否定自由意志的兩個驚人實驗

320 回覆
618 Like 45 Dislike
咁都叫否定自由意志?
其實好難界訂咩叫自由意志,即係我出一百萬叫你行左爬樓梯,你覺得一百萬值咪會行左,唔值咪做其他野,咁的確呢一百萬引發咗你嘅欲望,但始終係你控制自己,例如和尚唔會畀色欲引誘
係喎點解有粒字變咗殘體字
如果你自由定義到絕對自由係咪否定咗呀

呢啲濕鳩留言停啦好冇
而命定喺依到可以係指因果律嘅必然性
自由意志嘅阿賴耶識要通過順隨因果律嘅之中微細嘅不確定性
去逐漸擺脫業嘅數量先可以從中涅盤
冇人理
//自由意志可能係阿賴耶識有"自在"特性嘅本體//

似乎不然
阿賴耶識可染可淨,只係類似儲物箱,或者只係一套機制,無所謂好壞
眾生都有阿賴耶識 但不見得人人都成佛

自由與否始終在修行同境界上
到成佛既人可以享有最大限度既「自由意志」,擺脫業力
阿賴耶識都要擺脫
當然都可以講佛既阿賴耶識只有淨既種子,但咁講似乎都唔夠透徹,既然係佛恐怕染淨於佢都已經無咩意義
可唔可以解釋點解咁就否定自由意志?如果唔係絕對自由就無自由意志咁簡單仲洗做實驗?我小學日日都唔撚想番學但最後日日都番齊因為我老母控制埋我行為,我都無自由意志了
如果意志=電流

我地受外力刺激導致

控制唔到電流

呢樣事件就真係否定咗自由意志呢樣嘢
你個例有問題阿媽呢個因素係包含咗自由意志應該要權衡嘅因素,
但我明你講咩,
所以我咪講睇點定義自由嘅程度囉
不過我放棄,唔想再糾纏落去
完全偏離咗開心share大家討論原意
第一個實驗好似美麗新世界入面啲人咁
其實要PROVE冇free will係唔係等同devil's proof?
學術研究上既free will definition 係咩?
同埋我重係唔明上面有巴打講'Experimental Neuroscience界主流一早有左大腦決定思想行為呢個共識', 點解咁樣會否定左free will?
唔可以co-exist / 由free will 導致有個堆電波 or whatsoever 既野再決定思想行為?
定係因為free will 冇一個well defined theory 所以學術界冇人認同?

利伸:不學無術,個人傾向free will論
歡迎提出reference 指點指點,理性討論
同意
其實毒品、零食、汽水、所有可上癮的藥物、食物和飲品,嚴格來說,都係某程度上操控緊你自由意志
精神病,情緒病,強迫症,抑鬱症,躁症,成癮症,病態賭徒,酒後亂性,毒品,精神科藥物的存在,其實又算唔算否定左自由意志?
我每日都好想屌西,但係倦到隻狗咁情願訓,
而我係知道射精好爽。

咁我係咪有自由意志?
樓主嘅意思會唔會係咁呀?
人嘅所有行為、想法都係由大腦操控。而大腦又會被chemicals同腦電波(非人為操控)仲有電流(人為操控)。咁人有邊部分係有自由意志呢。

感覺上有嘅似缸中大腦嘅問題咁?
其實係咪想否定靈魂嘅存在

即係你嘅全部思想都只係個腦嘅化學反應,只要我控制到你個腦嘅運作,就可以控制你嘅思想行為
成個過程唔需要牽涉到靈魂呢樣嘢
亦即係根本就冇靈魂
社會學
正 black mirror
咁上下
多謝巴打

補充書中有個point 好啱
“既然我們不能選擇自己慾望,而我們只根據慾望行事,何解會稱我們有自由意志”

如果你爭拗可以選擇自己慾望,
佢會叫你試下六十秒唔諗任何嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞