歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年1月號)

990 回覆
5 Like 1 Dislike
有貓店330
貓店

新手...勿噴,咁大個仔都係第一次認真砌模型,只素組畫線消光,已經覺得好撚正,消光好似唔太覺,可能只噴簿簿一層
超級系淨係對勇者王同獨角獸有啲興趣 ,其他免疫晒
冇俾雅典娜閪過面都唔好意思話自己去過聖域
成日都襯墟咁款
有無人噴油係係自己訓教間房?

用開水性油 會唔會玩命
請問呢樽野有咩用?第一次買mg
琺瑯質 光油, 要用X20/白電油開稀用
bandai abs膠預到呢隻油會粉碎

唔會係MG內附物
所以冇用
啡色,可能人地用黎滲線掛, 二手?
想買BMC刻線刀,玩開高達的
其實要買邊幾把?勁多度數,網上又搵唔到影片SHOW到幾多MM會刻到咩效果....
同埋邊到買便? YM?
幾多mm, 條坑咪幾闊
要深啲就刻多次, 唔好貪快大力刻,抄粉事少小,插到自己就唔好

有針,有推刀, 有勾刀 唔同用法
我當然知幾多mm係代表條坑咪幾闊,
我意思係條坑會闊到咩效果
例如0.15MM通常係介係咩位多,冇理由個頭用5MM嫁嘛
我就想知通常會用到幾多MM,例如用返個頭做例子,應該係0.15定0.2定0.3?BMC又咁貴,我又冇理由支支買哂

玩開MG多
係千里達買。。
MG 0.2, 0.3好夠用

買幾枝繪圖用畫線筆試粗度先
想買BMC刻線刀,玩開高達的
其實要買邊幾把?勁多度數,網上又搵唔到影片SHOW到幾多MM會刻到咩效果....
同埋邊到買便? YM?
幾多mm, 條坑咪幾闊
要深啲就刻多次, 唔好貪快大力刻,抄粉事少小,插到自己就唔好

有針,有推刀, 有勾刀 唔同用法
我當然知幾多mm係代表條坑咪幾闊,
我意思係條坑會闊到咩效果
例如0.15MM通常係介係咩位多,冇理由個頭用5MM嫁嘛
我就想知通常會用到幾多MM,例如用返個頭做例子,應該係0.15定0.2定0.3?BMC又咁貴,我又冇理由支支買哂

玩開MG多
MG 0.2, 0.3好夠用

買幾枝繪圖用畫線筆試粗度先

呢d?
正常線就係0.15-0.2,要粗就上0.3
基本上0.15好夠用
BMC去PM store 買平啲
唔想咁貴,推介mad works,可以上YouTube search 有教學
有睇過MAD WORK,同BMC真係差幾皮
近排重出左個類似游標呎既野,屌你咁又賣180$,刻度又冇,明明膠帶都可以做到佢既效果
咁既價錢你想佢拍得住BMC?你係咪要求太高呢?
我只係指出佢差BMC幾皮姐,唔係要求佢要同BMC一樣,唔好打稻草人
千里達會送油 至於啱唔啱用就…
但真係太貴
幼線唔放大都睇唔到分別,0.5打上先入BMC
我住美國, 之前都有巴打叫我買工具盡量用美國牌子,
依家心血來潮想整返套泵同噴筆,
心水想買啲細細部既試下先,

上網見有好多呢類既細泵連筆, $40~50USD左右,
想請教下咁樣係咪已經夠入門用?
當買個經驗,明白理解同熟習噴筆操作,夠玩。
唔好期望佢好出色,因為個泵始終係雞。支筆玩殘左仲可以專用黎噴灰粗用都得。
又或者咁講,用過呢啲筆,到第二時升級時你會更識得欣賞啲靚筆既效果,同會更識得點𡃶住黎用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞