其實資本主義多窮人,共產主義先係理想國度?

300 回覆
31 Like 52 Dislike
樓主讀下書先啦
呢個post好多資本家

好多顯赫家族係度

定係大家都係窮撚,但用資本家思想
先人種樹 後人乘涼 世界咁堅持資本主義咪又係想令社會不停進步 步向永續永生
e個慾望大於一切
正常社會發展,資本---->社會---->共產

收皮啦 咩正常 馬克思講就係正常?
一到共產主義 就等於無曬個人自由
同機器無咩分別
你估中國無搞過咩 人民公社年代咪試過囉
結果係咩啊?咪飢荒囉
死撚曬啊

不學無術就係你呢挺人
同意

一齊去打地主
理想國度就應該只存在於理想。
睇下動物農莊
冇可能成功 因為人性 除非洗腦

人性唔係一個理由 當個世界有飽飯食有地方住 點解仲要偷 仲要搶 就係依家世界資源分配太差先將人性盡現 如果資源分配好 即使仲會有特別例子犯罪 但一定大減

因為資源有限 但人既慾望係無求無盡
冇人會做野
世界完全停頓
樓主肯定中三都未讀完就開POST鳩UP

係每個人都可以做自己唔抗拒嘅工作
而唔係睇錢份上
叫人讀多d書果堆學下點善用個腦先。

共產主義唔係行唔通,而係人性太醜惡

資本主義行得通,就好似六合彩咁,好多人都會幻想就係下一個幸運兒,正如一般人都會幻想努力就可以成為資本家,操控人既一生。你見六合彩有冇試過馬會蝕錢?
共産主義只係一個概念,因為人天性係懶同貪所以無可能實現到,歷史已經證明咗

人性唔係一個理由 當個世界有飽飯食有地方住 點解仲要偷 仲要搶 就係依家世界資源分配太差先將人性盡現 如果資源分配好 即使仲會有特別例子犯罪 但一定大減

資源有限 但要供應依家地球人仲係好足夠 只係分配不均 所以如果分配得好 第三世界會咁多犯罪?
正常社會發展,資本---->社會---->共產

收皮啦 咩正常 馬克思講就係正常?
一到共產主義 就等於無曬個人自由
同機器無咩分別
你估中國無搞過咩 人民公社年代咪試過囉
結果係咩啊?咪飢荒囉
死撚曬啊

不學無術就係你呢挺人

你睇睇 ASIAN BOSS 段脫北者段片先
Theory唔一定啱
事實係Apply到先啱而過去半個世紀
無一個實行共產嘅國家做到以上所講嘅均富
好多時都係均貧
相反,奉行資本主義嘅大部分都做到基本小康
你覺得唔啱嘅可以駁我
唔好就咁彈一句出嚟

唔係駁你 但香港對你嚟講算唔算基本小康

資源有限 但要供應依家地球人仲係好足夠 只係分配不均 所以如果分配得好 第三世界會咁多犯罪?

分配得好一樣會有貪念,所以又係去返人性果part
資本主義最大問題係資產階級唔嘅做野都有錢收?

唔可以話問題既,畢竟如果佢地唔放D生產工具同資本出黎,無產階級連做都無得做

譬如用農田做例子,雖然大地主放D出黎租基本上就unun腳唔駛做等收租,睇落好似無所事事就有錢收,睇落好似壓榨貧農,但如果佢地唔放租農地比貧農,咁貧農就連地都無得耕;咁多農地大地主一個人又耕唔哂,結果就係浪費同浪費

要解決呢個問題一係就取消私有制,一係就比資產階級繼續壓縮無產階級
睇下行社會主義果啲國家

小平前支那
非洲大聯盟
越南
北韓
古巴

有邊個係發達?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞