(花生中文補習佬大戰) 林狗公大戰吹吹

397 回覆
389 Like 109 Dislike

今次返得鄉下
質疑佢教學可以討論
但佢學歷似乎其實已經好過絕大多數中文老師

條友講野難聽到

不過syl姐又真係幾正 腿又長
篇文真心幾高質,尤其是對比上面有人Post出嚟既吹吹範文
不過,佢自己勁,未必教到學生都一樣勁。篇文入面引用咗好多典故,無睇書睇返三五七年係寫唔出。

公道講句,吹吹既教學方向係幾好,貼地、平民、一般學生易跟。但係所謂技巧,係要建基於一定既語文基礎上。如果吹到有Skills就萬能,妄顧根基;甚至自己基礎都未打穩,就一味講Skills,就好容易出事。
其實YY借呢條女把口講野啫 佢留言之前實有問準YY先
考黎做咩 萬一失手咪碌柒
stright 5**都係會比你地屌架喇
本身AL 3A中大中文碩士
5**學生最多又係佢
TITLE係行內已經贏曬
完全睇唔出佢考DSE既意義係邊
Syl算正? 嗰陣Cliff Yeung佢走出嚟抽水 大把巴打話佢一般
無波路係連登仔心中都扣十萬分啦
公道講句
其實AL考既卷同DSE考既方向完全唔同
而YY CE又係考舊制,即係又係同DSE考既方向唔同
其實真係證明唔到佢實力

舊制CE中文考兩份卷:
Reading + Writing
Reading分閱讀理解同讀本問題,前者難度低過DSE好多,係真係弱智嗰種。後者同依家12篇文言範文既理念相似,但文章全部唔同咁濟。
Writing就真係考返命題寫作,即係DSE嗰種
而YY CE係得B,實力未算最TOP,而且分卷成績佢又無講過;

而AL中化就考五份卷:
實用文寫作-似DSE綜合卷,不過無聆聽,無分咩整合拓展見解論證,純綷比個題目你,要作返篇文出嚟,同DSE模式唔同
閱讀理解-考速讀為主,同現今DSE模式完全唔同
聆聽-DSE已經Cut到無影
說話-似DSE
文化問題-DSE已經無呢份卷

總括而言,就算YY AL考到A,極其量都係證明佢有料教說話,其他卷佢都係無證明過自己實力。尤其是卷一、卷二,到底卷一佢啲技巧係咪真係用得著?卷二佢當年CE又係考咩Grade呢?用佢方法去寫文又係咪真係會高分呢?

而大學時期嘅YY LAM更加係精研文言古籍,即係加加埋埋五、六年無落過場考公開試。
因此,就算佢AL 3A,都唔代表佢有實力考DSE。DSE中文更加唔係易過AL嘅試。
以讀到書補習界黎講仲唔高質咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞