小學生濫用「聰明藥」後患無窮 恐上癮患抑鬱

441 回覆
15 Like 42 Dislike
食興奮劑考公開試日子不遠矣

考公開試要驗尿
捉到食禁藥即DQ+等retake

起碼要停賽5年啦
小三開始食
有成十二年

係食Ritalin
食都冇胃口
Xannax(唔知有冇串錯)食左係完全食唔丁飯

睇你打幾隻字已經feel到啲後遺症
小三開始食
有成十二年

係食Ritalin
食都冇胃口

小三開始食
有成十二年

係食Ritalin
食都冇胃口

係食Ritalin
食都冇胃口

未食藥姐
遲啲考完試要驗尿
每5個有一個啪
如果普通考試都要靠食藥先搞得掂
就算俾你上到去神科/出黎做野都唔會應付得黎

呢句真

講咁遠做咩,未捱到中學已經痴左線啦

未讀完小學身體都頂唔順死撚左點算
d家長係咪痴撚線架
人地食黎係醫科生考試, 大學生, 高中生博入IVE LEAGUE, 做金融要黎賺大錢,
香港班ON9家長就要個小學生食黎背乘數表

真係為個細路好點會要個未發育嘅人食呢啲野
為左滿足自己嘅虛榮心
咁樣害一個細路
ADHD其實好多時自己會好返

係食Ritalin
食都冇胃口

Sor 9
iPhone 速成係咁
成日出錯字
已經咁多巴絲試過話好難頂叫人唔好試
仲有咁多人高價收
講到食禁藥咁款

香港人好痴線
ADHD其實好多時自己會好返

理論上係唔會既 但唔食藥係會manage到
例如我會卡啦卡啦咁換住做自己有興趣同無興趣既野 盡量唔睇咁多字 聽住收音機做野/溫書 工作上容許既郁多啲 係咁搵人吹水

利申 確診ADHD 讀書時期無食過藥 A Level 3A 大學first hon
校園驗毒計劃
唔會聰明左
但係記憶力專注力會提升
例如背4頁書要半個鐘
食左藥之後會10mins就記完,而且唔會好快唔記得
專注力方面,如果有食藥可以10幾個鐘不斷咁溫書/工作,而且好精神入腦
負面方便,食完藥個人會好煩躁同埋成日有想嘔感覺
個人會冇哂胃口

利申:睇緊政府醫院食左幾年年藥
14-5歲食過加埋選擇性血清一齊食 覺得自神神化化
之後自己停藥 好好多 之後叫佢唔好開比我 我仲有2盒係到未食 搵嚟食 呢d人完全係玩命
有時溫書溫到進入狀態嘅時候都有呢種感覺

一溫溫四五個鐘
溫完會訓唔著
又唔會肚餓

D時間飛咁快
進度又ok
D野去到考完一兩個月都仲記得大半
醒下 d藥係幫d本身聰明ge人集中溫書
你本身蠢食完都只係專注地蠢落去

有冇咩簡單啲既測試睇下自己會唔會有ADHD?
近呢幾年我轉注力差左好多
睇野又會不自覺咁skip晒中間啲內容
要好出力咁叫自己遂行睇
記性又差左好多
今年year3 我本身gpa2.8
考試前一個禮拜食 gpa變左3.33
做人做狗自己簡
醒下 d藥係幫d本身聰明ge人集中溫書
你本身蠢食完都只係專注地蠢落去

諗住食黎爆聽日考試果科
但可能蠢到溫錯科都唔定
有冇咩簡單啲既測試睇下自己會唔會有ADHD?
近呢幾年我轉注力差左好多
睇野又會不自覺咁skip晒中間啲內容
要好出力咁叫自己遂行睇
記性又差左好多

係腦一面想像1至20 每個數字都要諗幾秒
一分左心就要重頭黎過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞