抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
壓力好大 最近日日都喊 好辛苦
成日覺得身體有事?

已經check左好多嘢
乜事.週身痛?
有TG GROUP ?
成日都凝住有病
或者咁講
好擔心會又病/又有病
本身有濕疹 人生已經好痛苦
十幾年來小心翼翼地活著
好攰
我岩岩做左個test喇
佢reply個result係:

感謝您完成了「情緒GPS」的情緒自我測試。根據您所提供的資料,您正面對嚴重抑鬱情緒困擾以及正面對嚴重焦慮情緒困擾。

我們建議您參加「情緒GPS」服務——一個單對單指導式自助心理治療。有別於傳統心理輔導透過傾談紓解情緒,我們的心理健康主任將從旁指導,通過六至八節的治療,利用自助小冊子幫助您學習一套情緒管理工具,長遠讓你改變行為並更能夠處理情緒。

其實我一直都知我係有小小問題
但都唔知可以搵咩人幫
D心理醫生好似收到好貴 我都唔敢去睇
有無人去過賽馬會心導遊計劃 - 情緒GPS?
覺得有無用?
我有隻開血清素
apo escitalopram
藥房都買到
想問下有冇人知邊度有得買
xanax Alprazolam
之前睇開醫生有比,但好貴睇佢頂唔順
有時好緊張個陣食半粒會舒服好多
呢個Programme似係幫一d唔識得控制自己情緒嘅人。感覺上如果你因爲一d事唔開心或者心結解唔開,佢都未必可以幫到你令你開心
好想改變下自己, 成日會無啦啦淋Y左 跟住就係度喊
究竟可以搵咩人幫...?
一出世就好似我錯哂甘...
未問過我又要逼我出世...
我覺得見個段期間有好到 有解開到自己d奇怪嘅諗法 但係之後搵唔到follow-up service又遇翻一樣情境就差翻
樓主如果有時間可以試下 你見完一次覺得佢同你傾唔計可以轉/唔要呢個服務 反正免費而且佢地好有心唔會有任何bias
佢d問題好難完全唔中
而且一係就幾天,一係就完全沒有,太難選
都唔知自己係咪真係咁嚴重
每個人都有自己唔同嘅背景同經歷,我唔清楚你背景唔知你有咩困擾你令你咁唔開心。
只可以講我都成日諗野好負面,我都會無啦啦喊覺得人生好灰,但我好清楚點解自己唔開心,知道問題解決左我就會開心返。
D人成日安慰抑鬱嘅人要睇開d,我覺得一d都幫唔到,睇得開就唔會抑鬱。
或者你都認真諗諗你係因咩事搞到抑鬱?再從源頭入手我覺得會有效d。
我個人個意識成日比身體既痕扯住,跟住會緊張,越諗就越亂個腦
好難放鬆,好辛苦
其實我清楚自己為咩唔開心
舉個例 如果有件事解決到ge
係唔係解決左就會開心番呢?
我就唔會喇 之後都會係甘淋呢件事
就好似從來都無解決過甘
由細到大都只係記得唔開心ge野
係絕對唔會淋番起邊年邊月好開心

安慰真係無幫助 因為好多所謂ge道理我都知
只係無辦法改變心情 想法 等等

安慰就唔需要喇 因為真係對件事無幫助
我剩係想搵個人幫下我 睇下可唔可以令我潛意識改變自己

而家最困擾ge係嚴重影響生活
例如 好多野我都唔想做
行行下街會無啦啦喊
無咩正常社交等等
好想自己一個
唔想世界有人
Search下認知行為治療 啲個係臨床心理學家用嘅方法 你可以睇下咩嚟
Xanax 係鎮靜劑, 屬於受管制嘅危險藥物, 要相關專科診所或者醫院先會有, 血清素嘅劑量 時都需要調整, 而且鎮靜劑亦都未必適合長期服用, 你應該返去覆診或者睇第二位精神科專科醫生
咁都好正常呀,我諗好少人會走去回味d開心事,反而唔開心嘅回憶就最令人覺得刻骨銘心。
加上人生太多波折同煩腦,我覺得都真係好影響人嘅情緒。
我覺得你可以試下做多d你覺得開心嘅野,例如運動,聽歌,睇電影....
咁其實你喊係咩原因?諗起唔開心嘅野?咁即係代表令你唔開心嘅事仲未解決?
定係你意思係你根本控制唔到自己唔好諗野咁灰?
但血清素都係處方 又買到?
我食左一年幾血清素 都ok 係有時想要xanax
買到唔代表係合法, 要處方自然有佢嘅原因, 血清素只係普通處方藥, 唔係危險藥物, 規管冇咁嚴格, 其實需要用一啲短期藥物,可能代表你嘅病情未完全穩定, 你應該要去睇醫生
睇左好多次醫生,佢都係比藥我,後來我都係配藥,冇睇醫生
佢都係比番呢d藥我,我只係需要 xanax 有時定下
醫生畀你就咁配藥,唔使見面? 如果係嘅話,呢個係一個好唔合格嘅做法
冇見面好耐啦
因為我都睇左佢大半年,次次都係比一樣既藥我
跟住就配藥算啦,因為睇佢都要600,配藥就慳番600
都要1600,而家佢只係賣藥比我,都要1600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞