IT 討論區(49)1001唔開POST中年失業

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
咁你想我點,我喺入面係小角色,乜都做唔到,都係寫/執吓 jQuery, SQL, Webform 咁

唔通寫 React, Flutter, Serverless, Machine Learning 再搞埋 DevOps 咩,我驚個上司殺死我都似
你真係咁搞我第一個告你老闆虐畜
公司冇錢 高層冇腦 係做呢啲浪費人生嘅嘢架喇
應該話係我冇錢先要浪費人生

我有錢有人脈,一早搞起咗間 Startup,更頹都起到間 Vendor 啦,洗鬼喺度揼垃圾咩
tech stack 算新
可能就係attractive果部分

人地5.5days work係福利tim
仲唔快d謝主隆恩
嗰 0.5 man day 係當係 OT 掛
本身做緊電子software engine(3年20k, double pay, 8AL )

收到美心application support offer,考慮緊會唔會take offer

有冇ching做過?
可能係因為佢話alternative話
好似就好似多左一日假咁
以前想放針入去接 jobs,聽講好多都嘢 out source 晒俾出面 vendor 做。

我諗𥚃面都係 main 吓 SQL 同 system
應該唔會殺死你, 可能會叫你早點歸去
Soft skills 無敵 完
Hong Kong no IT
鳩吹先搵到食
it佬想搵個識講野都難啦
多數講野1999 冇人明
exact7ly
main soft skills
日本工面試多數問乜
唔係炒IT wo不過
就算全公司嘅女人都係大波妹,都唔關IT毒男事
個個都屌過 淨係it狗冇得屌
屌拿星 我正式宣布reactjs 比狗寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞