歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年1月號)

990 回覆
5 Like 1 Dislike
用開五金水口鉗(三山)
用完入返packing 掛起
另有貝殼牌 粗用

薄刃難main
好用過1舊水以下既低階剪, 當然就唔及高階剪, 接近神手4星啦
想問下巴打手油係咪都會mix 啲油調色?好似好難拿捏分量咁

同埋用水彩滲線嘅巴打,係咪都係用支極細面相筆滲就ok
平平地都試得過
色呢D有現成買現成啦, 調色有排學, 可以自己GOOGLE (同art既調色原理一樣)

係面相筆
今日買晒料,無乜art 天分嘅我可能油一兩隻頂唔順就放棄 見啲人油得平同靚好似都好有技巧
熟能生巧, 海綿上色都得啦!

https://youtu.be/OlzDcjYXVy0
我又唔明點解人地咁易用爛神手
我唔計樓上個位巴打係跌爛,
我用佢剪gk件都冇事

btw god hand好似準備出新剪
睇片見啲人手油會用張白色紙試色同稀度先,嗰張係咩紙?

仲有手油係咪照油過原本模型啲刻線?定係要避?唔知會唔會蓋過啲刻線滲唔到
就黎兩歲 剪左10盒mg 無事
GK 唔敢剪 同埋gk 反正要磨 唔敢博
廚房紙?
照油 唔係太多層無事
你手油可以google 埋 "濕盤"
用田宮油係咪都要?見啲人整濕盤好似都係for AV?

同埋巴打係啖仲響hobbyeasy 訂av 油?search 舊post 搵野見到
理論上係, 濕盤係防止D 油乾, 但田宮小心掂到水, 或者用thinner整

買得多>淘 , 買得小>hobbyeasy
淘寶AV 油有無邊間信得過 求介紹 或者邊間工具舖淘寶quality 比較好呢?

新手入返坑 未滲線🤪 終於噴好X1 係第二隻用噴槍嘅模型 努力研習中
有小朋友都係買個有鎖既工具🧰鎖起既啲架生佢,對佢對你都安全啲
av油買唔多都係香港平
淘佬就間間差唔多,平時用開英利定乜
貴少少但齊
booster d 分色真係好煩 03年產物🤦🏻‍♂️
呢部係mg 定hg?
Mg ver ka
塊abc布要整靚佢先最考功夫
今日買左佢嘅hg 版做第一個手油試驗品
btw 巴打部機個背面整得好靚
我睇唔明點整🤪
其實係手機影得矇 不過gaia星光金 銀真係好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞