[認真]美斯同C朗 邊個射門勁啲?

747 回覆
398 Like 28 Dislike
...你識唔識字

我話數據唔包括射門情況,既係唔會知道射嗰吓係頭搥、單刀定點,難度只可從距離考究

到底係我唔識英文,定你唔識中文
所以果陣咪皇fans都叫扯罷啦咁撚廢
不過都好,至少真係有人㩒入去睇原文
樓上堆朗迷真係肉酸到
捧朗捧到好似直頭同人講自己唔識踢波咁
就算我嗰句唔清晰,睇前後兩句都夠理解到啦?

最憎你呢款,自己都未睇清楚就笑鳩人,拖低晒討論質素。
好明顯係你條柒頭講到1999

數據包含12年來5大聯賽(西意英德法)嘅每一腳射門,之射門者、結果(入球與否)、起腳位置(離門距離)。並不包含射門情況(頭搥/單刀之類)。

好似講到電話合約「無限數據並不包括數據漫遊」咁 你應該話包括除十二碼外所有攻門 或者包含頭搥單刀之類,而唔係並不包含乜乜乜乜

如果根據個網,離門愈遠error factor 愈低,咁又點得出C朗埋門好撚屎呢個結論
碧咸試過中場入波添 咁碧咸係咪好撚勁超哂班
唔講仲以為牙朗下下遠射都入 都唔知浪射王個名點黎
包含咗乜乜乜,但並不包含射門情況,都睇唔明?

好心你柒咗就認啦,成個post就係得你一個睇錯。

C朗埋門廢咪就係在於佢conversion rate低囉,離門遠先高返啲咋,但overall都排百鳩幾名呀,睇字啦柒頭。

睇完原文都係乜都唔明咁,點討論呀

屌佢老味都on99
美斯
睇死啲朗迷圖都未撚識睇
你好好笑 可唔可以分析多d比我地笑下
唔同你講中文問題

如果根據個網,佢話個距離愈遠個error factor 愈低的話咁係最可信既係咪應該係最遠果個distance? 正如一個研究藥物既實驗當然係愈少error 愈好,如果太多variables 根本唔可以得出結論
佢轉述緊個作者既分析,定係你想話個作者成篇野好笑?
上面有啲人話射門有唔同種類 就咁用conversation rate黎比未必反映事實
好似頭搥攻門一定低啲 推順黎射就高啲(易入啲)
咁我諗用expected goal黎計可能會減低咗個影響
expected goal係用每一腳射門轉化成入波嘅機率黎計
難入嘅波比重會細啲 易入嘅就高啲
咁當然個model點計就各有不同 不過上網好難搵到免費網有expected goal嘅統計 所以用understat黎參考
咁攞返14-18賽季嘅聯賽數據黎講
美斯入149球 xG: 125.21球 即係比預期入多23.79球
而C朗就入144球 xG: 139.99球 比預期高4.01球

計落美斯射門轉化入球嘅能力比好多知名射手高好多 而C朗亦冇齋計Goal/Shot嘅轉化率數字講到佢咁差

順便list埋其他
Suarez: 119球 xG:110.24
Harry Kane: 114球 xG:96.11
Lewandowski: 113球 xG: 114.35
Cavani: 110球 xG:111.29
Aubameyang: 105球 xG:107.73
Aguero: 99球 xG: 95.35
Vardy: 67球 xG:62.55
Benzema: 60球 xG:67.05
Giroud: 50球 xG:40.39

Messi: https://understat.com/player/2097
C. Ronaldo: https://understat.com/player/2371
世界盃先睇得 咁NBA都唔撚洗睇啦 除左奧運其他都只係數字啦 on99 數據就係數據 統計學上數據就係世界既真理 sample size愈大就愈準 唔撚輪到你一句數字就數字 駁唔到就淨係識鳩噏 唔服就攞啲論點出黎
佢有提過用expected goals應該會最好,但佢冇相關資料。而(佢亦都有提到) xG其實好大程度上都係根據距離決定,所以用距離其實都好足夠。如果你有留意開xG,相信你都會同意佢呢個做法。

另一樣野就係,佢地個sample size咁大的話,(我)相信受到嘅影響應該唔大。

最後當然想問你:does it pass the eye test tho?
原來呢度都有人睇開xG 好似從來都冇見過人討論咁
講真你講嗰樣野其實作者都戴晒頭盔:

I don’t have any number supporting this claim, so consider it as just a speculation.

所以現有數據之下,C朗嘅埋門就係百幾名,屎屎地。如果你話真係有數據證明啲variables係大影響嘅,就唔同講法。

否則,都係冇乜說服力。
應該無乜問題
xG始終係近年興起嘅數據,絕對係詳盡同準確啲,但就冇去得12年咁遠。印象中,美斯上季嘅xG係massively overperformed,所以你個數字會多咁多,見到得幾年數據會有水份嘅弊端。普通conversion rate就cover晒佢兩個嘅生涯,喺呢方面嚟講係全面啲。
仲有眼神!
請問師兄有無足球相關數據既網站推薦?小弟係睇開statsbomb, CIES, squawka 等⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞