抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
同人講野仲會心跳得勁快
唔知講咩好
有時甩甩咳咳9588咁
咁我又唔會心跳快,但細個習慣獨來獨往
比較偏內向,得一兩個朋友
跟住上到中學開始想識朋友就發現出事
自己根本融入唔到個圈子

我最近發生咩事?Who fucking cares.
唔知講咩就真,唔識開話題,好唔幽默
成日講錯野激親人,郁啲就冇咗個朋友
我係冇真心朋友得hibye fd
上google搵下, 真係有少少用, 不過要有恆心做
係到傾下計, 可能會識到真心朋友架
唔想搞到人地唔開心
係呢到就唔怕啦
都怕
咁同我講, 我唔怕
抑鬱對我嘅社交影響好大
以前嘅我好鐘意同人講嘢,個人好開朗
有咗抑鬱之後,我變到好收埋收埋,唔鐘意同人講嘢,好驚俾人知我做緊d咩
依幾個月workload好大,壓力大到崩潰,乜都做唔切,我開始覺得自己更冇意欲去社交,好多時都想自己一個埋頭做嘢,朋友WhatsApp俾我,我冇意欲去覆,唔係我憎佢哋,而係我真係冇動力去溝通,唔係淨只朋友,依家係對每個人都係咁,社交對我嚟講,我冇動力去做

抑鬱更加令我個人情緒控制得好差,好焦慮,乜都驚一餐,我承認我自己係一個對自我要求好高嘅人,好驚自己會落後其他人,所以會chur盡自己溫書,但成績同預期嘅完全相反,次次都好失落,我好驚自己做錯,好驚會fail,每答一題都要做個完美嘅答案出嚟,長久以來,個腦實晒,諗唔倒嘢,做卷自然慢,分數低,又再sad過,基本上成績係唯一可以俾到安全感我嘅來源,成績差,自然變到好不安,就係咁,我就嚟不安咗接近半年

其實我真係好憎自己,成日覺得自己好冇用,乜都衰過人,我明白“人比人比死人”嘅道理,但個腦依家日日無時無刻都迫自己同人比較,到依家我仲係搵唔倒自己嘅價值,覺得自己係件垃圾

身體狀況都差咗好多,腸胃好差,成日胃痛,個人長期好攰,好冇精力,本身自己仲有ADHD,好難集中精神工作,同埋甩頭髮嘅問題越來越嚴重

依家嘅我最想係休息同埋喊,俾自己有靜落嚟嘅空間放鬆,但現實係時間唔容許我咁做,同埋我連喊都冇動力喇
點解我仲生存緊...
有無睇醫生?或者搵人傾訴?
好易因為自己啲負能量影響人
有,睇咗接近5年喇,因為先前我有強迫症,之後再有ADHD, 後嚟再有抑鬱,依家有食藥,至於傾訴就同councilor傾
我食唔食都冇分別
ocd好啲未?
我每日都𠝹手𠝹到成地血
好似習慣咁
點算啊
咁一定要睇醫生喎
有睇
怕你放棄治療咋, 要堅持呀
個醫生好hea
自己停左藥
咁停左藥同唔睇醫生有咩分別呀, 咁樣好易自殺架, 唔好架
冇諗自殺
但行出街會想比車撞死
或者搭車想有交通意外
係咁叫人睇醫生,害死人你唔知?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞