歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年1月號)

990 回覆
5 Like 1 Dislike
而家少部份大陸制模型係有授權
風雷啲老變係咪有?
我見呢面有得賣⋯⋯
風雷係有問hasbro 拎授權既
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2237110/%E8%AE%8A%E5%BD%A2%E9%87%91%E5%89%9B%E7%8E%A9%E5%85%B7%E6%96%B0%E4%BD%9C+Flame+Toys+2019+Kickoff+Battle

至於tiko 果隻,個問題係hkgex 本來就講明係post 高達/機械人模型,佢post 隻超人出黎已經奇怪
仲要係hkgex 係唔俾討論支模,佢作為admin 竟然兩條中哂
宜加係佢主場 佢想點咪點
用Gaia ex01上隻白會唔會白過頭,噴層黑色做底會唔會好小小
iron man算唔算機械人先
唔算啦下嘛?
去d 前admin ge group 好過
全機械,人型,可以無人駕駛
咁都唔計
好多野都可以唔計
個group 本來就係叫高達模型區,本來都已經唔預post 高達以外既機械人
如果你咁insist 要post 呢d 既,麻煩你向tiko 提議番改谷規

又另外,ironman 本身都無出模型,你唔好轉移視線
我又冇入果個grouo點知係限高達
ironman Dargon咪出過組裝模型
白冚白就一定好膠
白色遮蓋力唔夠, 通常底色我會用灰或者銀, 出黎效果有少少暗底感覺(好似講到1999)
早兩個星期有巴打係度教左我 唔該個兩位大佬
我用 mr. Colour 151,我主要噴珍珠白
依隻油冇咩遮蓋力,白底會出返白色
我上完補土再上gaia白色,再噴151珍珠白,出黎已經做到想要既效果
最後上多層半光
我有試過用光油,不過出黎感覺都係半光靚d
有隻另外噴法好似係溝珍珠粉,依個我就未試過
岩岩破左處, 試左人生第一次噴筆初體驗
試噴左十件八件細野, 感覺良好, 無出咩大問題,

想請教下, 我用MRhobby油, 係咪平平地買支洗筆水黎洗筆就OK?
唔知之前邊度睇到話酒精洗筆都得, 但試左效果一般,
最後都係用開油水洗筆, 咁搞法會用好多開油水

同埋開油個量唔係好識控制, 少又驚唔夠, 我溝左半杯都淨返好多
同埋諗住試噴少少就無戴罩,
原來都幾大味, 加上我無買洗筆杯,
我求其用個膠兜直接噴啲污糟水落去,
啲油攻返上我吸晒
洗筆用返洗筆水,用開油水洗根本係錯
有隻專用洗筆水,幾十蚊大大枝,用thinner洗洗窮你

我自己就用有蓋樽仔開油,用淨留返噴下隻
買個廢油壺啦 咁樣真係玩命
你點洗筆?
仲有,寧多莫少。
猶其係溝色。
都係睇片果啲教學,
倒開油水(下次轉洗筆水)入杯,
手指禁實筆頭,出氣拉後幾秒,
跟住噴晒出黎,loop到乾淨,
再好小心咁拆埋支針出黎抺,乾左先砌返埋
仲有無咩要注意?

同埋thanks上面既巴打們,收到,
買支洗筆水同壺就正式入坑

想請教下, 我用MRhobby油, 係咪平平地買支洗筆水黎洗筆就OK?

同埋開油個量唔係好識控制, 少又驚唔夠, 我溝左半杯都淨返好多
你點洗筆?
都係睇片果啲教學,
手指禁實筆頭,出氣拉後幾秒
仲有無咩要注意?

可以拉後20秒甚至半分鐘
倒番出黎唔好噴出黎
倒左先噴番淨餘既出黎。
兩三次就會乾淨晒。
我本物都係用灰色底灰
咁應該冇問題了

你點洗筆?
都係睇片果啲教學,
手指禁實筆頭,出氣拉後幾秒
仲有無咩要注意?

當然第一件事係倒晒cup入面啲油走先啦
之後用布捽捽cup入面
呢下再索緊啲油走
我通常落少過四分一深度既開油水
之後可以拉後20秒甚至半分鐘
倒番出黎唔好噴出黎
倒左先噴番淨餘既出黎。
再用布捽捽入面先(兼抺下油杯上層既地方)
再重覆(越後越少開油水都得,我孤寒)。
通兩三次就會乾淨晒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞