歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年1月號)

990 回覆
5 Like 1 Dislike
1000內噴筆
淨係砌高達
請問有咩推介
岩田Neo啦
非常穩打穩札既噴筆。
再打個比喻,
如果唔想揸渣古2想揸勇士,可以㨂岩田HP-C plus
(唔好誤會,渣古係一部泛用性一流既優秀機體只係拍埋去聯邦無限資金下既怪物高達下先至無得比)
點解都係岩田?因為流通性最高零件易搵,呢樣對新手好緊要,玩孿左支針跌崩左個咀都易搞。
想請問下依兩枝有冇咩大分別
我GOOGLE睇好似冇咩大分別
另外呢,邊度有得買

第一、口徑唔同
HP-C plus 0.3mm
Neo 0.35mm
注意,唔係話越細越好(雖然基本上越細越貴)
你買支0.18mm係好貴同好似好靚,但你噴模型基本上唔會用得著兼塞槍

第二、HP-C plus 有槍尾限流器,即係限制你可以拉幾後出幾多油。

第三、造工唔同霧化效果唔同,當然係HP-C系列好啲,但係個分明係咪好大呢?又唔係。你用開大陸無牌子個啲一轉用日本貨一定係噴個時有種身心舒暢既感覺,但由Neo同HP系就係「係好噴啲啲既~~」既感覺。

第四,有好多野係手感、個制順唔順、好唔好揸個啲唔係紙上面睇到既分別。但講到底要噴模型,兩支都勝任有餘。

岩田好多美術舖同模型舖都有得賣。
限流器咁基本都冇

btw HP-C拎黎噴灰,噴光油
唔係點賣咁平
唔係點賣咁平
唔係點賣咁平
其實上左手
洗筆都唔係太麻煩
今次隻紅迷應該用噴罐上算
Btw,想問問骨架應該點上色好
Rx782 呢d冇咩骨架外露唔上都冇事,隻紅迷都幾多外露骨架,又噴又滲線我驚會碎
abs直接接觸x-20(滲線果類琺瑯油)會碎
硝基,亞加力果類唔係太濕都冇事既
ABS,
乾噴一層(即係幾乎即乾咁)
隔一日
再乾噴一層
隔一日

檢查下有冇咩地方係冇油層,
確定油層全覆蓋即係有一層色層做保護膜
就可以就濕噴佢老母(但都唔好太狼死)
咁樣就最保險。
唔太明白,乾噴一層係噴咩
底灰,噴色,定消光
如果用maker或者mig 個d wash嚟做滲線會唔會冇事?
gundam maker 亞加力
mig wash一樣係琺瑯
噴完先再滲
即係咁?
乾噴底灰一層等一日再噴多層
再噴色又係乾噴一層等一日再乾噴一層
用maker畫線(都係驚琺瑯出事)
最後消光
底灰噴實左,
色就可以就咁噴佢老母就得
想問下瑞華行係咪執柒左
岩先行模型鋪先到高達模型個代理轉左
轉左邊個咁犀利???
好似轉左乜野利隆,無記錯係田宮 香港代理黎
想問下瑞華行係咪執柒左
岩先行模型鋪先到高達模型個代理轉左
轉左邊個咁犀利???
好似轉左乜野發利隆,無記錯係田宮 香港代理黎
發利隆 兆利隆
【加高 高达手办模型喷漆 烤漆2合1防尘工作台排风排气抽风机密封箱】https://m.tb.cn/h.3t3EZ3R?sm=bb6341 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥pO4sbImrFYa¥后到👉淘♂寳♀👈
有無巴打用過依啲抽氣箱?
最完密封哂好似幾正,唔會搞到屋企人
發利隆 好似係
發利隆 兆利隆 深水埗69 旺角宏記 都係一個老細
原來係咁
好想知詳情
係瑞記自己唔做
定bandai再揾多個代理
Bandai 好似一向好多個代理 發利隆 瑞華行 權記都好似係
https://m.tb.cn/h.3t3EZ3R?sm=bb6341
貼多次 有無巴打用過?
仲有自己PB同日版水貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞