抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
不如你照畀診金見醫生, 但係叫佢寫處方紙畀你出去買藥, 自己去rx藥房買, 計落條數應該都係差唔多, 不過會好好多, 其實醫生要準確掌握你嘅情況, 以提供全方位嘅協助, 包括處方適當嘅藥物、輔導、同臨床心理學家合作治療、解釋病情同藥物 etc
感覺好似只有唔開心ge回憶先留到係度
做完開心ge野 一停就好似打回原形甘
件唔開心ge野仲要d時間解決
起碼仲要影響我一年先得
但係平時都控制唔到自己淋灰野
叫佢處方出去買?應該都唔會啦
比我出去買咪即係斷佢財路
精神科醫生似賣藥商多d,講埋d老母係女人既野我聽
之後叫我食藥,人人都係呢d藥
血清素都藥房買到?

我就上網買, 千5 蚊120粒。 食到幾個月
藥房買到呀
一問就有
你個網係咩

巴打good luck
醫生比你通常係牌子名。

副廠既藥就係成份名,藥效一樣的,但副廠平好多。

例如 escitalopram 呢隻, 牌子名Lexapro.

副廠會寫明係 generic.
免費既15日左右, 比錢就9日左右。
想跳樓
轉藥啦。

我而家食緊呢隻藥食左幾日已經feel 到有效, 自殺傾向幾乎無左
你地都幾嚴重
會有自殺諗法
我最辛苦係強逼症,好困擾
想斬死阿媽跟住跳樓
希望等到母親節先郁手
跟住上頭條
冇 好似係WhatsApp gp嚟
唉,之前有個朋友無啦啦就開始唔翻學
我地幾個同佢最fd冇一條友知佢乜料個個估估下佢有情緒病
最尾差唔半年先知佢躁鬱仲要係因為我第二個fd有默默關注佢一個剩係比網友fol個個ig個自介更新左先知
但係我地冇一個覺得佢有野冇人睇得出
個個以為佢扮野
論到自已先大獲,終於明日點解冇人知佢有野
因為我都一樣
我作為一個窮人又唔想俾學校d人知
唯有去睇家庭醫生然後轉介去公立
我個時排左6個星期就論到我
要睇下你情況然後係邊個地區睇有d地區特別長
如果你比較嚴重好快排到
利申:睇新界東上網睇要排115星期嚇撚死我
好彩唔洗,如果唔係排到死
我都睇左冇幾耐
食藥第一隻藥食完眼瞓到DLLM又唔可以唔翻學
跟住比左第二隻我食,我屋企人話食完我會震自已又feel唔到
宜家試第三隻藥,醫生話呢隻係最新呢隻都唔得就冇藥食
宜家最煩我又唔似個fd咁嚴重仲要翻學但有時唔掂要請假
搞到出席率唔夠
成績一落千丈但唔係因為少翻學一向考天才波就係莫名其秒跌左都唔知點算
出席率又唔夠成績又係垃圾,睇死自已升唔到班已經唔想翻學,唔知點解要翻
但無啦啦話想休學都唔知要點做先可以休
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞