其實資本主義多窮人,共產主義先係理想國度?

300 回覆
31 Like 52 Dislike
呢個post好多資本家

好多顯赫家族係度

定係大家都係窮撚,但用資本家思想

無資本主義,大家屎都無得食
上面做左咁多次大實驗都唔撚識驚
其實講真討論根本都冇意義,由馬克思提出理論,到列寧十月革命建立ussr ,再毛澤東建新中國...

成個20世紀既世界歷史都驗證左共產主義係完全失敗,仲調轉討論共產主義先係理想國度既命題完全沒有意思,因為答案已經由歷史講左俾你聽。

我都係咁認為
理論還理論
實現到先得架

跟住仲有d柒頭話你唔用腦,唔係共產主義唔得,係人類貪 慾太強 屌! 咪即係唔work囉
其實講真討論根本都冇意義,由馬克思提出理論,到列寧十月革命建立ussr ,再毛澤東建新中國...

成個20世紀既世界歷史都驗證左共產主義係完全失敗,仲調轉討論共產主義先係理想國度既命題完全沒有意思,因為答案已經由歷史講左俾你聽。

我都係咁認為
理論還理論
實現到先得架

跟住仲有d柒頭話你唔用腦,唔係共產主義唔得,係人類貪 慾太強 屌! 咪即係唔work囉

個理論係用落人度
但係人唔符合個理論要求
共產主義係同宗教信仰一樣嘅理想主義
雖然共產主義嘅預言對個時代都真係貢獻左好多
但係距離人性太遠
好簡單 人口太多 點解唔限制生育? 因為仲有國家種族之分 無人想自己國家種族人口變少「間接生產力低」 點解唔可以消除國家種族之分? 如果消除咗 限制生育就易好多 資源亦多出好多去比人用 但連咁簡單做到嘅野 話到事嘅都唔會肯做 真係好可悲 21世紀都仲對種族國家ed野睇得咁重 咩南京大屠殺 仲要同日本人友好?食屎啦! ed言論出現 其實人類思想仲係停留緊 無進步過

其實唔係淨係中國人係咁 但係要消除國家種族之分係幾乎不可能,人會有小圈子是常識吧,自己人都分成唔同派別啦,遑論要打破國界文化差異

呢個係社會心理學中講嘅in-group favouritism,物種進化導致,因為有呢種基因嘅族群先團結到,然後消滅冇咁團結嘅族群。所以食淨種都有in-group favouritism 傾向。而咁亦引申out-group hatred。

講返共產主義,本身唔只規範經濟,仲有政治,因為要有強權政府先可以規管所有人財產,強權冇制衡,又會導致貪污腐敗,所以共產國家發展去到某個位就停滯。好難咁武斷話因為共產主義嘅經濟理念係導致社會停頓嘅原因(即係話因為大家做又36唔做又36所以先至冇上進心,但係點解香港公務員體制又出到咁多咁拼搏嘅公務員?係唔係出色係另一回事,但係起碼維持到香港20年有效行政。所以問題係有冇一個升遷制度而唔係財產係咪平均分配),其實睇返共產主義國家嘅問題,往往係官僚腐敗,所以係政治問題,當然有再有更加多嘅例子(但共產國家買少見少)先可以證實共產主義失敗嘅終極原因。
其實本身馬克思係話人類社會由資本主義進化到共產主義最後係社會主義,不過佢講如果唔咁樣做就會導致革命,所以先至會衍生社會福利,馬克思年代係咪有社會福利,所以佢冇諗過美國或者西方國家會轉變成福利國家,最終避免革命。不過福利主義有衍生其他問題,所以最終可能都需要有一個完全由人民授權嘅政府重新分配資源,咁可能就避免左共產主義嘅官僚腐敗,同事又行到資源平均嘅制度。或者等第三次世界大戰之後,全球秩序重新確立就會見到呢個狀況。

堂本 樣

你睇下中國五六十年代係點嘅樣(做又三十六,唔做又三十六),因為人類係自利(self-interested)嘅動物,搞到個個好食懶飛,唔做嘢,咁樣點養得起啲人

所以我寧願要返資本主義好過啦,起嗎係多勞多得先啦只要付出,就有收獲

共產主義既失敗無咁簡單
蘇聯既契卡全名係全俄肅清反革命及怠工非常委員會
共產主義國家好難有得偷懶,無做又三十六唔做又三十六呢支歌仔唱
你唔勞動國家係會逼你勞動,勞改營就係咁來

共產主義意味消滅私有產權同個人自由同權利,每個人都係國家機器既一員。當中包括埋勞動自由,你想唔做都唔得

講到資本主義之下你就唔係國家機器既一員咁

共產主義既失敗無咁簡單
共產主義國家好難有得偷懶,無做又三十六唔做又三十六呢支歌仔唱

共產主義意味消滅私有產權同個人自由同權利,每個人都係國家機器既一員。當中包括埋勞動自由,你想唔做都唔得

資本主義之下你仲有得揀 你可以窮

我想指出既係,共產主義固然有你講既問題(其實我都諗左陣,如果共產主義實踐左,全世界無哂階級之分,咁仲會唔會有人要走出黎整資本主義黨,但事但啦唔係重點),但資本主義同樣係剝削緊自由

係資本主義社會之下,好顯然地錢就等如自由,有錢做乜都得,去邊都得,無錢就乜都做唔到。睇下班資本家班闊太,日日high tee日日social咩都唔駛做,佢地就真正自由喇,但一般打工仔黎講,星期一至五同比人鎖係office無分別,想周圍去下咩?無錢無得傾。想讀個degree咩?無箋無得傾。雖然無人鎖住你手手腳腳,但一般人就係無左自由。

試想像係一個小島入邊,有甲乙兩個人,呀甲控制住小島既所有食物同資源,然後同呀乙講:「你一係做我奴隸,我每個月都比飯你食;一係你自己中意做咩都得,但島上邊連一粒米都唔食得。」表面上呀乙係有自由,可以選擇唔幫呀甲做野,但實際上呀乙為左生存係一定要做奴隸。而且做左奴隸都係無自由,因為呀甲淨係比飯佢食only,佢想選擇食菜係做唔到。

上邊呀甲同呀乙既關系其實就基乎同資本主義入邊既資本階級同無產階級一樣。所以話資本主義係咪又真係確保到自由呢?都係有疑問。

樓上打左一大段野無人睇
Incentive 唔一定要係錢(資本)吖
興趣或者自我滿足都可以係incentive
你睇下中國五六十年代係點嘅樣(做又三十六,唔做又三十六),因為人類係自利(self-interested)嘅動物,搞到個個好食懶飛,唔做嘢,咁樣點養得起啲人

所以我寧願要返資本主義好過啦,起嗎係多勞多得先啦只要付出,就有收獲

共產主義既失敗無咁簡單

資本主義制度之下你可以依賴工會 用罷工呢d手段來維權
係蘇聯呢d工人天堂你試下罷工?
真正既共產主義來講,是以完全消滅國家機器做目標,所以蘇聯中國北韓都是無產階級專政的社會主義政府,最接近完全消滅國家機器既應該係赤柬

當時蘇聯托派既看法就是蘇聯一定要將革命輸出去全世界,否則呢個過渡性質既“國家”遲早會演變成壓制工人既國家機器,所以唔進行世界革命,蘇聯本身既革命都無法完成

後來托派就係用呢個論述來插停止輸出革命既史太林同之後既蘇聯
呢個post有一半on9仔以為中國,北韓,蘇聯真係行緊共產主義

佢哋根本就唔知咩係共產主義,好多人一聽到社會主義共產主義就覺得係極權專制
利申 支持社會民主主義
呢個post有一半on9仔以為中國,北韓,蘇聯真係行緊共產主義

佢哋根本就唔知咩係共產主義,好多人一聽到社會主義共產主義就覺得係極權專制
利申 支持社會民主主義

乜係真正嘅共產主義
巴打請賜教

利申 支持社會民主主義

乜係真正嘅共產主義
巴打請賜教

簡單嚟講係以革命手段推翻現有體制實行共產主義,完全廢除私有制,無政府,人人為我我為人人各取所需嘅世界就係共產主義,詳細內容可參考wiki

利申 支持社會民主主義

乜係真正嘅共產主義
巴打請賜教

簡單嚟講係以革命手段推翻現有體制實行共產主義,完全廢除私有制,無政府,人人為我我為人人各取所需嘅世界就係共產主義,詳細內容可參考wiki

人人為我我為人人各取所需 呢個只會存在係童話裡面 詳細內容可以參考樓上好多人嘅討論

乜係真正嘅共產主義
巴打請賜教

人人為我我為人人各取所需 呢個只會存在係童話裡面 詳細內容可以參考樓上好多人嘅討論

一係只能夠話人嘅思考模式未夠班去行使共產主義

乜係真正嘅共產主義
巴打請賜教

所以共產主義係唔work嘅,除非每個人都冇個人情感,同私慾啦

所以共產主義係唔work嘅,除非每個人都冇個人情感,同私慾啦

我會成日覺得共產主義好似宗教咁 個道理同預言中嘅未來遙不可及 但係又有啲道理可以令人反思先行嘅制度

我會成日覺得共產主義好似宗教咁 個道理同預言中嘅未來遙不可及 但係又有啲道理可以令人反思現行嘅制度

首先,你已經預設左多窮人係一件壞事
窮與富只係相對,理想中個共榮社會係均富,但係如果無左窮富距離,你點樣知道如何為之富有?

用演化心理學角度可以講無一個個體既天職係求存,而利用環境去爭加手上資源係生存既手段;換句話說,求富係人性必備條件

社會有明確既階層距離,有空間俾下游以勞力響唔互相撕殺既前題下往上良性競爭,係so far歷史中最有效既共富方式

我係咪勞動有我既自由,我選擇餓死或者係深山做野人都係我既事。
Matrix呢3部曲真係神作,我睇到第3部先feel到果陣共產味
AI取代人類工作,科技污染環境,令地球唔再適合人類居住,出街要帶氧氣罩(中國大陸霧霾已經率先做到),甚至要喱入去電腦program入面生活,然後現實世界既工作全部由機械人做。

好同意樓上講先資本,再社會,後共產。共產主義係最終完美既社會狀態。之前有人會攻擊共產主義,係因為過往既失敗例子,無按照先資本後共產既步伐,而其實歷史上每次過急既變革都得唔到好結果。反對既聲音都係打住一句 過於理想化,或者 無考慮人係自私,就抹殺左共產主義背後既既理想追求。

每個時期都會有一批人係理想主義,起碼會提供一個社會進步既大方向。資本主義正正就係建基於 人係自私,如果一個制度,係用人性既呢一面黎做基礎,發展出會係一個點樣本質既社會呢?對共產主義既反對聲音,變相就係讚揚資本主義既呢一種實際,恥笑共產主義既離地。
人既自私,孕育左資本主義,資本主義下既商人、有錢人、在位者,都係自私同不擇手段,成功靠既係階級間既欺壓。係呢種種層面,共產都係資本主義社會既出路。

只係共產主義係一個工具,說明書好長。如果好似毛澤東個冚家產不求甚解又急功近利,亂用呢個工具,就好似樓上講咁係共貧唔係共富。

除咗資源無限,共產主義一定唔可行,無人能夠生存,因為地球資源有限,而人嘅欲望無窮

資本主義用物權嚟分配資源使用,共產主義取消物權,係資源有限下只能用人嘅等級去分配使用,

由於冇咗物權,就冇咗市場,冇價格指導去生產乜嘢物品,生產方式唔係按大家嘅喜好去做,由高等級嘅人諗去計劃生產

法律主要為保障私產而設計,界定出物權擁有者嘅權利,共產主義冇咗物權,資源分配由上級設計,權利冇法用法律界定,只能用紀律規範人嘅行為

冇咗價格呢樣嘢,任何創新思想只係用於爬升人嘅等級,未必係解決大多數人嘅問題,通常唔會有創新

改變遊戲規則,人嘅行為自然改變,共產主義已經被實驗多次,證明係一個無法可操作嘅社會制度
共產理論上好美好
實際 自己睇下共產國家咩下場 根本做唔到 領導個班實貪

世界一定要有貧富 無好處你返工當嗜好呀
Ff 少陣 聽日努力返工

我係咪勞動有我既自由,我選擇餓死或者係深山做野人都係我既事。

如果選擇唔勞動 就冇資格享有共產主義承諾嘅無限物資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞