IT 討論區(49)1001唔開POST中年失業

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
公屋仔
其實唔關父母事,好多事可以靠你自己努力
Indeed, Angelist, LinkedIn

盡量 Filter 走啲港燦公司
你炒散d長工連利是都沒收啦。教?諗多咗
但都有少部分好人,不過唔會預你咩都唔識,起碼都有個specific問題,而唔係學校咁由零開始教
雖然香港好多公司請 IT 等於請文員 main 垃圾,但至少都自己做過吓 codecademy 先出嚟啦
日本有好多其他選擇,line, google jp, amazon jp,準備好再去試下囉
Networking 同 Linux 公司入面啲人唔會教到你
寫 SQL 都仲有可能
起 database 就算啦
周不時見到啲 field 儲哂成堆 ||||||||,,,,,,,,:::::::::;;;;;;;
一隻係lang,一隻係framework

如果你係問
java vs c# 差不多

spring vs .net
Scale大,玩cloud, microservices, Spring贏哂,當然你都可以.net搭Spring cloud,但d公司唔會咁揀
Scale細 差不多

但c#大部分公司認知都係行係windows server,硬傷

Overall java > c#
String Boot vs ASP.NET Core 你點揀
前者,其實大家backend無咩太大分別,後者包埋view,但宜家選擇一定係react,popularity點計都係spring boot
岩岩轉新工
一入就得番4條友
一個呀head , 一個admin 早我幾日入 , 一個admin (做多一星期 走人), 一個p (我)
會得番三條友
是否中伏 係咪盡快搵過份好過
T con IT狗曲莖通優 日9日對住個40k數字打飛機
虛脫未呀
因為入面d人都係Google Ctrl c Ctrl v

利申:其中一個
Start up?
In house
咩位
Admin 係講緊成間公司嘅 admin
定係 department(Tech) admin
睇你間公司同自己取態係點
本身公司細本業唔係科技就算啦都預咗
你想 one man band 應該都唔錯
但表面睇你冇係 interview 問清楚而你又好 care
我 p 仔
System admin, 另外in 果陣有問架構 答我5個人

仲有冇多些少資料
而家仲係未聖誕
問人數佢點樣鳩答都得
可以答你未走哂啲人嗰陣個數
全公司五個人連老闆?
講下公司大概做咩
同你個位負責做咩先幫到你
30至40人
做開c#,想轉java,會唔會被壓價?
尷尬喇
又就到聖誕新年
到嗰陣都做咗三個月

you think you la

如果你 one man band OK 的話
C# 同 Java 唔覺有咩分別,Java syntax 累贅啲咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞