[認真]美斯同C朗 邊個射門勁啲?

747 回覆
398 Like 28 Dislike
事實係 美斯係d 唔係有信心就唔會射既人
c 朗係1%就射既人
無話好壞 數據其實都無用
比較乜撚==?
果場牙蘇插水比12碼,牙朗被侵犯比人吹插水變兩黃一紅,咁都可以話唔係黑
兩黃一紅完先推球證,唔通你以為佢係直紅?
插水?
C朗好波
黑左一個出場,多左一球十二碼,對面少左球12碼都可以講成“頂多咪”
佢兩黃一紅罰停一場,推球證罰4場,而西超盃停4場係只會係來年西超盃執行,但5場以上就係其他西班牙賽事執行,所以佢係西甲停5場得確係因為黑左果張黃牌
嗌咩交姐 兩個球員都唔同類型
機會自己制造,浪射其實我覺得唔緊要,最緊要都係win
想問呢張圖反映左d咩?
其實距離越遠conversion rate 越低好正常
咁呢張圖median conversion rate其實就係變左中距離既conversion rate
除非考慮埋每個距離既射門次數,否則比較唔到有幾best
我只係指出你果個結論如果只係根據果篇野根本唔科學,我冇需要帶出另外一個結論,連個作者都戴左頭盔就更加冇野可以support 到個claim

另外sample size 無論幾大只可以帶出一條線,如果果個case 已經係「特別」既case(你自己都講有兩點特別遠既係果兩個癲佬),係應該要用另一個方法去計,因為quantitative research 係唔太適合用係分析特例,正如你用一堆人既data 去分析愛因斯坦同牛頓係唔會得到任何有用既結果
美欺條廢柒咁勁就唔會一次國家隊冠軍都攞唔到啦
14年wc 淘汰淨係入一球好意思話隊友廢
唔係把握力問題,係c朗個心態係點都要搵到辦法入波,點到搵到辦法贏
佢唔介意浪射,佢只要贏
呢個數據可信程度會高D但點解賓周馬咁撚高 條撚樣敗家仔黎
巴塞網?
一定係美欺
xG計法來講,距離都係佔好重比例。佢計嘅入波機率,大數據包含埋一堆唔識射波/二流球員嘅射門,而呢度嗰堆始終都係一級球星,入波可能性比平均略高係正常。

另一個可能性就係佢套model有缺陷。上面有人提過,唔同model有唔同嘅決定因素,例如話statsbomb就會計埋對手球員嘅企位、射門類型等,理論上就會再全面啲,反映到個機會有幾黃金。understat用咩規則計我冇深究過,但佢都算出名可信嘅。

另一種限制就係,球員有時會進入絕佳位置,但又猶豫之下冇起腳,例如莫拉達都唔少呢啲情況。一般xG都難以反映呢樣嘢,因為佢事實就係冇起腳。所以會有一啲再新興嘅嘅玩法,叫non-shot xG,主要就係考慮個波嘅位置,但就好少見。
輕輕一推
明明之前CR7 fans以為贏數據
就笑9美斯fans睇feel
依家數據輸左就話數據唔準
輸打贏要 好波呀
無撚聊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞