IT 討論區(49)1001唔開POST中年失業

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
用家問題
普遍香港公司都唔重視testing 架啦 為左趕出貨逼人兩日試完成星期既full test都聽過 有咩就爆完先搞 搞唔掂就炒人搵人食死貓 再低價請fg 無限loop
update mst_product_price
set onlineShop_price = 298
where promo_code = 'xmas2018_1'
好多都係人手 test,尤其做 vendor

因為根本冇時間俾你寫個 automation test suite

傳統大公司更加唔洗講啦,連 Git 都冇仲講乜寫 test case
其實香港testing 仲係好手工作業 有automation 好少 不過而家好似慢慢開始多左Qa 同devops 位
其實可以統計吓有幾多間港燦公司有用 Jenkins / Circle CI 之類嘅 build automation server
屌你老母,唔好打得咁深啦,好痛㗎
Jenkins 應該startup 開始有用 歐美資既IT公司都有用 港燦就諗下好了 robot framework 都開始有人用
豐澤

唔好穿呀
Robot Framework 未聽過

幫李澤楷寫得多垃圾,開始跟唔上業界
你google 下 成個framework 好撚正
以前寫 Web 都只係用過吓 Jest 同 Grails 個 test case

而家直情冇寫過,因為係幫楷哥寫 Webform
舉個例

Python
from selenium import webdriver

driver = webdriver.Chrome()
driver.get(‘http://yourhost.com’)
element = driver.find_element_by_id(‘THE_ID’)
element.send_keys(‘VALUE’)
element = driver.find_element_by_xpath(‘THE_XPATH’)
element.click()

Robot framework
*** Settings ***
Library  Selenium2Library 

*** Test Cases ***
Open browser and run
  Open Browser  http://yourhost.com  chrome
  Wait Until Element Is Visible  id=THE_ID
  Input Text  id=THE_ID  VALUE
  Wait Until Element Is Visible   xpath=THE_XPATH
  Click Element  xpath=THE_XPATH

完全keyword driven 可擴展性超強
啲 syntax 咁奇怪嘅,好似寫 VB 咁
係似寫緊英文article
Puppeteer 有冇用過?
用 Jest 應該可以 test 到 Web Application

利申:未用過
原來 60 分鐘圖已經出咗梯形

打多兩棍試底就會彈
聽過下 不過冇用過 唔搞咁多啦 做又36唔做又36
今日啲人應該會重貨熊,第日夾到 HiHi 基會好大

不過一切都是概率遊戲,冇必然
屌你老母,唔好打得咁深啦,好痛㗎

唔好穿呀
原來 60 分鐘圖已經出咗梯形

打多兩棍試底就會彈
今日啲人應該會重貨熊,第日夾到 HiHi 會好大

不過一切都是概率遊戲,冇必然
-75x 走先
唔得閒睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞