「好似無人開」女士香水討論 4

508 回覆
5 Like 1 Dislike
唔甜架,我都唔鍾意甜
終於追到live
前兩日去左試By Killian既Imperial tea同埋Serge Lutens隻八月夜桂花
自己鐘意茶味同埋桂花味
Imperial Tea俾我既感覺係一開始似爽健美茶個隻麥茶味
中調出黎就開始變香,好香紅茶味
係中國既大紅袍個類唔係breakfast tea

八月夜桂花
對於一個唔鐘意甜味但又鐘意桂花既人黎講
只可以用驚艷黎形容
一開始係好fresh好清新既桂花香 就好似d桂花岩岩擇落黎既感覺
中調開始變柔和,去到好似整緊桂花糕咁,香甜,但好清新,唔會覺得膩
寫左成個list出黎準備逐枝逐枝去聞
好大機會買Serge Lutens Nuit De Cellophane 姐係隻桂花
viktor&rolf 既 bonbon 有冇絲打俾d意見?
想送俾人
最中意burberry啲香水
Brit for men 我會唔出街都噴 然後係咁聞自己
新個隻her好香好甜 不過好少女
My berry 啡色好冬天都好香 次次用都比人問用咩香水
想問下有咩香水女女多數都會鍾意?
[quote]我自己最鍾意Maison Francis Kurkdjian A La Rose

鍾意到我買埋佢嘅沖涼同hair mist.
前調:西西里檸檬、香檸檬、加州橘子。
中調:紫羅蘭花、葛拉斯玫瑰、保加利亞玫瑰。
後調:玉蘭花、雪松木、麝香
佢係一枝算係比較fresh 嘅玫瑰調香水,亦都係唯一來枝我每一次用都係有讚無彈嘅香水。[quote]
今日去試左A la rose, 終於明白點解咁多絲鍾意佢, 果種玫瑰味真係好特別, 擴散度高而且超出眾, 同時又唔會覺得有侵略性, 留香都好出色, 真係好推薦其他絲去試下
Nuit De Cellophane都係我to buy list
但SF長期無貨
呢隻我唔識 見識太少
得閒行過去聞下
呢個好難答 要睇個人本身鐘意咩味
大路d就果香清d既花香 冇咩侵略性(個性)既會易接受d
今日諗住出尖沙咀睇睇
我本身都有用開 都係淡淡地
但歐美嗰啲未接觸過 感覺上都係好濃味
但有無話邊間多款啲揀 感謝
diptyque同atelier cologne都唔算濃
diptyque好多花味木味
我自己比較喜歡 L'Ombre ,Philosykos同Eau rose

aterlier cologne就果味好多都香你可以隨便聞下 錫蘭茶都特別
你本身用咩
我用d平嘢咋 aqua savon
不過你地買香水多數係邊度買?
試下你介紹嗰啲先
樓上我講果兩間海港城有得試
通常試完我會上網買 例如selfridges

aqua savon個樽好得意 之前見到有櫻花味但怕伏
唔該你
我之前用原味 有少少糖果味咁
不過好耐無用 香港好似無
今日出去睇睇先
唔洗客氣

你去海港城的話可以順便去埋Penhaligon's 香味有層次而且特別 相對地有個性
不過你可能會覺得濃少少
去聞過a la rose,但唔覺得啲味好特別就放低咗,可能本身用開大馬士革玫瑰精油,個鼻聞慣咗真玫瑰味所以覺得無驚喜

氣味真係好個人,以前blind buy過都出晒事,所以大家都係鼻聞為實
有冇絲打買過ormonde jayne sample set? 等咗兩個幾星期都未ship到, 佢張單又冇tracking
我sf 買咗野又係咁,send email 問咗兩次,最後佢refund 咗俾我,我估skynet唔見晒啲order
連track code都無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞