[認真]美斯同C朗 邊個射門勁啲?

747 回覆
398 Like 28 Dislike
都知冇人會入去睇摘錄埋重點俾你地

篇野指在搵出埋門能力最高嘅球員。埋門能力,指嘅係將射球轉化為入球嘅能力,conversion rate。conversion rate高=/=最好嘅前鋒/球員。

數據本可追溯至2001年,但早年數據參差不齊,所以只使用2006-2017年間,當中12年嘅數據。亦即係話,部分球員可能已過巔峰,例如恩沙基、迪比亞路等。

數據包含12年來5大聯賽(西意英德法)嘅每一腳射門,之射門者、結果(入球與否)、起腳位置(離門距離)。並不包含射門情況(頭搥/單刀之類)。總數為685,953次非12碼射門,來自14,267位不同的球員。

射門多,入球多,基本野。睇吓嗰兩隻怪物射門多到

C朗起腳比第二嘅美斯多成千幾腳
射門距離明顯會影響轉化率,所以再以距離細分25項:

1. 離門0-15米
2. 離門1-16米
3. .....
................
25. 離門24米或以上

部分球員嘅射門偏好

近門(0-15m)轉化率頭10

大部分圖都會見到兩粒點走咗出嚟 就係佢地了

各距離嘅轉化率。highlight嘅三人,都至少有一項排第一嘅射門距離。

美斯癡撚線

美斯同普通人比

美斯同部分射手比

重點:美斯同C朗直接比較。見到射門距離越遠,兩者差距越細,但點遠都係美斯高啲。

透過比較重疊區域,可得出邊個射門勁啲嘅可能性。

最後,射門Top 20。

佢有個top 200,太長唔貼了

係到踩CR7?2個鐘都唔洗
個post會沉底
認真post永遠冇人認真睇
睇個勢 半個鐘都捱唔到
小心比朗狗咬
呢d po唔會過兩頁....
美斯發威又冇人理...

原來遠射都贏賤朗
賤朗top20都入唔到
up
如果你講轉化率 要搵到百幾位先搵到C朗

但C朗強項一向都係shot generation 明明mark好咗都照起到腳 所以見到個率咁低都好 入波數都係咁高
ac米蘭:終於有人講美斯
唔係 都係冇人理
朗迷:唔好回應,等佢沉
王蛇又有得計數了
我朗雞姦人射得咁準又唔計?
朗迷:你理得我射幾腳?
strong post
同朗迷講起腳數即係撩交打姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞