IT 討論區(49)1001唔開POST中年失業

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
屌,係咁轉會花 CV

我得四個 options 可以玩
1. 唔搵工,黐水接返 project 做
2. 再搵啲大 firm 見工
3. 再搵啲 Startup 見工
4. del game

俾你係我會點玩
你full stack 應該可以叫27 28k
今年有fd跳草群舞 最後跳去做vendors AP
多左差不多7K
仲諗花CV
咁你繼續

佢蝦我自閉掛

定係真係大 firm 先開到正常價,因為我見嗰間 SME 嚟?
1+2 之後自己搞start up
一係直接3 但你預已經有round 2funding 的先俾到高人工
大firm/ vendor 先開到高價啦
關SME乜事,你對老細係有價值開口佢實加俾你
我呢份做得9個月已經加咗28%
其實我唔係咁等錢洗 (平時毒撚一個唔用錢),只不過諗諗吓咁低有啲唔服氣啫
我冇搵過,係個 agent 搵我叫我試吓
你見d agent 成日打電話就知果排多西工
咁可能真係過咗年先,睇吓我腦細嗰邊有冇 project 搞。

冇嘢搞先再自己搵
唔等錢使就冇乜所謂
不過低人工太耐冇人會讚你忠心
只會俾下份工嘅HR / Dept head質疑你嘅能力

「你咁低人工,做做嘢掂唔掂」
「你咁低人工,明顯係冇能力做啦」

同埋頹得耐個人會慢慢相信自己冇得救
新年後轉冇所謂,怕就怕你等等下唔想轉

之前有間公司就係有人做咗7年得兩萬零蚊
而家 PCCW 嗰度就走梗,不過諗梗之後點玩依條賤命啫
而家pccw都講梗16/17k
degree

唔知點揀

第一份寫Golang ,
同錢有關既平台
香港好似好冷門咁
人工高啲

第二份寫Python ,tableau ,同人夾野
因為公司規模好大,data volume 好大
不過唔係好IT,SOFT SKILL 同人夾野比較重要(全鬼佬)
人工低幾多下

想問golang係香港係有無得做
前景黎講邊份好啲?第二份做咗應該去咗Business 果邊,未必做得返P仔
IT最重要食高人工 不過想做business side 就第二份la

1.睇錢
差幾千已經差好遠
唔好話帳面睇差乜乜柒柒
FG最緊要係條path
講得出呢D說話都係ON9,呢份唔岩咪打下份
除非你番公務員/會跳point既工唔係邊個會打過世
2.golang應該幾好
寫得好既話應該可以制霸全行
絕對係揀錢行頭
你係有能力做business 唔會轉唔返
第二份應該係逃出IT 既門口
對客多
linkedin search golang 得好少results
有啲擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞