其實資本主義多窮人,共產主義先係理想國度?

300 回覆
31 Like 52 Dislike
共產主義要個社會嘅生產力夠高
去到所有人都可以做自己鐘意嘅野
到而家我地未到個個階段
但係例如AI, 自動生產等等
科技發展可以一步步實現共產

totally agree
如果以馬克思果套歷史進路的話,中國北韓果堆已經偏離咗,或者被視為修正主義,樓上亦有人講,而家北歐果種福利國家經歷過資本主義既洗禮,同時帶有強烈既社會主義特徵,似乎已經係好多人既理想社會

所以,共產主義未必一定係烏托邦,你可以想像一個科技發展極之成熟,幾乎由機械取代生產,或者創造出取之不盡既資源,咁樣,共產社會未必無可能,畢竟而家只係21世紀
希特拉話過共產主義係荒謬
到而家我地未到個個階段

如果以馬克思果套歷史進路的話,中國北韓果堆已經偏離咗,或者被視為修正主義,樓上亦有人講,而家北歐果種福利國家經歷過資本主義既洗禮,同時帶有強烈既社會主義特徵,似乎已經係好多人既理想社會

所以,共產主義未必一定係烏托邦,你可以想像一個科技發展極之成熟,幾乎由機械取代生產,或者創造出取之不盡既資源,咁樣,共產社會未必無可能,畢竟而家只係21世紀

其實我一直係度諗,共產主義應該好快就可以來臨

一路以黎對共產主義既其中一個批評就係話統治階級無可能準確計到生產有幾多需求有幾大,所以計劃經濟係無可能實現,但科技進步到今日,整一個AI出黎深度學習一下應該可以準確無誤地計到唔同地方既需求

關於機械全面取代生產工作,第五波工業革命殺到黎,3D打印同機械臂應該廿年內可以取代所有工廠技工(廿年都比多左啦)

唯一就係無限資源呢樣野仲差少少時間,可控核裂變應該有一段時間未搞到,如果搞埋出黎的話應該就可以完全符合巴打講既野

睇黎等多二三十年左右,人類就可以unun腳安坐家中乜都唔駛做,實現共產主義不是夢

然後比AI消滅

樣 體格 變左另一種將人排等級嘅標準
由後天可以改變嘅嘢 變做一種先天條件

錢係一種後天可以獲取嘅嘢

一日人係一種有差別心嘅動物 一日都冇共產主義

係,所以我覺得資本主義公平d
就算肥矮柒毒都可以用技術/努力/智慧獲得多錢/權,從而得到靚女
但共產主義一定只有高大靚仔陽光型壟斷晒

馬雲
lm
唔進步既話,日日坐係到做豬形人咪得,咁既人生又有咩意義

你咁講defend資本主義,無咩說服力喎
其實馬克思果種共產主義係好空乏,加上佢套理論唔完善 ( 呢層唔可以怪佢,佢生於二百年前。 )

佢集中屌資本主義,不過其實寫得好好,依加社科都係要讀佢,只可惜太多人誤解。好多人對馬克思嘅印象就係當年蘇聯同中國。

樓上幾位巴打講得幾好,首先要由資本主義得到完善工業化同發展,等階級矛盾發展到調和唔到。之後出現無產階級革命,公有化生產材料 (means of production),達到社會主義。等社會再發展落去,生產能力極高先去到共產主義。

社會主義係講緊唔洗比資本家剝削,等勞分配物資,即係多勞多得。其實你就咁諗就知現代社會係冇咁簡單,馬克思嘅社會主義冇咩可能work。但再講多次,套理論係百幾年前,唔work係好正常。

反而你有興趣去可以睇下時代精神運動,佢係一個現代產物,嘗試用科學去解決問題,方向就同馬克思差唔多,都講緊資本主義去到盡頭。AI、機械人好快開始出現,好多工作都自動化,唔需要人類,到時候要點解決。當然時代精神運動都好理想主義下,但至少個名冇咁臭,而真係有機構研究緊可行性 ( 研究人類有咗無條件收入會做乜野 )。

高質
睇下大陸就收得嗲

就算肥矮柒毒都可以用技術/努力/智慧獲得多錢/權,從而得到靚女

馬雲

資本主義就係 無論幾柒幾醜樣 只要有錢就有閪屌!

馬雲

資本主義就係 無論幾柒幾醜樣 只要有錢就有閪屌!

有錢食好西,沒錢玩馬拉妹咯
一堆人說根據馬克思什麼什麼。屌老騙子一個,一世都沒做過什麼正經工作,聽他跟聽陳雲根一樣。
人的劣根性
到而家我地未到個個階段

一路以黎對共產主義既其中一個批評就係話統治階級無可能準確計到生產有幾多需求有幾大,所以計劃經濟係無可能實現,但科技進步到今日,整一個AI出黎深度學習一下應該可以準確無誤地計到唔同地方既需求

關於機械全面取代生產工作,第五波工業革命殺到黎,3D打印同機械臂應該廿年內可以取代所有工廠技工(廿年都比多左啦)

唯一就係無限資源呢樣野仲差少少時間,可控核裂變應該有一段時間未搞到,如果搞埋出黎的話應該就可以完全符合巴打講既野

睇黎等多二三十年左右,人類就可以unun腳安坐家中乜都唔駛做,實現共產主義不是夢

然後比AI消滅

Matrix呢3部曲真係神作,我睇到第3部先feel到果陣共產味
AI取代人類工作,科技污染環境,令地球唔再適合人類居住,出街要帶氧氣罩(中國大陸霧霾已經率先做到),甚至要喱入去電腦program入面生活,然後現實世界既工作全部由機械人做。

好同意樓上講先資本,再社會,後共產。共產主義係最終完美既社會狀態。之前有人會攻擊共產主義係因為過往既失敗例子,無按照先資本後共產既步伐,而其實歷史上每次過急既變革都得唔到好結果。反對既聲音都係打住一句 過於理想化,或者 無考慮人係自私,就抹殺左共產主義背後既既理想追求。

每個時期都會有一批人係理想主義,起碼會提供一個社會進步既大方向。資本主義正正就係建基於 人係自私,如果一個制度,係用人性既呢一面黎做基礎,發展出會係一個點樣本質既社會呢?令人失望既人共產主義既反對聲音就係讚揚資本主義既呢一種實際,恥笑共產主義既離地。人既自私,孕育左資本主義,資本主義下既商人、有錢人、在位者,都係自私同不擇手段,成功靠既係階級間既欺壓。係呢種種層面,共產都係資本主義社會既出路。

只係共產主義係一個工具,說明書好長。如果好似毛澤東個冚家產不求甚解又急功近利,亂用呢個工具,就好似樓上講咁係共貧唔係共富。
正常社會發展,資本---->社會---->共產
冇可能成功 因為人性 除非洗腦
馬克思有個前提,就係個國家經過資本主義儲夠錢先過度去社會主義,最終到達共產主義,而唔係成班窮人係度食大獲飯既均貧,最終目標係全國既均富

其實有啲似依家北歐國家既社會褔利主義
樓上全部都用失敗嘅共產主義去做論證 咁緊係唔掂啦 做得到真正嘅資源導向 世界先會更美好 有興趣自己上youtube打資源導向計劃 雖然計劃未完善 但概念好好 差在點樣令有錢人肯放下慾望
冇可能成功 因為人性 除非洗腦

人性唔係一個理由 當個世界有飽飯食有地方住 點解仲要偷 仲要搶 就係依家世界資源分配太差先將人性盡現 如果資源分配好 即使仲會有特別例子犯罪 但一定大減
正常社會發展,資本---->社會---->共產

收皮啦 咩正常 馬克思講就係正常?
一到共產主義 就等於無曬個人自由
同機器無咩分別
你估中國無搞過咩 人民公社年代咪試過囉
結果係咩啊?咪飢荒囉
死撚曬啊

然後比AI消滅

Matrix呢3部曲真係神作,我睇到第3部先feel到果陣共產味
AI取代人類工作,科技污染環境,令地球唔再適合人類居住,出街要帶氧氣罩(中國大陸霧霾已經率先做到),甚至要喱入去電腦program入面生活,然後現實世界既工作全部由機械人做。

好同意樓上講先資本,再社會,後共產。共產主義係最終完美既社會狀態。之前有人會攻擊共產主義,係因為過往既失敗例子,無按照先資本後共產既步伐,而其實歷史上每次過急既變革都得唔到好結果。反對既聲音都係打住一句 過於理想化,或者 無考慮人係自私,就抹殺左共產主義背後既既理想追求。

每個時期都會有一批人係理想主義,起碼會提供一個社會進步既大方向。資本主義正正就係建基於 人係自私,如果一個制度,係用人性既呢一面黎做基礎,發展出會係一個點樣本質既社會呢?對共產主義既反對聲音,變相就係讚揚資本主義既呢一種實際,恥笑共產主義既離地。
人既自私,孕育左資本主義,資本主義下既商人、有錢人、在位者,都係自私同不擇手段,成功靠既係階級間既欺壓。係呢種種層面,共產都係資本主義社會既出路。

只係共產主義係一個工具,說明書好長。如果好似毛澤東個冚家產不求甚解又急功近利,亂用呢個工具,就好似樓上講咁係共貧唔係共富。
資本主義最大問題係資產階級唔嘅做野都有錢收?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞