IT 討論區(49)1001唔開POST中年失業

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
而家近排啲 Job 空缺西到一個點
有份工一開嚟睇佢竟然將畢生係香港可以做到嘅 requirement 同 duty 包羅萬有
Front-end Back-end Testing Deployment Support 寫 Functional Spec 同 User 開會 乜都齊 然而請緊 junior post
fg搵緊工睇見都流口水
係咪勞工處工
要食住藥開工
正呀,青山同樂部
其實大公司係咪一定用舊嘢
唔係,只不過香港大公司嘅 Project Manager 對 IT 冇乜熱誠,佢只係想每個月安安定定袋嗰幾皮糧

你用新嘢即係搞到佢,搞唔撚識 main 就企咗喺度。

你要知道佢坐到依個位已經唔想進步,只係想要份糧,你揼垃圾定揼新嘢與佢無關

就算 PM 肯用新嘢,個 SA 都未必肯,因為全部都係為份糧
Super full stack
話時話出要多唔多人用 docker, Serverless 嗰類?
唔係勞工處工啦
近排周街可見
可能你天生自帶 filter 所以睇唔到
我都冇睇 job post

就算睇都唔睇 jobsdb
Docker 都有嘅
最多就梗係 M$ Oracle 系列啦
2014 年技術,2018年香港終於有人用
我公司到而家都未用 Java 8 喎
差唔多啦屌
呀楷哥都係用梗 Webform 咋

btw, ASP.NET Core 都出撚咗 2.1
搵食黎講java係咪大過.net?
比樂天正式reject左
Serverless多數淨係用到係公司嘢,但docker同docker compose所有projects都無得輸,方便易用
咁上咩網開工
睇書。先睇一兩本undergrad level教科書。
er。。。其實easy唔係咁難。
有冇推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞