IT 討論區(49)1001唔開POST中年失業

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Spring
Hibernate
Oracle SQL
知道亦都睇過吓
個底唔差唔會壓

壓得嗰啲通常都係要即戰力
其實c# c++ java係咪都大致通用?
見個市java job勁多,想轉做java
唔明 點解會:;,, ???
香港嚟講 C++ 唔算係通用
寫落 C# 同 Java 8 比較就冇咩唔順手嘅地方
不過你遇到遠古 Java 6/7就另計
我隔離位就牙痛咁聲
然後佢好似又做番 C#
C# 同 Java syntax 差唔多,C++ 就唔同嘢

啲 framework 都係 MVC + ORM,差得唔遠。

本人冇乜機會寫 Spring Boot,只係用過 Grails。

我諗 Spring 嘅優勢係 Hibernate 同 Spring Security

我覺得 back-end 一里通馬國明,Laravel, Nestjs, Django 全部都一鳩樣
人工高,我唔介意寫垃圾
唔通你係屋企寫個APP發夢等人收購咩
DB Schema:
......
imageUrls: VARCHAR(2000)
......

個 imageUrls 入面就係裝住

不過 Day 0 已經係咁寫
我係下手路過嗰個
垃圾好難 main,所以做大公司狗鑊鑊哋就好跳船
厲害

點解唔用 XML / JSON 包鳩住佢
仲有個啲 field 入面啲 data 係四個符號一齊用
類似呢一條擴展上去寫咗個 2D array 入去
冇 import library 入去
一要 import external library 啲人就 hang 機唔洗做嘢架喇
啲人都未做過呢啲咁 high tech 嘅嘢
而家啲人請返嚟淨係識 main 架咋
有咁用開
利申postgresql
補充 不過係儲native array type
正, 速食專用
香港老細最鍾意
我就鍾意做呢D
DBA 就坐係我背後
我唔想佢攞刀劈我
利申用過 Oracle SQL MSSQL MySQL 比較舊版
postgresql native support array同Json , join by Json element都做到, 一個array有2個element 可以即時unrest做2行都得
儲sparce 既data 最岩
MySQL 都一早 support 咗。

就算用舊版 M$ SQL Server 都可以用 XML
利申 岩岩返左一個星期
佢仲話有機會會北上出trip
我諗我會send 下cv
做大公司爛 code 狗都要北上
搵鬼做,啲人就係貪佢夠 hea
本身in 果陣過淨係system admin 返
依家就話 唔夠人 可能要幫下
一個table搞掂你,快捷方便
出trip咪唔使做
唔好意思阿邊個
可摸以 remote 番嚟公司搞啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞