IT 討論區(49)1001唔開POST中年失業

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
2皮半 番工google 剪剪貼貼
邊個唔想要
都係嗰句,有能力咪去拎
HKTV班HR應該收CV收到手軟
其實係for想in好公司嘅,尤其是做咗幾年嘢,唔想成世做狗果d
究竟唔係cs grad點操algo
做親成日都time limit exceeded
仲有大量FG 25k勁人
我感到好自卑
我放棄左操algo
因為我覺得algo勁唔等於唔會交屎code
algo好代表佢響個for loop入面比其他人做到又快又靚
當佢行出左要計數果部份之後
又唔係純for工作嘅
都係幾有趣自己空閒研究吓
不過你講就真嘅
一個project其他人啲part唔efficient真係寫得幾靚都冇用
寫既時候
efficiency 點都唔重要
readability 行先

當然唔計做傻事
包括冇諗過O(n)就做(non CS特別容易犯 loss左成個次元)
再做就係每個loop cycle入面都走去做多餘既cpu intensive command例如dispatch個UI進度條

如果呢個位性能係關鍵既
loop入面個if冇幫cpu做分支預測(CS都容易犯因為profiling都唔容易令人諗起呢個問題 最嚴重情況可以loss幾倍速度)

利申我寫開屎
全民IT啦
所以呢行係好撚唔公平, 當你幾年前入呢行可能仲係18-9k起跳果時, 點知今年入行既fg已經有25k, 人地個fg仲會心諗你做左咁多年都係同我差唔多, 一定係無料到
親戚: FG 25k叻仔喎, 做咩
你:響HKTV做
親戚: 哦, 香港電視, 王維基嘛我識,大公司叻仔
洗唔洗介紹女仔比你識
你:係呀,做IT
親戚: .........
親戚: 咁無野啦
咁似我以前同事個gag
嘩你入左國泰, 咪識到好多空姐, 屌原來入去做it
hktv 入去玩下可以,長做死得
清潔阿姐就識一堆
做完咪過檔去TVB BIG BIG SHOP做
都有既
你去D有質素D既公司咪有
我個感覺得係有個GAP
2,30年前入行既IT狗未死哂果堆好勁
到10年前入去果班真係唔知做乜撚野
正常而家堆FG入行一年已經屌打
唔洗出黎做野
讀u已經feel到A-level拎A的人入黎讀CS同A-level拎D入黎讀CS的人個gap係有幾大
利申:A-level拎E
請問金融海嘯之下有邊一行會企得硬?
殯儀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞