其實資本主義多窮人,共產主義先係理想國度?

300 回覆
31 Like 52 Dislike
行資本主義,1%既人掌握99%人既財產,貧富極不平均,每日俾商人渣壓,快樂指數愈黎愈低。

雖然共產主義會令社會進步得好慢,但其實有咩所謂?你條命又唔係會長,活在當下其實已經夠。
倒如香港宜家仲係個小漁港,其實你係到出世,每日on99咁過都可能快樂過係現今社會。

因為進步係無止境,其實唔需要用精英制去令社會進步而犧牲多數人快樂。

其實有冇人明我想講咩

btw中國果個根本唔係真共產主義
冇人會做野
世界完全停頓
樓主肯定中三都未讀完就開POST鳩UP
冇人會做野
世界完全停頓

強逼工作,輪住負責唔同岡位?
中國式共產主義0.01%人掌握99.99%人財產
中國式共產主義0.01%人掌握99.99%人財產

中國連共產主義都係假
行共產,生得樣衰既人會比家下命運更慘

why
馬克思有個前提,就係個國家經過資本主義儲夠錢先過度去社會主義,最終到達共產主義,而唔係成班窮人係度食大獲飯既均貧,最終目標係全國既均富

why

後天冇野改變到
揀男女 睇哂先天
建議樓主睇吓動物農莊

why

樣 體格 變左另一種將人排等級嘅標準
由後天可以改變嘅嘢 變做一種先天條件
馬克思有個前提,就係個國家經過資本主義儲夠錢先過度去社會主義,最終到達共產主義,而唔係成班窮人係度食大獲飯既均貧,最終目標係全國既均富

北歐三國

why

樣 體格 變左另一種將人排等級嘅標準
由後天可以改變嘅嘢 變做一種先天條件

錢係一種後天可以獲取嘅嘢

一日人係一種有差別心嘅動物 一日都冇共產主義
烏托邦嚟
永遠冇可能達到
烏托邦嚟
永遠冇可能達到

正解
其實共產主義 同新自由主義 一樣咁on9
佢地假設左人係理性
想世界美好 只有從人改變
北韓好多隱形富豪
冇人會做野
世界完全停頓

法師 : 我的機械人會取代你
共產主義要個社會嘅生產力夠高
去到所有人都可以做自己鐘意嘅野
到而家我地未到個個階段
但係例如AI, 自動生產等等
科技發展可以一步步實現共產
唔該你戇鳩少陣當幫忙好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞