪有被欺騙 前提就已經係意識存在(唔存在就無辦法被欺騙)所以我思故我在
只老鼠就好似年年月月日日時時分分秒秒都睇緊TVB 節目 / 消息 既香港人
睇過明珠台個節目 測個參加者腦電波

講個人 簡樣野之前 佢既 潛意識 會發出訊號先,幾有趣
邊有扮,寫明分享實驗
咪話撚咗係本書內容嚟,唔好俾膠自己啦
呢個實驗傳播度好高,
我都係呢個實驗開始唔信自由意志
他們幫她戴上了頭盔。她說其實沒什麼特別的感覺,只是稍微覺得有點兒刺痛,嘴裡有奇怪的金屬味。但接下來,她開始一個一個放倒這些虛擬恐怖分子,態度冷靜、手法純熟,簡直像蘭博或克林特·伊斯特伍德。 “看著這20個人拿著槍沖向我,我冷靜地舉起步槍,深吸一口氣,放倒離我最近的人,再平靜地評估下一個是誰。好像才一會兒,我就听到有個聲音說:'好了,結束了。'模擬室裡的燈光亮起……我身邊橫七豎八倒著屍體的影像,忽然一陣安靜,但我好希望有更多人來攻擊。

robocop
Lm
啲哲學撚真係好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞