歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年1月號)

990 回覆
5 Like 1 Dislike
首先邊個陰你買X20A?
第二你素組就唔好用雙星呢支野,爆膠陷阱。滲就咁用水性油用水開稀就得,未全乾前用水抺就得。
第三,貼紙就乜都唔洗用。
第四砌好晒先消。
第五setter未必要, softener 就有須要

玩腳
x20A係水性油既thinner
如果你打算用泥抹你啲滲線液既話 應該買x20 因為滲線液係琺瑯油 而唔係水性油
如果抹你啲Gundam marker既話 Gundam marker支專用消除筆or消毒火酒就得

上面個巴打講加水係講緊 水性油用水開就得 唔洗用x20A 因為X20A會傷膠
唔會砌 但好鍾意睇人砌
上yt搵片睇當係asmr咁

入黎睇各位巴絲砌

各位加油
softer係用泥軟化手貼 令水貼可以鋪得貼服啲平啲
setter係最後上 令水貼痴得穩陣啲咁解 唔一定要
400,600,800夠了
普通沙紙ok
普通5金鋪買既cheap 沙紙就得
我再講得仔細啲,
個兩支雙星油,的確係滲線「專用」,但係用黎滲上左色既件。因為佢地係琺瑯油,滲完可以用白電油/X20抺出界既地方而唔會傷到下面既色層。
但因為X20同琺瑯油既溶液會同bandai啲膠有化學作用令啲膠脆,就咁用係素組上面會引生好多悲劇(因冇油隔住)
而素組,其實用水性油甚至廣告彩搵水開稀佢用黎滲都冇問題,你只不過要啲顏料藏係條坑入面,你膠面就唔驚用咩溶液溶底色呢個問題。而用水開水性油就進一步減低水性油溶液(其實係酒精加遲緩劑)對膠面既影響,半乾用水抺加綿花棒甩佢就得。
即係咁,素組用雙星呢兩支野滲線百害而只有一利(開稀左俾你)。
其實setter搽係水貼面有咩用
由粗去幼咁磨
400-600-800
越粗就要越輕手去磨
其實係冇
佢同水貼底個啲膠水同一樣野,
如果浸得太耐甩晒啲膠就要用到
你素組,用你平時既方法就可以
上面兩支琺瑯油唔太適合。
刀片係消耗品,一鈍就換
買OLFA刀片有排用,筆刀都係OLFA得啦,雙星筆刀都係佢代工
雖然係好揸,但我唔建議買olfa支大筆,批水口都係刀鋒越尖越細好,買佢把細筆就得

利申,olfa3把筆刀都有,最常用到都係刀刃最細既ak5
我用緊佢支ltd9幾好揸手
鉗貴平同鋒利度,耐用度成正比既, 貴有佢價值
例如神剪$330, 細水口剪完無白化, 平滑, 適合素組/懶人

無咁鋒利既剪, 就要再用筆刀修/砂紙磨
但筆刀批有個問題, 會批凹, 而砂紙就會磨到啞色
工具平貴既野, 好多時係用錢買時間囉
咁唔係應該搽係底咩
又setter又softer,張水貼爛硬
簡定一隻嚟用啦,用咗softer就唔好用setter
🤫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞