「好似無人開」女士香水討論 4

508 回覆
5 Like 1 Dislike
Hermes 新果支香水都幾香

有冇人知點買會最平?
有部份都睇過, 特別係CDG有枝花梨木都好有興趣, insense係series 3系列?
本身對水生調海風大部分都暈 (可能係商業牌堆男香影響), Heeley睇網上評價都唔錯, 唔知試上身會點,
你提到咖喱味我即刻諗枝印度花園, 同印度肥婆身上嘅味係一樣, 諗起都想嘔;
另外聽講etat libre d'orange都玩到好癲,
secretion magnifique, 仲有無d好怪雞嘅推介
今日去咗呢度玩,終於試到呢隻牌子

臺北?
入左邊枝?
Flowers turn purple + Sleeping on the roof
我係去台北呀, 去開台北有時間咪去玩吓囉

佢個Design 真係無敵地靚, 所以好貴!

佢分三個sections, 茶道, 花道, 香道
店姐一次過俾晒咁多隻我聞...我其實都唔太記得每一隻個特點
店姐聲稱佢地品牌啲香精濃度都比較高的, 同埋composition 比較簡單
都概都是三種元素混合

香道偏男性啲, 因為基調主要用木, 我麻麻地佢呢種
花道就當然花香, 我本身勁買玫瑰同橙花, 佢係冇我買開既花香...所以我最後竟然買咗佢個薰衣草
茶道就係有茶味,
抹茶味我好深刻...因為係真既抹茶味...但係放耐咗我又覺得唔想我啲香水係抹茶味
另外有薑味+白茶...但其實我本身唔太知真白茶係咩味...我淨係聞到薑味...好似SPA....我覺得好聞既...但又唔想身上一陣SPA味.....
有無雲呢嗱香水推介?
想試cricket song同my love has the colour of the night, 回憶加想像有哂畫面,唔知d sample運唔運香港;
薰衣草加basil感覺好美食調~~
Sleeping on the roof即刻諗起岩井俊二, 有無係天台曬太陽嘅感覺
想問下Jo Malone要點買先最平最抵?
我只係聞到top note 同middle note
My love has the colour of the night 係straight forward木味
Cricket song 就係白花既香味

Sorry呀...我俾唔到任何有深度既概念你....
selfridges
理論上duty free最平(唔知派貨未),
其次係咩草莓網, 代理果類(太新都唔知有無);
真係好正睇到海風已經驚定先
都係FF下姐, 都無機會試
你揀果兩款大概keep到幾耐?
都係FF下姐, 都無機會試
你揀果兩款大概keep到幾耐?
用開chloe love story貪佢唔太濃

btw有無絲打想要jm english pear 大支裝
係歐洲幫個損友買完條粉皮話唔要
今日去parfumerie tresor試咗bella bellissima bohemia garnet
勁香勁鍾意 但係佢賣勁貴 一上sf睇平一千 即刻買
有無絲打知海港城mmm lazy Sunday morning有無貨見澳洲買好似要160澳幣 香港買係咪仲抵?
[/member]CDG係講緊series 3呀,花梨木係咪Palisander?呢枝好似係復刻咁出返?

etat libre d'orange其實好多都正常甚至易著,但一玩起上嚟的確好癲,secretion magnifique個opening係好難頂得順,雖然notes話係海藻但嗰種腥同奶加埋係幾有精液嘅感覺,去到middle同base note係唔錯,但要著上身等成粒鐘先去到好聞嘅階段我寧願揀第二枝。同埋其實呢個牌子香港有得買,可以去試下先唔使上網訂

你想要怪雞嘅定少聞到嘅先怪雞嘅又要推CDG嘅Odeur 53,仲有Oliver & Co.嘅nebula 2,嗰種金屬感同sartorial唔同,係更加無機質更難接近嘅感覺,帶啲人工果汁感。兩枝都好難著,諗唔到喺咩情況下可以用。[/member]

我見到SF有賣枝Palisander, 唔知係咪復刻;
etat libre d'orange印象中見過有, 但唔記得邊度有(中環?) 睇到Rossy de Palma嘅文案好吸引, 睇下點血腥法
你介紹Oliver & Co.枝nebula 2個樽好靚, 人工果味就麻麻地,睇到佢同牌其他好似都好怪, 青椒味;
八卦問, 你平時睇邊個網, 定住國外可以實試, 華文網好少有深度探討香水, 睇到果幾枝大牌係度loop黎loop去, 悶到死
我見到SF有賣枝Palisander, 唔知係咪復刻;
etat libre d'orange印象中見過有, 但唔記得邊度有(中環?) 睇到Rossy de Palma嘅文案好吸引, 睇下點血腥法
你介紹Oliver & Co.枝nebula 2個樽好靚, 人工果味就麻麻地,睇到佢同牌其他好似都好怪, 青椒味;
八卦問, 你平時睇邊個網, 定住國外可以實試, 華文網好少有深度探討香水, 睇到果幾枝大牌係度loop黎loop去, 悶到死

Oliver & Co.啲嘢其實唔差呀,ambergreen都叫攞過獎,的確佢開頭嘅時候有種蔬菜莖部嘅青味,而且人工感有啲重,但又冇想像中咁難著。

其實fragrantica同香水時代嘅香評都已經好多嘢可以參考,但最緊要記得佢地列出嚟每枝香水嘅notes係有機會錯,所以入坑冇耐嗰時我都會去買sample試下先,去到有返咁上下先有啲信心試下盲買full bottle。另外都會睇專門講香水嘅blog同youtube channel,但就會避免睇好出名嗰啲例如Jeremy Fragrance

如果你想知etat libre d'orange邊度有同埋有咩地方買sample試之類嘅就tg我啦,費事賣廣告咁
想問下有冇推介嘅茉莉味香水 純茉莉花個種 因為唔係點揾到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞