Samsung Note 8/S8/S9/Note9 討論區 ( 23 ) 十周年 S"10" !!!

1000 回覆
6 Like 11 Dislike
ram
用落真係好大分別? 我見之前玩pubg都埋用落overall都少窒
俾人偷左換左部oneplus 6 好大
其實用開細size既我用note 都ok
因為佢好窄唔會難揸
同埋我想問S9/+個MON相比8代係咪實淨左?
BTW S8上S9/+ 真係好似好鳩
NOTE對我真係太大了 鍾意D單手機
利申大手撚 單手拎到籃球
都唔係嘅你係冇咗部機呀嘛
又唔係換機

btw 如果ram, 電, 相機呢啲你好concern
咁都係揀s9+啦

利申 用緊s9 細機撚
除咗電唔太襟用之外冇乜問題
網上有D人話長遠多RAM 更新等等先會用到嗰兩gb分別
你成日打機咩 唔襟用? 我之前s8冇唔覺
而家出NOTE9 512GB 邊度出最抵
AN一唔夠就LAG
聽日再去試試個size 有得入卡64gb夠了是嘛
12月5日消息,在夏威夷舉行的一年一度的高通驍龍技術峰會首日,高通在展示下一代移動旗艦芯片驍龍855的同時,還宣布了全球首個支持屏下超聲波指紋的商用解決方案:Qualcomm 3D聲波傳感器。

根據高通介紹,自家的3D聲波傳感器這是唯一一個能夠穿透不同類型污漬准確識別指紋的移動解決方案。此外,這一方案支持纖薄前衛的產品外觀設計,同時具備更高的安全性和准確性。

就目前而言,我們所見到市面上的屏幕指紋的智能手機,大多數所采用的都是屏幕光學指紋,這一技術的特點就是,利用屏幕下方面的傳感器發射光來讀取按在屏幕上的指紋,對傳感器的鏡頭有較高的要求,目的是保證進光量。然而,光學指紋也有明顯的缺陷,如果屏幕上有污漬或者手上有水的話,讀取指紋就不那麼准確了,還影響到識別速度。

而高通的3D聲波超聲波指紋方案,所利用的是微震傳感器進行超聲波探測,精准掃描指紋獨特的3D特征,從而獲得與傳統指紋識別一樣的生物識別認證體驗。超聲波指紋被認為是比光學指紋更加精確的指紋讀取方案,可以准確的掃描到指紋表面的溝壑以及底層組織,並且超聲波技術在手指有污垢或殘留物時,受到的影響非常小。

根據高通介紹了解,相比傳統的2D指紋識別,超聲波技術可以將指紋識別得更加立體,也就是俗稱的3D掃描,可檢測的區域更大,並擁有更高的精確度和更佳的安全性能,僅憑一張精仿的指紋平面是無法欺騙它。關鍵在於,就算在用戶手指有少量污垢或潮濕的情況下仍能工作,甚至能穿透玻璃、鋁制材料、塑料等一些障礙物進行識別。

至於究竟高通最的3D超聲波能夠穿透多厚的玻璃或金屬,在本次峰會上暫時沒有詳細介紹,或許技術上高通還不希望在這方面應用。不過高通確認,自家的3D超聲波方案除了能夠搞定濕手、油屏、污垢屏的指紋識別應用之外,還能用於定向手勢檢測、水下指紋匹配和設備喚醒,甚至是檢測心跳和血流。

高通稱,Qualcomm 3D屏下超聲波指紋解決方案能支持更纖薄前衛的外形設計、先進的功能、獨特的移動認證體驗以及強化的安全認證,使運營商和OEM廠商更容易地實現產品差異化,從而實現更多設計靈活性。同時,該方案既可作為高通驍龍移動平台的集成解決方案,也可作為獨立傳感器供其他非驍龍平台使用。

高通還確認,最新發布的驍龍855芯片完全支持Qualcomm 3D屏下超聲波指紋解決方案,不過這項技術是否問世具體還取決於手機制造商。有消息稱,三星明年初的Galaxy S10將會是第一台提供3D屏下超聲波指紋識別技術的手機,其他廠商何時會提供暫時未知。

無論如何,超聲波指紋技術看起來現階段是比光學屏幕指紋更好的選擇,因為這就意味著,未來傳感器不一定非要在手機表面,不需要電容傳感器或者按鈕,也不再需要各種觸控,完全可以隱藏於機身的任何部分,比如玻璃、塑料甚至金屬之下,比如放到手機屏幕上、邊框上等,從而進一步提升屏占比。
我淨係想知部機係咪真係咁柒
幾時有得睇同release?
唔係呀我甚少打機
平時都係上吓網上連登fb嗰啲
btw連登app好嘥電
1個鐘車程用10-15%
返到屋企通常得返20幾%

好嘅係叉電算快
唔記得叉都唔太擔心
同埋用尿袋叉
依家除左S9/+ 仲要諗埋不如等S10.....
我就夠嘅
而家仲有20幾GB剩
卡都冇插

利申 得2頁apps
相都唔多
唔趕住用其實等埋都冇妨
想問吓s10係咪冇3.5mm耳機窿?
唔趕用等 S10 啦
應該多新嘢
就算最後有伏,轉返 S9 都平好多
Note9有更新
有冇人upgrade咗
我都係覺得s9+好d
10周年唔會有伏掛
望就咁望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞