其實資本主義多窮人,共產主義先係理想國度?

300 回覆
31 Like 52 Dislike
我不肯定共產主義最終會否出現,但無庸置疑社會自由主義才是資本主義的唯一出路。

當資本主義不受制約,資本家會透過囤積大量資本,造成富者越富,窮者越窮,而政府的不作為事實上就是偏袒資本家。

以美國為例,自從冷戰後大幅減低富人稅,最富有的1%人蠶食了美國1977-2007經濟發展60%的總增長。基本上,經濟增長對窮人是沒有帶來任何好處的。(99%分剩下的40%增長)

因此,若果要讓整個社會都享受到發展帶來的好處,政府必須增加富人稅,再透過提供公共服務,社區支援等方法來分配資源。

不過現實中,政府往往受富人的影響大於窮人,eg lobbying。而且當增加富人稅時,他們就會隱瞞/轉移資產,因此政府也必須同時打擊避稅天堂。

北歐就行緊呢套模式,以瑞典為例,佢地基本上只用卡,電子貨幣,完全唔用現金,搞到班有錢佬沒得避稅,地下經濟收縮,經濟增長高過用現金嘅年代
呢個post好多資本家

好多顯赫家族係度

定係大家都係窮撚,但用資本家思想

我都覺
平時就日撚日屌人父幹有無限閪屌 自己做極都係窮撚
宜家就個個就係到話咩支持資本主義 只要自己努力就有閪屌

明明身處社會低下層,卻具有管治階層意識,在全世界要找到這樣弱智民族幾乎不可能
好多人誤解共產就係 做又36 唔做又36

但呢個係毛共

同原本蘇俄/ 列寧所推舉既完全係另一回事

不過算撚數 因為一講共產 就話唔好 根本無討論空間

一係就9成都拉去講 中共既共產 而唔係真正共產主義

真正的共產主義要去書本找。BTW上水的蝗蟲不是真正的中國人,真正的中華人在港台日和舊金山
其實北歐既福利主義我覺得已經好近共產主義
但依然有唔問題
真正既共產主義冇可能實現
某程度Karl Marx 係1844 manuscripts
入面對labour 既分析幾好
特別係低技術勞工
行資本主義,1%既人掌握99%人既財產,貧富極不平均,每日俾商人渣壓,快樂指數愈黎愈低。

雖然共產主義會令社會進步得好慢,但其實有咩所謂?你條命又唔係會長,活在當下其實已經夠。
倒如香港宜家仲係個小漁港,其實你係到出世,每日on99咁過都可能快樂過係現今社會。

因為進步係無止境,其實唔需要用精英制去令社會進步而犧牲多數人快樂。

其實有冇人明我想講咩

btw中國果個根本唔係真共產主義

100%赤貧咪公平囉。根本人類有人性一日就不可能共產。共產主義只會均貧,資本主義起馬有1%囉,而且嗰99%都仲係俾共產嗰D赤貧好好多。
馬克思有個前提,就係個國家經過資本主義儲夠錢先過度去社會主義,最終到達共產主義,而唔係成班窮人係度食大獲飯既均貧,最終目標係全國既均富

北歐三國

北歐三國需然勉強行到,但佢哋用相當大嘅資源去捉逃稅,加上國家有大量天然資源,人口又少(如挪威先4M多D人口,但有半個北海油田,先勉強唔洗破產)
東亞嘅國家根本實行唔到。
成40%稅加十幾%銷售稅,你制唔制先。
最似應該係北歐
芬蘭傾緊basic salary

*income, 重要universal
最似應該係北歐

*income, 重要試universal
Ikea做倉part time都有二皮幾一個月,修橋補路最低工資二百一,不過咕嚕肉都百幾一份喎,仲未計稅。
有無諗過點定義公義?
好多資本家賺大錢就話係佢地「應得」
其實無野係所謂應得
點解有人生係有錢家庭 有人唔係?
所以點解政府有合法性抽富人稅
再做第二次既財富再分配
所有野都係by luck
即使個人生得聰明賺大錢都唔係佢應得
作為一個熱血青年
有時見到人咁辛苦工作
但賺得咁少
有班人唔洗做就大把錢
成日覺得世界係唔公平
唔想再見到有人受苦唔開心
成40%稅加十幾%銷售稅,你制唔制先。

1. 窮人唔係依個rate (請參考 progressive tax rate)

2. 如果你認同free education, free medical service, all men are created equal in terms of accessing the aforementioned basic social welfare, 但係D錢唔係石頭到爆出嚟㗎嘛, 唔tax有錢人,唔通tax 窮人先公義?

3. 如果你認為你有錢係靠自己能力:能力越大責任越大

4. 如果你認為你有錢唔係靠自己能力: you are getting more than you deserve, right?

5. 其實重點唔係稅率,而係點樣打擊合法避稅 (詳情可以參考L'Oréal 大股東家族嘅方法)

6. 假設: higher tax -> free access of high-quality education -> more ppl can unleash their full potential -> society gets better -> 你自己都會間接受益,let alone 你自己仔女會直接受益 (and don't forget things like free medical services)
烏托邦嚟
永遠冇可能達到

咁唔係無可能既
馬克思最終預想既景象,係人民會認知到公利既重要性,認知到公利>私利
最似應該係北歐

*income, 重要universal

呢招其實係資本主義為克服生產過剩,但消費力不足出既橋
如果唔咁做既話,工人長遠而言根本難以有足夠既消費去維持公司盈利
呢招的確係可以暫時緩和經濟危機既激烈度
但去到尾都係要改過生產關係先得
要將d大企業由私有改為社會化/公益化,如果唔係最後d企業都係會不斷逃稅
有啲 offtopic

https://youtu.be/7PvHKcJyQkA

瑞士: 我們是社會資本主義 資本主義在心裏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞