抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
雙失中
前幾日好難得返咗兩日,依家又唔想返
我而家每日都拖到最後一刻先出門口

連埋焦慮症,加全身都痛。。 但無計,上年已經自己一個困住係屋企大半年, 靠屋企人幫生活費。
每日雖然都好痛好辛苦, 返工好想喊好想走, 但唔想再用屋企人錢, 而家返工都想填返筆數。 同埋都覺得唔可以咁落去, 要搵錢買藥食同醫痛症

點解個天唔可以對我仁慈少少
你而家食緊咩?

近排自己上網買左呢隻同 lyrica 來食, 睇私家醫生太貴

希望幫到痛症同焦慮抑鬱
完全係我心聲
我都係,返唔到工用屋企人錢去睇醫生,但係發覺睇極都冇進展,最後都係開始嘗試返工
不過好唔習慣,覺得好攰好攰,依家又開始頹返唔想返工
所有野都係暫時 大家唔好俾個病打低
藥物有好多種 唔適合可以轉
有冇搵過係咩原因攪成咁?
你指點解有病?應該同學業/前途有關
我果時連唯一陪住自己既貓仔貓女都送走埋 比人領養左

之前個人就好似落左地獄咁,無盡既黑暗絕望
瘋狂質疑呢個現實,呢個世界。

自己咁多年來用左十幾萬玩音樂, 唔知幾多次話要靠音樂搵食, 而辭左位收入穩定既工, 到頭來都只係係屋企自high... 28 歲日仲係A0, 一事無成, 仲差屋企人錢。 又焦慮症周身痛,講出來都覺得自己係個笑話

如果兩年前無辭工一路做落去, 而家起碼有十幾萬可以醫病,仲唔使送走仔女

唉返唔到轉頭, 而家move on 緊
講出來個人好似舒服左d
有咩記住呻啊 諗唔通等大家幫下你
我係

而家喱係屋企做緊廢青
連街都好少出
唔想見人
好想quit U
今日同同學傾group project 個腦完全轉唔到 跟唔到
結果我咩貢獻都冇 好廢 好想消失
我唔係有心free ride你地架 對唔住
有躁鬱,但係重鬱,長時間喺鬱期上唔返去可唔可以入來取暖
歡迎

覺得自己無價值,有時連想上嚟呻嘅力都無。

好攰,好想死。

行喺高嘅地方就想跳落去,見窗又想跳,拎較剪腦會有插自己剪手腕之類畫面,醫生開嘅藥想一炮食哂佢,好多好多去死念頭,

一係就我唔自殺但發生意外連自己都反應不及就死咗最好

覺得就快連男朋友都會頂唔住
見社工/臨床心理學家?
有冇食藥同睇醫生👨‍⚕️?
有啊,大半年啦,睇幾個醫生都未好
新嗰個好啲,但大部分可以食嘅藥我都食過同食到好高劑量
被啲副作用迫死咁濟
見過一次資深心理輔導之後我就唔想再同其他外人講自己事
係呢到講

過去有咩事令你情緒處理唔到?
頂 今日返學又係好似要我去死咁 甚至慘過去死 好辛苦 個心屈住屈住好痛苦 救命
淨係坐係到唔聽書都覺得好辛苦 好想走 好想逃避 好想喊
已經盡量唔去諗啲壓力來源 但都係好痛苦 好想崩潰
不斷安慰自己仲有一個月就完sem 但係好難捱 救命
盡快book學生資源中心嘅心理輔導 大學應該有嘅
有睇開 不過個counsellor今個星期full booking 所以約左下星期先見
好難捱
明白 可以起到呻
記住如果緊急突然有自殺衝動記住入急症室求救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞