小學生濫用「聰明藥」後患無窮 恐上癮患抑鬱

441 回覆
15 Like 42 Dislike
有冇巴打知道出邊呢隻藥賣幾多錢
利申睇開公立醫院
每次十蚊拎半年至九個月藥
結果成日食唔晒又過晒期要拎去揼

巴打係唔係有得放
有冇巴打知道出邊呢隻藥賣幾多錢
利申睇開公立醫院
每次十蚊拎半年至九個月藥
結果成日食唔晒又過晒期要拎去揼

巴打係唔係有得放

諗都唔使諗
藥唔可以亂食
真心冇ADHD呢d需要唔好食,d side effect 好痛苦

算喇
前面好多巴絲有講副作用大過個藥效
但你見一半POST都求藥

精神科醫生丁錫全亦指出,以「利他林」為例,該藥屬興奮劑一種,亂服會損害中樞神經,引致失眠、作嘔、頭痛、焦慮、心跳加速等徵狀,甚至有生命危險。
上堂成日走神 要返屋企聽錄音聽緊走走神要再回帶 好想食
食開依隻

呢隻掂啊 麥記用過黎做藥膳

唔知係唔係比人驗到, 上年停售左
依隻食左打機都勁d
cs go美國有班pro player俾人爆食adhd
之後就要傾埋esport禁藥問題

lol個班職業選手唔知有無食

韓國人有既話真係唔出奇

同意,食緊Ritalin, keep 住想嘔,有胃氣,食唔到野,手震,黎緊應該轉返Concerta

利申:ADHD 患者

食左Ritalin 差不多七年了,開頭經常嘔,而且冇胃口食飯超級辛苦,我嗰陣大概178cm高,體重跌到得返四十幾kg,醫生開一隻開胃藥俾我食飯前兩個鐘食,如果你哋唔係有需要嘅話真係唔好食
利申:ADHD患者

你食幾多mg

LA 20+ 10
聽來神奇的「聰明藥」令學生躍躍欲試,這類藥物更可輕易在坊間購得。「很多香港人買,沒有被海關扣過。」其中一個有售該類藥物的內地購物網站,有賣家標明藥物款式,售價約四百港元,又謂可用空運方式送貨,快速送到本港。而在本港,記者曾經向一些藥房查詢,不用出示醫生處方都可訂購藥物,售價約八百元三十粒,只需要繳付訂金,三日後便可取藥。
本報向衞生署查詢該些會被學生當作「聰明藥」濫服的藥物,包括「利他林」(Ritalin)、「阿得拉」(Adderall)和「莫達非尼」(Modafinil)在港的規管情況。發言人指出「利他林」含有哌醋甲酯,屬危險藥物,受《危險藥物條例》管制,該藥亦是根據《藥劑業及毒藥條例》註冊的處方藥劑製品,用於治療過度活躍症或渴睡症,市民必須按醫生建議服用,亦只能憑醫生處方在藥劑師或其監督下的註冊藥房購買。另外兩種藥物,本港並無有關註冊藥劑製品,但根據資料,Adderall含有安非他命及右旋安非他命,須受《危險藥物條例》管制。http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140121/00405_001.html拎去補啲19補習班好過
基本上身體的方程式定律,任何一方的過份催谷必會有side effect ,無可能免費增值。
食開依隻

呢隻掂啊 麥記用過黎做藥膳

唔知係唔係比人驗到, 上年停售左

前幾日係百佳先見到有
到底係咪親生仔黎⋯
明知有害都比個仔食?
死係起跑線考試高分有咩用
我係chlorpromazine同ritalin一齊食
食完好似裝左摩打咁,不過頂唔順負作用就自己停左藥
利申:ADHD
留名跟進
超小學級的社會時間
啪左藥再整罐redbull, 會唔會即刻曉飛天
食啦食撚死個仔
考計數食唔食都冇乜影響
考全背書 食左應該有d用
考計數食唔食都冇乜影響
考全背書 食左應該有d用

計數係有用既
秒殺asgs 3d 等dse 乙部題目
可能本身有adhd 思維都好好,諗野好快。
食藥只係變返正常
考試都要驗尿
成班以為藥=記憶麵包
講下食藥有咩好處啦。
你本身有adhd食完之後轉數會快好多,
比個數據大家做參考,
45題mc
食藥前45分鐘做曬,岩25
食藥後30分鐘做曬,岩35
全部無check卷

同埋食完之後組織能力會好好多,做說話食藥會屌打一堆人
其實仲有好多好處,一陣再打。
唔係鼓吹大家食藥,食完藥係會完全無胃口。
試過叫曬成枱鍾意食既野完全無胃口食,食曬之後想嘔

利申:已停藥2個月,睇完呢個post想重食,已睇醫生有adhd

巴打係咪係香港睇?
可唔可以介紹個醫生?
因為想診斷下自己係咪有依個症
[quote]
毒藥嚟架

Because this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞