小學生濫用「聰明藥」後患無窮 恐上癮患抑鬱

441 回覆
15 Like 42 Dislike
冇醫生處方點買

Ritalin等「聰明藥」在本港已被列為受管制的「危險藥物」,須經醫生處方才可購買。不過據許龍杰指出,一些學校和老師會叫家長向醫生拿藥,「假如沒有藥拿回學校,有時會追究上醫生頭上,我就收過不少老師和學校社工的信,甚至親自上門來診所追問。」另據了解,部分不法的藥房鋌而走險,毋須醫生紙便向客人出售,令這類藥物更易在市面泛濫。
香港社會向來壓力大,但沒料到學業壓力竟然大到連小學生也要「濫藥」。且看向來視壓力如無物、喜愛遊山玩水賞花的教育局局長吳克儉,在餘下的幾個月任期會否拿出對策,幹點實事。
大批賣俾支那人
専注力強化劑
考公開試全部要做藥物檢查
lsd
唔食好過食
lsd

邊係lsd
校園驗藥計劃
考公開試全部要做藥物檢查

驗到食藥即刻dq
點。解。唔。早。D。俾。我。知
食過R字頭果隻
Side effect真係好勁
唔係每個都可以忍到
利申 醫生開比我

食完成日都好飽,唔洗點食飯

RITALIN
如果冇ADHD去食根本係毒品黎喎

食ritalin有心跳手震開頭情緒都有問題 藥效未過食野會作嘔
醫生話唔會但我覺得食完啲副作用會留幾日

利申:ADHD但唔嚴重 食細劑量 大部分時間都唔會食
冇醫生處方點買

Ritalin等「聰明藥」在本港已被列為受管制的「危險藥物」,須經醫生處方才可購買。不過據許龍杰指出,一些學校和老師會叫家長向醫生拿藥,「假如沒有藥拿回學校,有時會追究上醫生頭上,我就收過不少老師和學校社工的信,甚至親自上門來診所追問。」另據了解,部分不法的藥房鋌而走險,毋須醫生紙便向客人出售,令這類藥物更易在市面泛濫。
香港社會向來壓力大,但沒料到學業壓力竟然大到連小學生也要「濫藥」。且看向來視壓力如無物、喜愛遊山玩水賞花的教育局局長吳克儉,在餘下的幾個月任期會否拿出對策,幹點實事。

SOR冇睇內文
之前TAKE過SEN既COURSE
講者係精神科醫生
佢話RITALIN成分有可卡因同安非他命
學校為成績竟然咁玩法
:o 點解我讀書個時無
一定狂食
太遲知道了
邊到有得買
痴線
食到上晒癮,個腦瘋狂ot唔駛休息,一唔食個腦肯定鈍晒,變相要係咁食
F4果時就發現
上網幾難搵下 我直頭試過直接問淘寶賣藥果堆都無,所以直接藥房問啦
食開依隻

食開依隻

食開依隻

呢隻掂啊 麥記用過黎做藥膳
食開依隻

卡關係有原因既
當一個城市變成咁 就算啲學生幾聰明都冇用
人地食黎係醫科生考試, 大學生, 高中生博入IVE LEAGUE, 做金融要黎賺大錢,
香港班ON9家長就要個小學生食黎背乘數表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞