其實資本主義多窮人,共產主義先係理想國度?

300 回覆
31 Like 52 Dislike
要定義乜係資本主義,共產主義,窮人,理想國
唔定義會變成泥漿摔角
共產主義係有前提
生產高度自動化
物質豐裕
人類從機械式既體力勞動解放出來
有空餘時間做自己想做既野

以前讀書老馬話共產主義係早上打獵,下午釣魚...其實好多人唔知佢up乜

用現代述語係
你可以照早打機,下午玩浮潛,晚上再睇波
咁d人會問,唔撚使做野???
野要做,自己鍾意做乜就做乜,但唔係打工
以前我都覺得冇可能
但呢兩年ai/機械人發展得咁快
我開始覺得社會絕大部份既生產都唔需要靠人手做,即係話將來人既工時會極少,但社會既生產力係可以高過而家,咁到時就唔再需要工人階級,當然資產階級亦無存在意義

馬克思話資本主義創造了共產主義既物質條件
呢點佢冇講錯
第二樣野想講
資本主義創造左共產主義既物質條件
但係老馬唔認為資本主義會不經革命自動變成共產社會
佢既理論係資本家首要係追求利潤,而利潤係透過剝削工人而來,但係單單剝削工人係唔夠同人競爭,一定要改善生產效率,咁就要花錢投入研發,買機器之類,越用得多機器,生產所需既勞動工時就越短越少,咁就會引起工人失業/工資下降,之後消費力下降,出現生產過剩,引發周期性經濟危機.
生產過剩係乜?
諗下2003年,通街都係新屋空置,但係冇人買得起,大把人露縮街頭。呢個就係資本主義問題,明明社會發展程度可以滿足所有人既基本需要,但因為你失業,間屋空係到發霉都唔俾人住,結果社會整體生產力反而下降

老馬話呢個係資本主義必然會產生既周期危機,只要機器/資本/生產資料一日掌握係少數人手生,呢個無間地獄就會繼續落去
要共產主義work
首先要解決資源問題
解決唔到就由源頭入手,殺晒99%嘅人
再高壓統治
由小朋友開始不斷洗腦,等佢哋失去競爭嘅心
貫徹人人為我,我為人人精神
要共產主義work
首先要解決資源問題
解決唔到就由源頭入手,殺晒99%嘅人
再高壓統治
由小朋友開始不斷洗腦,等佢哋失去競爭嘅心
貫徹人人為我,我為人人精神

呢個係典型資產階級既統治模式黎架喎
共產主義係有前提
生產高度自動化
物質豐裕

以前讀書老馬話共產主義係早上打獵,下午釣魚...其實好多人唔知佢up乜

用現代述語係
以前我都覺得冇可能
我開始覺得社會絕大部份既生產都唔需要靠人手做,即係話將來人既工時會極少,但社會既生產力係可以高過而家,咁到時就唔再需要工人階級,當然資產階級亦無存在意義

呢點佢冇講錯

依個世界唔只得生產
管理、maintenance、拓展
依啲基本上唔會係人嘅「興趣」,而且要有知識基礎,所以資本社會下枉枉都係好高薪,如果冇利益嘅話,搵鬼做
到最後咪就係知識份子去做生做死,懶人享福囉
共產主義係有前提
生產高度自動化
物質豐裕

用現代述語係
以前我都覺得冇可能

呢點佢冇講錯

依個世界唔只得生產
依啲基本上唔會係人嘅「興趣」,而且要有知識基礎,所以資本社會下往往都係好高薪,如果冇利益嘅話,搵鬼做
共產主義係有前提
生產高度自動化
物質豐裕

用現代述語係
以前我都覺得冇可能

呢點佢冇講錯

依個世界唔只得生產
依啲基本上唔會係人嘅「興趣」,而且要有知識基礎,所以資本社會下枉枉都係好高薪,如果冇利益嘅話,搵鬼做

而前我都覺得有d工作係一定要人做
但呢幾年ai既突破我都唔敢話肯定

你上面講個三樣野ai已經開始做到審至好過人類既判斷,而前高度專業既野遲d一般人都做得黎,冇錯,人會空閒左,但係資本主義社會空閒唔會享到福,只會貧窮,浪費左一個人既發展可能性
呢個post好多資本家

好多顯赫家族係度

定係大家都係窮撚,但用資本家思想

中下階層,反共,右翼

我信希特拉個一套
呢個post好多資本家

好多顯赫家族係度

中下階層,反共,右翼

我信希特拉個一套

hitler都係同stalinism 同一類野
以國家高度壟斷
以為壓抑左資本主義分配既問題
其實只係將全國變成一間剝削公司
而且始終處理唔到資本主義經濟危機
搞一輪都係要去返用戰爭消滅生產過剩
係咁多種方向中最差既一種
共產主義係有前提
生產高度自動化
物質豐裕

用現代述語係
以前我都覺得冇可能

呢點佢冇講錯

依個世界唔只得生產

你上面講個三樣野ai已經開始做到審至好過人類既判斷,而前高度專業既野遲d一般人都做得黎,冇錯,人會空閒左,但係資本主義社會空閒唔會享到福,只會貧窮,浪費左一個人既發展可能性

ai根本冇可能完成代替
一間公司點都要有一個team係去做最後防線
唔係講句用ai就㩒個掣咩都有
你飛機都要有機司坐係到,都要向控制搭聯絡啦
方便極都要有危機管理,點都要有真人係到mon住
共產主義係有前提
生產高度自動化
物質豐裕

用現代述語係
以前我都覺得冇可能

呢點佢冇講錯

依個世界唔只得生產

ai根本冇可能完成代替

我以前都同你諗發一樣
但去到ai作曲作文,將來會唔會有獨立思巧運作既強ai出現,我都唔敢講話一定唔得
不過一樣野肯定,同一工作,ai出現會降低勞動時間,就會出現我上面講既經濟危機問題,如果資本主義個生產關係唔變,工人生產既產品但買唔起既情況會越來越嚴重,呢個消費不足過剩問題,往往係用一個泡沫cover另一泡沫,到最後掩冇可掩就用戰爭直接reset
一個政府收100%稅,唔洗諗都知個社會既經濟一定崩潰啦,共產主義係邊個白痴諗出黎架?淨係以一直家庭為單位就有可能實行到!
一個政府收100%稅,唔洗諗都知個社會既經濟一定崩潰啦,共產主義係邊個白痴諗出黎架?淨係以一直家庭為單位就有可能實行到!

你將國家主義同共產主義溝亂左
差唔多每一頁都見到將兩種完全相反既思想混為一談

ai根本冇可能完成代替

我以前都同你諗發一樣
但去到ai作曲作文,將來會唔會有獨立思巧運作既強ai出現,我都唔敢講話一定唔得
不過一樣野肯定,同一工作,ai出現會降低勞動時間,就會出現我上面講既經濟危機問題,如果資本主義個生產關係唔變,工人生產既產品但買唔起既情況會越來越嚴重,呢個消費不足過剩問題,往往係用一個泡沫cover另一泡沫,到最後掩冇可掩就用戰爭直接reset

又話ai識批斷嘅?

ai根本冇可能完成代替

我以前都同你諗發一樣

又話ai識斷嘅?

共產主義唔係收100%稅咩?唔好當形式唔同就變左另一樣野!手法同結果都係樣!

ai根本冇可能完成代替

我以前都同你諗發一樣

又話ai識斷嘅?

睇你講弱ai,定強ai
弱ai判斷既結果都可以有錯對,不過理論上會好過人類
強ai就直頭係有自己思想
ai最終是對人類好定壞,而家都係難講
就正如工業革命開始大規模使用機器
會令生產力大增
但以後既戰爭亦都機械化,所以更殘酷
ai如果用於戰爭,可以好撚恐怖
而我想講既一點,資本主義危機好多時都係用戰爭reset,而資本主義發展出既科技又使戰爭更殘酷。

所以而前亦有人講過資本主義唔最終如果去唔到共產主義,人類最後都會內戰而滅絕。

共產主義唔係收100%稅咩?唔好當形式唔同就變左另一樣野!手法同結果都係樣!

唔係
收稅你已經要由國家集權再分配
而共產主義基本定義就係無國家存在
呢個post學到野

btw,講講下咁多人擁護資本主義
呢個post學到野

btw,講講下咁多人擁護資本主義

因為每一頁都有人講一次 你睇下中國北韓蘇聯 歷史證明 之類獨到既高見

又話ai識斷嘅?

睇你講弱ai,定強ai
弱ai判斷既結果都可以有錯對,不過理論上會好過人類
強ai就直頭係有自己思想
ai最終是對人類好定壞,而家都係難講
就正如工業革命開始大規模使用機器
會令生產力大增
但以後既戰爭亦都機械化,所以更殘酷
ai如果用於戰爭,可以好撚恐怖
而我想講既一點,資本主義危機好多時都係用戰爭reset,而資本主義發展出既科技又使戰爭更殘酷。

所以而前亦有人講過資本主義唔最終如果去唔到共產主義,人類最後都會內戰而滅絕。

Matrix
呢個post好多資本家

好多顯赫家族係度

中下階層,反共,右翼

我信希特拉個一套

以國家高度壟斷

美國既new deal你認為同希特拉差好遠?

我信希特拉個一套

以國家高度壟斷

美國既new deal你認為同希特拉差好遠?

世界性一次既洗牌,呢一代人都無命見到
社會民主主義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞