其實資本主義多窮人,共產主義先係理想國度?

300 回覆
31 Like 52 Dislike
呢度好多留言解釋到俾我知點解香港貧富懸殊同地產霸權咁嚴重 因為病態社會會令受壓者自製理由擁護施壓者

均貧就冇貧富懸殊 好似係
我覺得理想形態係兩者混合喎 其實好多國家都向緊呢個方向走就真
有啲巴打討論既方向係"實唔實行"社會/共產主義
其實今日係AI/Robotics/3D Printing等進步下
加上其他cutting edge technology, 包括nano tech, medical tech (人更長命), etc
好快將會有好多人會失業
到時社會/共產主義 唔係一個選擇, 而係一個無可避免既結果

我記得有人話社會主義唔係必然出現
好大機會會變成大企業壟斷AI科技既世界
再講地球咁多國家到時點處理移民都係問題

到時擁有生產技術會變左另一種嘅壟斷
跟著超級資本主義來臨 可能真係會似馬克思講嘅社會主義革命嘅條件 但係之後個社會秩序係點樣呢 呢個我諗就係我地成個Post討論嘅其中一個重心

有道理
可能到時因為咁既壟斷, 當權者會決定轉行社會/共產主義
極重稅率 + universal basic income

學生

咁算了
我想指出既係,共產主義固然有你講既問題(其實我都諗左陣,如果共產主義實踐左,全世界無哂階級之分,咁仲會唔會有人要走出黎整資本主義黨,但事但啦唔係重點),但資本主義同樣係剝削緊自由

係資本主義社會之下,好顯然地錢就等如自由,有錢做乜都得,去邊都得,無錢就乜都做唔到。睇下班資本家班闊太,日日high tee日日social咩都唔駛做,佢地就真正自由喇,但一般打工仔黎講,星期一至五同比人鎖係office無分別,想周圍去下咩?無錢無得傾。想讀個degree咩?無箋無得傾。雖然無人鎖住你手手腳腳,但一般人就係無左自由。

試想像係一個小島入邊,有甲乙兩個人,呀甲控制住小島既所有食物同資源,然後同呀乙講:「你一係做我奴隸,我每個月都比飯你食;一係你自己中意做咩都得,但島上邊連一粒米都唔食得。」表面上呀乙係有自由,可以選擇唔幫呀甲做野,但實際上呀乙為左生存係一定要做奴隸。而且做左奴隸都係無自由,因為呀甲淨係比飯佢食only,佢想選擇食菜係做唔到。

上邊呀甲同呀乙既關系其實就基乎同資本主義入邊既資本階級同無產階級一樣。所以話資本主義係咪又真係確保到自由呢?都係有疑問。

點可以用極端資本主義黎比

咁要比緊係用極端黎比,否則我都可以拎改良共產主義出黎講啦
好簡單 人口太多 點解唔限制生育? 因為仲有國家種族之分 無人想自己國家種族人口變少「間接生產力低」 點解唔可以消除國家種族之分? 如果消除咗 限制生育就易好多 資源亦多出好多去比人用 但連咁簡單做到嘅野 話到事嘅都唔會肯做 真係好可悲 21世紀都仲對種族國家ed野睇得咁重 咩南京大屠殺 仲要同日本人友好?食屎啦! ed言論出現 其實人類思想仲係停留緊 無進步過
我覺得理想形態係兩者混合喎 其實好多國家都向緊呢個方向走就真

我諗起黑格爾正反合規律

正論 資本主義壓榨不公平
反論 社會主義革命
合論 資本主義以社會主義元素改變自己

唔係好熟 可能錯
好簡單 人口太多 點解唔限制生育? 因為仲有國家種族之分 無人想自己國家種族人口變少「間接生產力低」 點解唔可以消除國家種族之分? 如果消除咗 限制生育就易好多 資源亦多出好多去比人用 但連咁簡單做到嘅野 話到事嘅都唔會肯做 真係好可悲 21世紀都仲對種族國家ed野睇得咁重 咩南京大屠殺 仲要同日本人友好?食屎啦! ed言論出現 其實人類思想仲係停留緊 無進步過

其實唔係淨係中國人係咁 但係要消除國家種族之分係幾乎不可能,人會有小圈子是常識吧,自己人都分成唔同派別啦,遑論要打破國界文化差異

其實唔係淨係中國人係咁 但係要消除國家種族之分係幾乎不可能,人會有小圈子是常識吧,自己人都分成唔同派別啦,遑論要打破國界文化差異

暫時未得 但我相信其實只要等多20,30年應該得

你可能需要一場世界大戰
樓豬係咪搞錯共產主義同社會主義
社會民主主義好,社會民主主義好
樓豬係咪搞錯共產主義同社會主義

多謝樓主誤打誤撞比左呢個機會我地傾嘢學嘢
其實自己真係感到好大罪惡感 好似養寵物睇落好正常 但根本係一廂情願將另一物種嘅自由剝奪 食肉 著羽絨 樣樣就係屠殺緊動物 真係好有罪惡感 但我又唔會改 我真係好垃圾

吓?最近民族主義先有再抬頭嘅迹象喎,會唔會理想得滯
共產就全部都係窮人
其實我好懷疑如果一套思想既先設條件係滿足唔到,咁討論佢可唔可行有咩意思?因為睇共產主義係講緊平均分配資源(大約意思,其實咁講不太precise),而且係需要由資本主義過渡過去。照咁睇其實資本家/有錢人有咩理由要放棄既得利益去玩共產
理想共產主義
勞動同回報成正比
講白d即係機械人社會

同埋有個致命缺點
就係忽略人性丑陋既一面
其實我好懷疑如果一套思想既先設條件係滿足唔到,咁討論佢可唔可行有咩意思?因為睇共產主義係講緊平均分配資源(大約意思,其實咁講不太precise),而且係需要由資本主義過渡過去。照咁睇其實資本家/有錢人有咩理由要放棄既得利益去玩共產

同意 我岩岩就係想講呢樣野
人始終都係有私心
共產好野 多謝共產 支持共產
係!前提係所有人都無貪念!

呢個係社會心理學中講嘅in-group favouritism,物種進化導致,因為有呢種基因嘅族群先團結到,然後消滅冇咁團結嘅族群。所以食淨種都有in-group favouritism 傾向。而咁亦引申out-group hatred。

講返共產主義,本身唔只規範經濟,仲有政治,因為要有強權政府先可以規管所有人財產,強權冇制衡,又會導致貪污腐敗,所以共產國家發展去到某個位就停滯。好難咁武斷話因為共產主義嘅經濟理念係導致社會停頓嘅原因(即係話因為大家做又36唔做又36所以先至冇上進心,但係點解香港公務員體制又出到咁多咁拼搏嘅公務員?係唔係出色係另一回事,但係起碼維持到香港20年有效行政。所以問題係有冇一個升遷制度而唔係財產係咪平均分配),其實睇返共產主義國家嘅問題,往往係官僚腐敗,所以係政治問題,當然有再有更加多嘅例子(但共產國家買少見少)先可以證實共產主義失敗嘅終極原因。
其實本身馬克思係話人類社會由資本主義進化到共產主義最後係社會主義,不過佢講如果唔咁樣做就會導致革命,所以先至會衍生社會福利,馬克思年代係咪有社會福利,所以佢冇諗過美國或者西方國家會轉變成福利國家,最終避免革命。不過福利主義有衍生其他問題,所以最終可能都需要有一個完全由人民授權嘅政府重新分配資源,咁可能就避免左共產主義嘅官僚腐敗,同事又行到資源平均嘅制度。或者等第三次世界大戰之後,全球秩序重新確立就會見到呢個狀況。
行國家社會主義最好
無產階級同資產階級既矛盾由國家來調和,一方面保留私有制,另一方面工人又有高福利

但係要成立呢個'國家'難度好過
憲法係死,人係生既,解讀憲法既人會唔會堅守原則?(香港就係例子)
社會要穩定且有效率發展,前題下要有相當行政權力既中央政府,無既話就好似非洲軍閥互戰,有但係無憲法制衡行政權力又會變到中國咁

政府既組成,公民對義務既了解同付出,解決紛爭同矛盾既心理質素同經驗,對憲法既尊重.....好多野都視乎民族質素...
你睇下中國五六十年代係點嘅樣(做又三十六,唔做又三十六),因為人類係自利(self-interested)嘅動物,搞到個個好食懶飛,唔做嘢,咁樣點養得起啲人

所以我寧願要返資本主義好過啦,起嗎係多勞多得先啦只要付出,就有收獲

共產主義既失敗無咁簡單
蘇聯既契卡全名係全俄肅清反革命及怠工非常委員會
共產主義國家好難有得偷懶,無做又三十六唔做又三十六呢支歌仔唱
你唔勞動國家係會逼你勞動,勞改營就係咁來

共產主義意味消滅私有產權同個人自由同權利,每個人都係國家機器既一員。當中包括埋勞動自由,你想唔做都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞