歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年1月號)

990 回覆
5 Like 1 Dislike
兩樣都係講噴,手油淨係補色用,冇乜研究
手油就白蓋av囉,我見唔少人都手油上灰
只不過佢就肯定冇咁實淨,用係高達度就更明顯
其實用水性油全機上色係咪好少見 感覺大家都用油性多,但油性又解決唔到通風問題
係香港地就水性相對油性肯定比較少既
始終水油價錢貴幾多下,乾燥時間又長
漆膜強度又比油性低,效果又比油性少選擇
老老實實都係得唔爆膠同冇味健康係優點
只不過唔少人有養寵物或者有小朋友咪會轉會用水性囉

我自己色油用水性,灰底一般用油
除非想要特别效果eg鏡面,變色龍,透明色咁
其實手油用油性,係咪基本同噴槍一樣都要裝抽風箱 原本諗住手油係貪唔使咁多setup
一樣

自己兩年前開始轉哂用水性
主要MIG, AV
金屬色其實都好多選擇

鏡面唔係唔得, 但隻油太貴啦
油性唔建議手油
gundam marker係最好例子
乾得太快筆痕好明顯
咁不如素組之後噴消光算
一直都係素組滲線噴消光,諗住2019 年玩advance 啲 但又唔想洗冤枉錢先問定咁多問題
水性全機上色?通常巴打等幾耐乾,同埋係咪好易刮甩 噴消光保護有無用
順住落都冇乜點等乾,
但噴一隻HG都噴左我6-8個鐘

mig 黑底
mig/av/ak 面油
mig/av wash
av gloss/matt coating (24小時之後都幾硬)
巴打你地個個都響屋企噴?
yes, 最主要屋企人冇再投訴有天拿水味

btw mig/av wash係琺瑯性質
有火機油味
睡房噴
同上面位巴打一樣步文員仔後塵
嘩, 小心身體
我都準備係睡房噴,不過水性油應該好d?
其實噴完拎風筒吹兩吹就冇事
講易刮甩都係相對油性
正常都唔會用尖野例如竹籤之類去刮佢既
av就完全無事,當佢水彩得架啦
日本油都只係無咁毒 點都好過油性既
今晚買幾支試下手油HG 先
冇溶劑味,就算唔開抽油都冇乜問題
最主要係佢就算痴咗係你間房度都冇事
唔似油性油咁真係影響你健康
最多係sung鼻涕個陣會五顏六色姐
想問問巴打,用噴罐底灰噴骨架會唔會都係太厚
用開支水性底灰費是買過支
一樣玩命 無戴口罩
有無巴打覺得油性油陣天拿水味都有分lv 通常冷色系特別臭 暖色系就香香地幾好聞
香先大鑊 通常你聞到臭都係會避或儘量唔索. 但香你會不知不覺索多左. 但其實benzene ring 之類有毒0既化學物都係香
唔會搞到呢隻腦魔咁就ok la
近排想買模型新年砌 想問下會唔會邊個地區買會比較上平 想入手玩下先
最平都應該係深水埗
thanks 巴打 有冇話邊間會有多d款選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞