抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
停左藥(醫生批准)
睇醫生排到3月
我最近無端端控制唔到自己唔講野
又好有自信 講野同諗野都好快咁
之後又好憎自己好自卑
通常都係一個禮拜左右由樂觀變悲觀
有時就一日係咁轉情緒
本身有depression
好驚佢誤診好驚係bipolar
有冇人有bipolar可以答下我
睇完醫生話我有焦慮同bipolar 食思緒康
日日都乜都唔想做 又揾唔到工 之後又覺得自己浪費時間 燃燒生命 又浪費屋企人錢 自己好冇用
身邊又冇人明我 可以點做
情況穩定先做啦 穩定咗有排你做啊
啲道大把人明白你
你有睇開醫生就同佢講
1月先有得覆診
我一「開心」就會唔自覺咁挑釁人
真係似似地喎
有冇精力充沛 唔洗訓都好精神?
覺得自己好叻 叻過晒所有人?
但我身邊冇乜朋友 根本冇渠道發洩
淨係一路覺得自己好廢好無用 啲情緒一浸一浸咁嚟 辛苦到爆炸
真係覺得自己痴咗線
你可以起連登發泄 你都係因為個病先覺得自己冇用你本身唔係冇用
啲隻藥我兩年前食過係用嚟幫助訓覺 我係食50mg 係比較攰 如果覺得唔適合同醫生講因為藥都有好多種 要搵到適合自己都需要時間
我唔覺得真係好開心既
但我以為自己好返
覺得自己好聰明
我返工做左勁多野但我唔覺得好攰
個陣我一日訓4個鐘左右
我個陣仲要去勁多活動
但我平時係寧願毒自在家中
Bipolar啲人係會好high 成日high high地
我都分唔清楚
但我肯定個段期間唔係depressed
但我唔知我係咪好high
我只係知我冇端端轉數好快
講野快到自己都聽唔到咁濟
搶人地d野尼做
因為我覺得得我先做到
但我「唔開心」個陣
連講野都覺得好難
好怕做野驚做唔好
人地同我講野我都要load勁耐先知自己要答咩
上堂返工人地教我野我一句都唔明
如果唔係我依幾日又成日想喊
我都差d以為自己好返...
個mania state有分輕重 可能你偏向輕嗰面
都係要問返醫生 我都係9up
相信你心中一定非常痛苦,才會如此寫下你的心聲!雖然,我並未完全了解你,但我明白置身痛苦中是怎樣一回事。有些人在困苦之中,會選擇放棄自己,不知道你是否也有這自殺的念頭?

無論你是否想過放棄自己,我也希望你不要將困擾藏在心裡。因為人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事、有趣短片,也有與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。您更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
Yes
我上次經過見到有啲人玩電腦捉棋傾計等等
情緒時好時壞
個人好痛苦好唔開心
好想有個女朋友陪我都冇
思緒康係咪即係q仔呀?
你食左幾耐?食幾多mg?
係咪食完好L眼訓?
情緒時好時壞,真係好辛苦,有時可以好樂觀好正能量,轉頭可以好想喊好頹好想死咁。。。個轉變速度仲快過變魔術,一啖砂糖一啖屎,真係好難頂,我諗唔少巴絲都明果種感覺。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞