抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
大家記住除咗接受藥物治療(精神科醫生)以外,更加重要嘅係留意自己嘅情緒。所以有需要嘅一定要搵心理輔導/臨床心理學家去處理

賽馬會心導遊計劃 - 情緒GPS(免費)
https://www.egps.hk/individual-group-registration

心晴行動慈善基金($100/次)
http://www.jmhf.org/jmhf-web/
以上兩個係坊間一啲NGO所辦嘅心理輔導計劃,由於受到資助所以價錢比較平,由經驗輔導員進行一啲簡單嘅心理治療,至於臨床心理學家收費較貴($1000/h起)

此外,受到情緒困擾嘅你如果想一齊傾計嘅話歡迎留低tg, 我哋已經有group
我會不停期情緒非常低落 只會諗D傷心野同聽D sad歌 又會係咁諗D傷心野 有時會忍唔住喊 咁樣算唔算有少少情緒病
其實點解有人可以唔抑鬱 其實有無人可以
定個個都人前快樂
我都會 但通常喊完就會好返好多 好驚自己都有情緒病
已經連喊都唔想喊
麻木晒
我好易喊 已經唔太控制到
我覺得要睇吓有冇影響返工或者返學,社交等等
如果有就要睇醫生
抒發下都唔係件壞事
https://youtu.be/luKsQaj0hzs

大家可以睇下,其實佢講得好岩,所謂ge抑鬱症/情緒病,係由所謂ge 血清素不足假說發展出黎,但血清素不足根本係一個無辦法測量ge野,而所謂ge chemical imbalance(即係病因)其實只有食d精神科醫生俾你ge藥而造成,個腦一開始自己係唔會有所謂ge chemical imbalance 情形
不過關於血清素不足呢樣野,其實唔知係雞先定蛋先
可能係因為長期唔開心而導致血清素不足,或者係有啲人天生血清素不足所以容易有抑鬱
留個名先
唐詩
你識我?
你都識我,嘻嘻
愛你

食左藥好攰
訓左11個鐘都好攰
又要訓午覺
浪費晒d時間
無精力無動力
又未搵到工
就算搵到都唔知做唔做得長
就來30歲
男朋友又無
唔想出街識人
摺係屋企
唔想lonely forever
身邊朋友個個結婚生仔
我真係好無用呀
抑鬱日日爆情緒好辛苦
幾時先有勇氣自殺
或有有咩意外整死我都唔介意
等陣拍拖拍到愈尼愈抑鬱就仆街
您係全日都係咁定某段時間係咁
點解會愈來愈抑鬱?
您諗下
如果佢唔理解您
甚至覺得您好煩
成鳩日負面
之後飛咗你
乜您真係覺得您仲受得起挫折咩
純粹個人諗法 冇惡意
抑鬱日日爆情緒好辛苦
幾時先有勇氣自殺
或有有咩意外整死我都唔介意

兄台,你既想法同我一樣

日日心情差真係比一般人活得辛苦

但係自殺既人,佛家話自殺死後每日都要重覆生前痛苦經歷,所以千萬不要

所以我唔諗自己,會諗上天幾時恩賜個交通意外比我死
重有,煩惱佳因生活太多憂慮,挫折挫敗,得失 引致的情緒起伏 更甚

所以,有時我會突然諗到今晚係我人生最後一晚,聽朝醒唔返,心情就會舒緩一下,安心睡一晚咁多多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞