抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
可以先搵家庭醫生評估
姐係去睇街症?

果d 識睇咩
家庭醫生會同你初步診斷
當然想詳細可直接搵精神科醫生
上個星期因為懶冇去覆診
又見自己已經好返好多 就自己停左藥
呢幾日頭好暈 又作嘔 咩都唔想做
夜晚因為身體唔舒服又好唔開心狂喊
但係又唔想返去睇醫生

上網睇話呢啲係停藥症侯群
其實會唔會等多幾日就冇事
定話一定要返去繼續食藥
我最近同朋友傾計, 佢話我可能有少少抑鬱
想問下大家,了解多少少
有時會情緒低落 諗返D傷心野同聽D sad歌
有時訓覺個腦會亂諗野,不停諗野, 搞到訓得差
未拍拖個陣街又唔出, 朋友又冇出去識...
日日放工就返屋企唔出去
宜家同女朋友一齊, 會成日諗自己有咩做得唔好
變左比到壓力佢...最近女朋友好忙, 冇點理我
搞到我又開始好負面同亂諗野...成日覺得自己做得唔好
我想問咁樣係普通定唔正常?Sorry for 1999
應該要食返藥㗎啦,除非你情況好穩定,唔係停藥的確有機會復發
呢幾日睇過好多躁鬱症資料,自己又好似唔係好中
唔會有某幾個stage 咁,係自己一路都keep 住呢個狀態。
好似係打完一鋪好緊張既機咁,又興奮又緊張,跟住突然間又抑鬱。 每日都係反覆好多次呢個狀態。同埋有埋強迫症, 躁鬱又好似無強迫症症狀。

反而覺得係抑鬱症+焦慮症。 加上自己痛症同財政壓力,有埋失實症。之前會不停質疑呢個現實呢個世界,完全唔知有咩意義果種感覺,令自己有自殺傾向。 而家身體痛楚同財政都有改善,同埋放低左以前養過果兩隻貓既感情,呢種感覺就無左。

如果真係躁鬱症既話要去睇精神科,但價錢好貴又會帶來財政壓力。 淨係抑鬱焦慮既話自己買藥食平好多。

而家預約左醫生唔知去唔去睇好。
最近壓力好大 屋企 學業
本身有好多朋友 唔想煩 唔想人關心 都唔想人知 而疏遠左好多朋友
就算我講出嚟都冇人幫到我
所以我選擇收收埋埋
最近不斷咁喊 自己一個行行下街會好想喊 要深呼吸嚟控制自己
有幾次都控制唔到情緒 唔識講 好想解脫
我唔覺自己有病 都知自己做乜
以前好鍾意一個男仔 以佢為世界中心
但想死既念頭不斷放大 連佢我都覺冇所謂了
好想解脫 但又怕痛
明明生存既痛大過死
但都因為怕痛唔敢死 覺得自己好垃圾
情緒反反覆覆 以為遲下會冇野
但唔知點解 已經個幾兩個禮拜
咩都唔想做 唔想諗
我係咪真係有病呀 但我知自己做梗啲乜
強烈建議大家睇私家攞個詳細意見 2000蚊姐第一次睇 起碼唔洗估估下 無謂浪費時間折磨自己
早啲求醫早啲好返
去 攞個意見睇下咩事都好
我以前都因為讀書壓力有過想死嘅念頭
但自己人大左, 呢個問題都開始化解左
但有其他嘅問題要去面對
所以唔好做傻事...唔開心就搵個朋友傾下計
我自己就係因為唔想比朋友知, 驚比人笑
所以屈埋屈埋搞到咁,
幾多歲?
休學先

有段時間覺得自己好老,就來死咁,變左覺得做咩都無意義。又極度留戀細個無憂無慮既日子,跟住諗到已經唔可以返返去以前既日子,有種絕望既感覺。

但呢排d 痛症好左,又放低左唔少以前既野。個人感覺無咁質疑呢個世界同意義,好似有d 返返來現實咁。所以我先覺得個症狀似失實症同焦慮多疑,多過躁鬱症。
不如去ICCMW見社工先
屌kgh, 頭先有條廢老係我前面大大力呻鼻涕, 佢d 鼻涕順風咁吹晒落我塊面同個身到,呀呀呀

即時去左廁所洗面

又來疑病同心理陰影
我都係決定去睇脊醫醫左脊骨同頸椎先。
抑鬱症好大可能同頸椎問題有關。今日突然feel 到條頸有返d 力撐起個頭, 個人即時舒服左好多。
如發現自己有問題就盡早去睇 第一次二千蚊到攞個詳細意見都好
每晚瞓覺都好多好真實嘅夢
醒咗一係以為自己仲瞓緊覺
一係就全日都回味啲夢
好唔精神 冇精力 拖到最後一刻先出門口
係街好驚人望自己 好驚同人講嘢

已經搞唔清係病定瞓得唔好搞到個人空白一片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞