否定自由意志的兩個驚人實驗

320 回覆
618 Like 45 Dislike
咁我都俾下作者“學術討論”嘅觀點拋下磚

1.人的選擇不是基因預設,就是隨機,沒有一部份是自由意志

2.人有自由意志的話,不會出現天擇即演化論會說不通

3.我們無法得出想法來源,往往是從腦中跳出來,例證就是我們不能在六十秒內不要想到任何事
I'm being controlled by someone from the future
基督教對自由意志嘅定義係神俾你去揀做錯的事/你會唔會為自己嘅慾望而去犯罪
你上面嗰兩個實驗係控制緊大腦嘅慾望 唔等於完全控制到人嘅行為
你都係有得去揀做違背自己慾望嘅行動
所以我唔覺得你呢個實驗係否定基督教嘅自由意志
冇絕對否定
何謂存在,什麼叫「真」?

你有自覺,就已經存在,至於是真存在,還是假存在? 這是有關存在的本質的問題,

存在先於本質,你就是屬於你所自覺下的這個存在,本質由你定義和界定。

即使人有精神病,有幻覺,他的意識是確立於他的自覺下,意識受到自覺的確立是存在的證據。

這個「存在」是在唯心論下的解釋,不是唯物論的解釋。
快 d 搵野操控到我個腦 d 感覺
等我可以瘋狂學野賺錢
你知唔知你秒秒鐘你個腦都有呢啲電流

即係你基因加環境控制呢啲電流出現,冇一個因素係自由意志
求下你哋睇下咩叫腦電波
唔好再講話咩冇否定到
你每分每秒都有腦電波
而家係驗證緊腦電波點影響你個思維

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/腦波
https://thestandnews.com/cosmos/腦電波-一-所謂何事/
識少少就串串貢
腦電波本來已經與生俱來啦
個“腦電波”天唔天然唔係重點呀,
重點係腦電波嘅改變會影響你思維
而腦電波呢樣嘢又唔係個人意志整出嚟
可以被操控唔代表被操控緊
環境本身就有一定自由度
亦都好難去prove一個環境本身係被設計
再加上無盡既隨機性
要證明有絕對既自由意志 同絕對既決定 都係無可能
值得討論既應該係 人點樣先可以達到相對地自由
但係你篇文章話腦電波係‘腦部神經元活動產生出的來效果,而非「起因」’
其實樓主係咪唔知道神經元活動會產生電流
Lm
我冇寫“源頭”呀
篇文咪寫咗囉,
我知嘅
你哋誤會咗啲唔知咩
我睇唔明你哋誤會咩
人喺微觀層面一定唔係命定意志
因為思考/意識係 neuron 有冇發送訊息
而 firing 係基於 IPSP/EPSP 係電勢差所產生
同時訊息都係基於同一時間有幾多firing到達
基於heisenberg uncertainty principle
Δt * ΔE ≥ ℏ/2
兩個variant係冇可能同時得到
所以意志喺微觀層面有絕對嘅不確定性(自由度)
利申phy毒撚
其實保羅應該都唔否認人類未必有樓主講果種自由意志

如羅馬書第七章提到:「事實上,我知道在我裡面,就是在我肉體中,沒有良善;因為行善的意願在我裡面,卻行不出來。 這樣,我願意行的善,我沒有去行;我不願意做的惡,我反而去做。 那麼,如果我做我不願意做的事,這事就不再是我所做的,而是住在我裡面的罪所做的。」

從基督教角度,由於原罪、肉體、慾望等因素,人唔可以靠自己得到自由/救贖/解放,一定要靠信仰先得。

至於點解基督教認為信上帝先等於自由,其實我唔太熟,不過可以鳩up下
大概係因為古典時代哲學家認為肉體同靈魂係對立既(唔止希臘,中國印度都有類似觀念)
真正既自由係克服/擺脫肉體慾望(就係你講既基因加環境控制)(點解要擺脫,睇下平時諸多希望又一事無成既自己多少能明白),可以觀照真理,與真理/天地合一,如莊子既「物物而不物於物(利用外物,而不被外物所役使)」、孔子果種「從心所欲不逾矩」

對於如何獲得依類自由,基督教十分樂觀,覺得信上帝就可以享有
而其他思想、宗教,依種自由只能由少數精英享有,而且要透過艱辛既修行先可以獲得
好似佛教講「眾生可以成佛」,其實係話眾生都有成佛既可能。但唔係人人成佛既可能性都一樣。你係女人,係六蓄,作過業,成佛就係會難D,可能要修幾千世甚至幾千劫

依點引申到另一個問題:人既意志既然有諸多限制,咁人有無可能係一定程度、一定範圍下改變自己呢?
我會答有
我唔可能靠自己意志絕食一年,但我可以決定自己夜D訓黎打依篇文
樓主講果種超理想超完美、一定要無任何外物影響到既自由意志,大概要上帝先有。既然我地都係凡人,唔完美唔係好正常咩

(現代哲學開始否定有絕對真理/價值依回事,提出一種「既然無真理/標準/價值我就做咩都得既自由」。依個係另一個題目,依度唔討論 )
佛學係唯心主義嘅
肉體只係 因緣+業 所構成嘅載體
自由意志可能係阿賴耶識有"自在"特性嘅本體
多謝巴打幫手答下,
縱使同我睇法口同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞