小學生濫用「聰明藥」後患無窮 恐上癮患抑鬱

441 回覆
15 Like 42 Dislike
用藥其實都好夠時間係人上試架啦…幾十年前已在用
要砌少side effect 既藥已好易,價錢問題
有 d 有錢佬直接對自己家族體質開發用藥,你話死唔死😰99%人根本冇得競爭
99%人而家重傻下傻下
今年year3 我本身gpa2.8
考試前一個禮拜食 gpa變左3.33
做人做狗自己簡

人生太短,出手要更大

屌賭波tips啲slogan

依然是我最大!

旁觀者不須理解
早就食Xanax
Ritalin 垃圾嚟

Xanax係alprazolam 即係Benzodiazepine類 要黎做hypnotics/anxiolytics😂 唔好唔識扮識

我個時見到呢位巴打話食Xanax仲好過Ritalin,完全R哂頭諗唔明

原來係有人衝出黎柒
Methylphenidate同冰毒既化學結構類近
冇病走去食真係同吸毒無異
想知concerta同ritalin有咩分別 side effects係一樣?而且市面有唔同劑量有10到50一般食量幾多同點食法。
有冇話邊隻side effects勁d本身鍾意食野有冇話呢兩種邊隻冇咁影響胃口,懷疑有adhd成日一專注就好炆憎,而且個人又易眼訓訓冇15個鍾已經好攰又想訓,一精神個人又好爆好癲係難集中...
利申蠢人,只係想集中d

Ritalin / Concerta (利他能/專思達)

利他能和專思達有什麼不同?

藥物的化學成分完全相同,但是作用的維持時間不同。

利他能是短效的藥物,服藥後約半小時開始發揮作用,一個小時後達到藥物作用的高峰,藥效約持續3~4小時。一天需服用利他能的次數因人而異:在學齡階段一天服用1~2次;在青少年階段則一天服用2~3次。

專思達是長效的藥物,服藥後約半小時開始發揮作用,效果可持續10~12小時。一天僅需服用一次。

如何減少利他能/專思達的副作用?

飯後服用藥物可以有效減少腸胃道不適。
若服用藥物後出現胃口不佳的副作用,建議早餐、晚餐或者假日的時候,可以補充高蛋白或者高營養的食物。
因為藥物可能會有失眠的副作用,睡前四小時內不建議服用利他能。
想知concerta同ritalin有咩分別 side effects係一樣?而且市面有唔同劑量有10到50一般食量幾多同點食法。
有冇話邊隻side effects勁d本身鍾意食野有冇話呢兩種邊隻冇咁影響胃口,懷疑有adhd成日一專注就好炆憎,而且個人又易眼訓訓冇15個鍾已經好攰又想訓,一精神個人又好爆好癲係難集中...
利申蠢人,只係想集中d

Ritalin / Concerta (利他能/專思達)

利他能和專思達有什麼不同?

藥物的化學成分完全相同,但是作用的維持時間不同。

利他能是短效的藥物,服藥後約半小時開始發揮作用,一個小時後達到藥物作用的高峰,藥效約持續3~4小時。一天需服用利他能的次數因人而異:在學齡階段一天服用1~2次;在青少年階段則一天服用2~3次。

專思達是長效的藥物,服藥後約半小時開始發揮作用,效果可持續10~12小時。一天僅需服用一次。

如何減少利他能/專思達的副作用?

飯後服用藥物可以有效減少腸胃道不適。
若服用藥物後出現胃口不佳的副作用,建議早餐、晚餐或者假日的時候,可以補充高蛋白或者高營養的食物。
因為藥物可能會有失眠的副作用,睡前四小時內不建議服用利他能。

咁點樣可以買到,我真係好需要食到
大學識個大陸仔食藥讀書,好撚勁,不過個人傻傻地

人生太短,出手要更大

屌賭波tips啲slogan

依然是我最大!

旁觀者不須理解

除非你繼續讀書

出黎做野 根本冇人睇GPA
要黎頂一陣peak season黎做野都好
唔會聰明左
但係記憶力專注力會提升
例如背4頁書要半個鐘
食左藥之後會10mins就記完,而且唔會好快唔記得
專注力方面,如果有食藥可以10幾個鐘不斷咁溫書/工作,而且好精神入腦
負面方便,食完藥個人會好煩躁同埋成日有想嘔感覺
個人會冇哂胃口

利申:睇緊政府醫院食左幾年年藥

好正⋯

係 又可減肥 又增加專注
許醫生不負責任的吹水
勿跟車太貼
叫人唔好食
依家先知道有啲咁嘅野
黎緊個個小學生出到黎都新人類咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞