歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年1月號)

990 回覆
5 Like 1 Dislike
頂, 頭先問老闆佢仲話手油ok... 可能佢誤會左我係咪噴完之後可以手油....
咁老老實實咩油都可以手油既
係效果問題姐
巴打我總結一下:
底油 --> 雙星油 + X-20A thinner --> Gundam滲線筆 (唔係畫線嗰隻) / 滲線液 + X-20 / zippo --> 消光
流程係咪咁?
大致上係
同埋滲線筆印象中一般都係素組用
如果想做無印水貼就要厚光油後消光
係啊, 我之前素組都係滲線筆 + 擦膠搞掂

即係如果上水貼想好睇, 要響之前噴多啲光油?會唔會搞到個件好厚呢?
一般水貼後消光都冇乜問題
係近睇會見到水貼邊同唔同水平咁解

你可以噴幾層光油做無印,之後噴消光就唔覺
話時話噴消光嘅話,咁本身上色時係咪唔使買消光系顏料
好似兩種個效果唔同,要望望先知
平時我用av就半消咁上下
唔該晒 急不及待想去買油玩了 今日怕買錯底灰無入手住
最好光澤/半光澤,滲線水貼等都易搞啲,撗掂最後都消
雙星油手油上網睇話無得疊層 我就無試過雙星手油, 所以最好拎D廢件試下
琺瑯滲線油D味都好震撼. 要戴罩
有無得唔用琺瑯油滲?
水彩
刻線要點刻先靚 成日刻唔直或者出界
係咪就咁一盒小學用嗰啲廣告彩就ok? 要大約點溝?
除非好手工
唔係都係
起草畫線
貼demo膠帶
勾/推刀 慢慢順住刻

出界咪填返再刻過
廣告彩唔係水彩
sor, 咁大約點溝先做到滲線效果
目前仲係素組L 唔識噴野
廣告彩ok,用水開到稀過脫脂奶咁可以。
詳細啲講,水性油一詞太廣泛,模型用個啲叫acrylic(亞加力),乾左就型成一層硬模,防水。
廣告彩、水彩個啲,個binder乾左之後唔防水,所以可以用水抺得甩。又因為廣告彩、水彩binder冇酒精,唔會傷到底層既acrylic。缺點係遇水即溶,你噴消光要好小心要乾噴兩層先。
但緊記滲線要光澤面,唔係會抺唔乾淨。
但你要小心一樣野,廣告彩啲色素可能會唔夠幼(因為廣告彩係好cheapcheap 既油黎),水彩會再幼啲。
即係用面相筆 + 水彩滲完,出界用水整甩,之後等水彩乾左就用噴罐乾噴(薄薄地噴)兩層?用水性消光會唔會溶左啲線
同埋想問下,用1000左右底灰,噴完後其實係咪要先打磨?見有啲人話要,但又唔太搵到點做 sorry 今日比較多問題霸左唔少post
基本上你遠距離輕手噴一層等乾(遠噴通常都即乾)再遠噴多一層就ok。要訣係唔俾時間佢溶🙈
你唔噴厚乾既時間就會短即係有水既時間短就會減少溶既機會
再講,你就算你用琺瑯油滲但你好似沖涼咁噴都有機會溶,分別只係水彩類更易溶之嘛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞