小學生濫用「聰明藥」後患無窮 恐上癮患抑鬱

441 回覆
15 Like 42 Dislike
Provigil
黎緊個個小學生出到黎都新人類咁樣

頂多係強化人
仲有一大堆失敗作
之前考dse為左爆5星食過排,搞到個人瘦哂
食左十幾年蔥先同我講有d 咁既野

巴打你係邊度睇醫生

要睇精神科醫生,但要做個test証明你有ADHD 先會開

ADHD患者賺錢既時候到啦

有friend係外國,有prescription,成日自high話可以攞返黎當amphetamine咁賣

唔好搵尖端班人黎比

咁憑咩覺得食完藥會入到神科

唔食無行,食左無壞

真係有side effect
有friend食左之後本身depression嚴重左,又訓唔到覺要靠安眠藥
你讀書溫得快左又點,根本成個人好抑鬱冇晒心機溫書
如果唔想食藥,
可以考慮Tdcs。
直接對頭部刺激,較少副作用。

有意可Pm or
WhatsApp 61893045
Email info@priormind.com
詳談
新人類將會係2020後全面進場
如果唔想食藥,
可以考慮Tdcs。

有意可Pm or
詳談

可唔可以講多d

跨顱直流電刺激 Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS)

這是將直流電通過頭皮和頭骨到達大腦皮質的直接電刺激療法。
研究顯示陽極能提昇大腦皮質的活躍程度,適合放於腦受損的地方;陰極則能降低大腦皮質的興奮性,適合放於腦受損的對側地方。
一般治療使用低電流 (1-2mA) ,每次使用20分鐘。

--------------------------------------------

經顱直流電刺激可以加強學習?

在過往,醫學界只是應用「經顱直流電刺激」於抗抑鬱及治療痛症之用,可是研究員最近開始嘗試利用此技術去增強認知功能、學習能力、及記憶力。
大腦的每個部份都各司其職,而通過刺激不同的部份,實驗顯示可以有效提升該部份的能力。例如刺激負責認知及計算的前額葉可以提升數學能力;刺激負責語言的韋尼克氏區 (Wernicke's Area) 則可以幫助學習語言;刺激負責手腳協調的小腦則可以幫助駕駛學習等等。
研究人員表示,大約有20% 的學童在學習數學時會有明顯困難,而這項技術將有望幫助他們渡過這個學習的難關。
個感覺同smoke weeds似唔似?考final溫唔入腦,真係要靠佢。

同意
利申adhd患者

同意,食緊Ritalin, keep 住想嘔,有胃氣,食唔到野,手震,黎緊應該轉返Concerta

利申:ADHD 患者

食左Ritalin 差不多七年了,開頭經常嘔,而且冇胃口食飯超級辛苦,我嗰陣大概178cm高,體重跌到得返四十幾kg,醫生開一隻開胃藥俾我食飯前兩個鐘食,如果你哋唔係有需要嘅話真係唔好食
利申:ADHD患者

你食幾多mg

巴打如果你食到啲反應咁差點解仲要食?

你醫牞冇建議你減dosage 或者 轉食concerta小劑量?

利申:adhd
concerta 27mg
之前上過45mg心律不正 而家降返落嚟
想知concerta同ritalin有咩分別 side effects係一樣?而且市面有唔同劑量有10到50一般食量幾多同點食法。
有冇話邊隻side effects勁d本身鍾意食野有冇話呢兩種邊隻冇咁影響胃口,懷疑有adhd成日一專注就好炆憎,而且個人又易眼訓訓冇15個鍾已經好攰又想訓,一精神個人又好爆好癲係難集中...
利申蠢人,只係想集中d

concerta同ritalin係同一隻藥,叫mephylphenidate hydrochloride

Con係長效十個鐘 同埋比較mild,較耐見效
rit係短效四個鐘,聲稱會立即見效

最大side effect係胃口極差,以ritalin尤甚,會作嘔 (已有好多巴絲打講咗)
部分人會有心律不正
極少數人會有幻聽,精神分裂

如果你真係想睇吓自己係咪真係需要食藥,唔該搵個精神科醫生去睇,
好多時我覺得係做人態度嘅問題,唔好喺度求藥,唔好累死自己thanks
其實唔洗食藥都入到八奇mode架,啲野留番deadline前先做就OK

不過deadline戰略已經對我無效
想知concerta同ritalin有咩分別 side effects係一樣?而且市面有唔同劑量有10到50一般食量幾多同點食法。
有冇話邊隻side effects勁d本身鍾意食野有冇話呢兩種邊隻冇咁影響胃口,懷疑有adhd成日一專注就好炆憎,而且個人又易眼訓訓冇15個鍾已經好攰又想訓,一精神個人又好爆好癲係難集中...
利申蠢人,只係想集中d

Ritalin / Concerta (利他能/專思達)

利他能和專思達有什麼不同?

藥物的化學成分完全相同,但是作用的維持時間不同。

利他能是短效的藥物,服藥後約半小時開始發揮作用,一個小時後達到藥物作用的高峰,藥效約持續3~4小時。一天需服用利他能的次數因人而異:在學齡階段一天服用1~2次;在青少年階段則一天服用2~3次。

專思達是長效的藥物,服藥後約半小時開始發揮作用,效果可持續10~12小時。一天僅需服用一次。

如何減少利他能/專思達的副作用?

飯後服用藥物可以有效減少腸胃道不適。
若服用藥物後出現胃口不佳的副作用,建議早餐、晚餐或者假日的時候,可以補充高蛋白或者高營養的食物。
因為藥物可能會有失眠的副作用,睡前四小時內不建議服用利他能。

咁點樣可以買到,我真係好需要食到

X2....

Deep
上面班人都痴線
冇病都食
連登咁多on9仔
你廢 食乜9都係廢嫁啦
食完會變有料咩?
做人最重要係識得變通
唔係on99讀死書
有病要食就真係冇計
但乜嘢為考試,,個社會真係扭曲哂
如果唔想食藥,
可以考慮Tdcs。

有意可Pm or
詳談

可唔可以講多d

係一種用弱電流令腦部受刺激部位活躍的技術。
好處係除咗學習仲有好多功能,止痛,安眠,中風康復,語言,視乎刺激部位。
又唔使好似藥咁樣經消化吸收,好似孕婦唔食得亞士匹靈,但用tdcs 止痛就無問題,tdcs 近乎零副作用。
Tdcs 買部機就幾時都用得,唔使Keep 住買藥。
如果唔想食藥,
可以考慮Tdcs。

有意可Pm or
詳談

可唔可以講多d

好處係除咗學習仲有好多功能,止痛,安眠,中風康復,語言,視乎刺激部位。
又唔使好似藥咁樣經消化吸收,好似孕婦唔食得亞士匹靈,但用tdcs 止痛就無問題,tdcs 近乎零副作用。

直接作用係個腦度
真心唔敢試
如果唔想食藥,
可以考慮Tdcs。

有意可Pm or
詳談

可唔可以講多d

直接作用係個腦度
真心唔敢試

貼額頭啫,
唔係用針插入腦果種
美軍用緊,神經科用緊,奧運運動員都用緊

其實食化學物落肚都係一樣唔自然嘅事啫

直接作用係個腦度
真心唔敢試

貼額頭啫,
唔係用針插入腦果種
美軍用緊,神經科用緊,奧運運動員都用緊

其實食化學物落肚都係一樣唔自然嘅事啫

電個腦
有咩意外電彎咗咪仆街
Modafinil係咪真係咁好
出咗嚟做野發覺 幾需要
電腦班仆街唔好趁機會宣傳D偽醫學
1.人地藥物最少係政府規管
2.由醫生處方
3.食死人最少有錢賠
而你地以上三者都冇
請各位三思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞