IT 討論區(49)1001唔開POST中年失業

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
純興趣研究就唔趕啦,慢慢睇下書做下題咪得
成日覺得諗個好嘅algorithm好難
同埋好睇你有冇靈感
有時諗極都諗唔到
去廁所開個大就無啦啦有idea
真係同數學好似
一樣係problem solving,一樣係揾d tricks
出黎做野咁耐
有咩所謂既問題係用hash map,dict,list解決唔到?
有冇人做緊一間叫boutir 既startup 可以講解下咩環境嘛
而家執屎db d post十個有九個都係agent,是否on9?
好少公司會專請 DBA
聽講好多 officer 做十年係二萬多啲
發夢見到
其實以前科網爆都係空殻科網股爆
而家已經係必需品,同以前爭好遠
點解咁講?
而家冇IT,除非你係商場細舖賣嘢
IVE FG 20k
而家d公司成日請埋d 聽指令既code狗 20/30k
但入面真係有幾多人係用腦諗solution 同solve problem
根本IT最值錢既係個腦同idea
曲 , optimization 同 infrastructure 全部都可以學
做左2年it 講野溝通差左
來生不做it
人地想進步就係想做d唔同嘅野,either去好d嘅公司/去外國,然後你問返宜家做緊嘅野有咩需要進步,其實大家講緊唔同嘅野
如果唔開會 我可以成日都唔講野
係redso 分出黎 條友 串7到仆街. 巴打小心
講緊20/30k要求嘅skill,有腦嘅自學咗,skill弱嘅代表唔醒得幾多,100個得1個特例,所以可以忽略
睇佢地公關做得幾好 原來又係西人
FG 20k
你比5,6皮我
我唔介意聽指令瀨鞋底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞