抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
巴打你都係抑鬱~有冇搵醫生👨‍⚕️?
我唔覺得似坐過山車 因為根本一直係谷底冇上過嚟
自己做過test 應該走唔甩,我淨係失眠都成十年,呢2個月躁左好多,我最驚係躁鬱。。。月底有醫生睇
好老實講,我寧願谷底,坐過山車呢種好辛苦。。。就好似你爬上崖邊一刻突然又跌番落去谷底,失去既痛苦比擁有既快樂沉重好多
急唔黎架巴打。。。最怕好番又復發。。。加油啦
近呢幾個月 一個人嘅時候就成日無啦啦想喊
試過幾次係巴士度啲眼淚突然間流出黎 完全控制唔到 好驚比其他人見到
今日終於睇左家庭醫生 話我有中度抑鬱
開左幾隻藥比我 有血清素 每晚臨訓前食
但係好驚食完有副作用影響到工作
中途停藥會唔會衰過唔食
我唔知ar 我食咗幾日 辛苦到想死 成日好不安好驚 好眼瞓都係瞓一陣就醒
比社工出賣過一次
以後唔撚去見社工同心理輔導
頭一兩星期係有副作用的 之後會慢慢冇
千祈唔好食食下停
有冇藥名?
應該係q仔 食完係會好眼訓
頂唔順副作用就同醫生講
真係好難頂 個腦係咁諗野 不斷地正面負面 心情過山車咁成日驚自己會頂唔順走去做傻事
隻藥食咗幾耐?
隻藥食咗幾耐?
開左兩星期藥比我每晚食
Escitalopram 10mg 半粒 (頭4日食1/4粒)
Lorans 1mg
Deanxit
仲有隻胃藥 因為最近冇哂胃口腸胃好差
希望今晚食完會訓得到 一覺訓天光
Escitalopram 係血清素
Lorans 係鎮靜劑
Deanxit 係另一種抗抑鬱藥
一次過食3種藥個副作用應該會多
你淨係食q仔?有無食其他藥呀?
有冇平啲既私家醫生介紹
學生太貴afford唔到 唔想咁快比屋企人知
可以搵家庭醫生聽下意見
有需要同負擔得起先睇私家
精神病患若未能及時就醫 將為社會帶來極大影響
「醫 社 商」携手合作 提供多方位支援

專注發展精神健康服務的新生精神康復會及周大福慈善基金於2017年5月23日舉行『周大福慈善基金─精神科醫療資助計劃發佈會』。基金會主席鄭家成先生、新生會行政總裁游秀慧太平紳士、專業服務經理(社區服務)黃宗保先生以及參與資助計劃的醫生曾韋僑醫生出席分享。

香港人精神健康狀況令人擔憂兒童及青少年狀況更不容忽視
香港人生活緊張已是不爭的事實,工作、家庭、人際關係、學業成績等都已經成為大部份香港人壓力的來源。根據2015年的「香港精神健康調查」,每7個人就有一個有著不同程度的精神健康需要,包括輕度的抑鬱和焦慮情緒。而根據醫院管理局(醫管局)資料顯示,於2014/15年度,超過210,000名病人於醫管局接受各類型的精神健康服務,包括住院、門診及社康服務,香港人精神健康狀況令人實在令人擔憂。而食物及衛生局於今年四月中發佈的精神健康檢討報告,亦有提及兒童及青少年精神科個案,五年間增幅逾五成,2015/16年度達28,800宗,兒童及青少年精神健康狀況實在不容忽視。

公立醫院診症輪候時間長宜盡早就醫有助減少悲劇發生
政府在有限的資源下,公共精神健康醫療服務往往出現求過於供的情況。根據醫管局網站轄下精神科門診新症輪候時間資料顯示(2016年4月1日至2017年3月31日),不同聯網的精神科專科門診(穩定新症)輪候時間由42至165週不等,新症輪候時間中位數約92週左右。輪候時間越長對患者的病情影響越大,當中包括患者未能如常上學或工作,嚴重影響患者的學業或與人相處,甚至會令患者社交技巧和自信心受損,自我形象低落,對家人做成困擾及經濟負擔,所以,及早接受治療可以避免患者的病情惡化,亦可讓患者盡快康復,減低對自身及其他人的負面影響,有助減少自殘或自殺等悲劇的發生。

「醫 社 商」携手合作為兒童及青少年提供多方位支援
為了讓有經濟需要而備受精神困擾的人士能及早獲得治療及獲得適切的支援,周大福慈善基金捐助超過港幣五百萬予新生會,並於2016年9月開始進行一個為期2年的「周大福慈善基金─精神科醫療資助計劃」。計劃目的是希望讓全港有經濟困難和正在輪候公立醫院精神科門診的兒童及青少年,在輪候期間能及早接受私家精神科醫生治療,以免延誤病情。預計受惠人數約為500人。成功申請之轉介個案可獲資助到指定私家精神科醫生接受治療,而受惠者須每次支繳付港幣200元 (綜援受助人可獲豁免),診症費及藥物費用已包括在內。是次精神科醫療資助計劃除獲得基金會捐助外,亦共有10位私家精神科醫生參與。

「周大福慈善基金─精神科醫療資助計劃」是「醫 社 商」合作的先導計劃,成功申請之轉介個案除可獲資助到私家精神科醫生接受治療外,新生會亦會因應個案不同的需要提供多元化的跟進服務包括家庭輔導、治療小組、心理評估及輔導以及自閉症青少年的個人、家庭及小組服務等。
「周大福慈善基金─精神科醫療資助計劃」內容
申請資格
1. 香港居民(25歲以下兒童及青少年優先)
2. 有經濟困難需要者
3. 正輪候公立醫院精神科門診人士
申請辦法
申請者須經由醫生或社工(包括新生精神康復會、社署轄下單位、社會服務機構、醫管局轄下醫院),填妥一式兩份申請表及連同證明文件(包括申請人香港身分證副本、預約精神科門診登記證明及家庭入息證明副本),郵寄至「周大福慈善基金─精神科醫療資助計劃」辦事處,詳情可聯絡新生精神康復會3552 5286 或 登入 http://ctffunding.nlpra.org.hk
報咗警?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞