抑鬱症圍爐區(2)

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
我覺得最重要唔係唔諗,係要搵方法令自己接受佢,學識同呢種情緒相處。 巴打平時有無點樣宣洩負面情緒?

我好明白您感受,自己係過來人,我中三開始不停走堂走到大學,無人明自己/ 個個都話自己無用,唔識睇開d/唔識控制情緒..

最諷刺既係,所有情緒/精神相關既病都係因為病人之前「過分控制情緒」....
男朋友上個月出軌之後冇耐抑鬱復發
抑鬱最大嘅感覺係已經感受唔到任何感覺,以前咩有抑鬱嗰時成日誤解抑鬱咪就係好sad好唔開心,但親身經歷過之後發覺根本唔係咁,大多數時候我都係冇情緒,冇開心亦都冇難過,就只係一個空殼,呢種空洞嘅感覺其實先係最難受
我想自殺,但我唔想死,有冇人明呢句,我依家日日就處於呢個狀態
睇醫生啦
相信你心中一定非常痛苦,才會如此寫下你的心聲!雖然,我並未完全了解你,但我明白置身痛苦中是怎樣一回事。有些人在困苦之中,會選擇放棄自己,不知道你是否也有這自殺的念頭?

無論你是否想過放棄自己,我也希望你不要將困擾藏在心裡。因為人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事、有趣短片,也有與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。您更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
過來人

如果唔嚴重既, 可以買維他命B 雜食, 食返2星期睇下有冇改善.
維他命B 有助補充血青素, 食多D 蕉都可以, 唔開心就食粒糖. 拿部電話出來睇返以前D 開心相

其實如果情緒維持一段唔短時間, 突然有事發事導致突然心情有好大轉變, 自己走唔返出來都係需要睇醫生.
睇醫生雖然貴, 起瑪過千, 但你會得到醫生既開解, 同埋得到係亂諗野既時候既 解決/ 減輕方法.
最重要係拿藥.

我覺得最重要既藥唔一定係血青素, 抗焦慮既藥. 以上既藥要食一段時間先有作用, 但立竿見影個粒係鎮定劑, 亂諗食, 食一粒, 有自殺既念頭食一粒. 腦袋即刻平靜. 訓覺時亂諗野導致訓唔到又可以食.

當然就小心上癮.... 但可以短暫解決痛苦個一刻. 起瑪暫時比個腦休息, 訓到覺. 個人會無咁恢, 無咁累..

我依家無食血素藥, 但都會KEEP 住食維B. 一好焦慮, 胡亂諗野都會食鎮定劑... 當食哂既時候我諗我都要返去找醫生拿藥...
斷唔到尾...
最怕變左過份倚賴鎮定劑
都係睇私家精神醫生處方?
鎮靜劑要醫生處科
突然想自殺 情緒失控可以食
我唔肯定自己有冇,但我感覺自己嘅eq同aq都比一般人低,又受唔到刺激,少少事都放到好大釋唔到懷,順風順水時好似正常人咁,但一有咩唔如意同挫折就會情緒極度低落去到谷底走唔返出嚟,最近俾人刺激到,已經低落左三日,完全集中唔到精神,野都唔想講句,前兩日樣衰到自己哩埋喪喊又係咁諗自殺,想問我係咪有抑鬱?
持續幾耐
之前有冇試過?
小學已經開始思考人生意義,會諗自殺但唔夠膽做
情緒低落就間歇性,3年前遭遇挫折後開始增加次數,每月都超過一半時間係唔開心,做野冇晒動力同唔受得刺激。不過如果冇事冇幹我又避開唔諗d負面野都可以做返個正常人同人正常交流,徽結係有冇野刺激到我觸動到我情緒,同埋我而家係好敏感好易受觸動,一旦情緒被觸動我會持續唔開心好耐平伏唔同
同埋之前都有試過,總之一遇挫折就會持續情緒低落至少一年,靠做運動令自己舒服d
有冇失去興趣 訓唔到覺 冇胃口 失去動力?
有失去興趣,但逼自己唔好放棄so far仲keep到,雖然已熱情不再
冇訓唔到覺,相反訓極唔夠唔想起身面對生活
有肚餓感覺但冇食慾,尋日冇食lunch但做左2個鐘gym冇停過亦唔想停,係發洩定有病?以前唔開心都大概係咁不停循環。
真係有抑鬱嘅徵狀 建議盡快求助
長期既孤獨感係會令到個人有抑鬱症。

建議可以養下寵物。
細個果陣有冇發生d 重大事件有創傷?
認真思考過後,可以答你冇。
唔知係咪我天生悲觀,睇野睇得好灰,咩都係向負面嗰方面諗。
可能因為我係完美主義者,成日逼到自己好辛苦,仲有強逼症。
咁又冇,都唔知點解自己會咁,細細個諗野已經好灰好悲觀
養龜囉,點會唔比。 養隻陸龜夠陪到你終老
呢到有冇人有疑病症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞