(花生中文補習佬大戰) 林狗公大戰吹吹

397 回覆
389 Like 109 Dislike
還我蕭源
老師唔係聖人 補習老師更唔係
林溢欣主動出post追擊徐永豪
到底係為左公理? 定係為左自己利益呢
發夢夢到徐永豪轉左會之後 欣師收生急降 所以前所未有地參與遵理優惠
吹吹怕事
擺明毒撚性格
香港人開始識得將垃圾分類?
其實肥蕭去咗邊
佢ig仲打現代首席 但係現代個網無佢
係吹吹未做補習天王之前 我補過佢既中文 小班教嗰類 佢份人好好 會同我地傾計呀 超哂時都會繼續教 同埋我真係學到野既

非打手
今次yy好似冇錯

就算喺篇文入面吹都無話過亂吐蔗渣係啱/認同佢個做法,係個學生理解唔啱,強行將佢屈入文元素,弄巧反拙
題外話 若你從文學角度問我:重遊舊地見到長輩食蔗吐渣云云 想帶出和而不同嘅道理,可以嗎?

當然,和而不同亦屬於老生常談,難免俗套,但如此寫又有何不可?所謂扣題,只係考評局制度下嘅怪獸,考生做嘅就只會係,係更好嘅制度出黎之前默默承受,而老師不論日校、補習,就要係呢方面指導學生。

當考評制度有利自己教學時便為其歌功頌德,話自己思維、扣題緊貼題目要求,造辭遣句妥貼圓足云云 。不利於自己時,便要與資深老師開會探討dse問及愛情觀嘅妥當性。輸打贏要至此,亦可以為師?
食緊皇家飯
想問下點搵年報篇文出黎睇
定係一定要去EAA買?
屌你老母垃圾吹,上堂最撚鍾意講高登啲gag,派成堆文化垃圾野比人背,最尾中少少就射到成地都係,又成日上堂串尻yy lam,咁遲比人開波都算係咁啦
如果文化係垃圾野
建議你唔好考中文dse
有無得睇吓篇文
eaa sample Q3 萬人敵 個篇
唔好曲亂我,我係話佢派嗰堆係垃圾野,成座山咁高,先用到少少,除非你其他科穩5**,否則絕對唔值得投資。
其他卷咩分數?
上面班吹吹打手,不如睇清楚Andrew Yim篇文個分析先護主

從來最大問唔唔係吹吹叫學生背文,亦唔係佢教人硬塞文化點。

YY同Andrew講既係吹吹教既範文本身就係錯,係就算題目exactly係吹吹條自擬題目都係錯。
因為根據考評出題理念,「重遊舊地有感」係唔可能扣落「和而不同」,因為「重遊」、「舊地」基本上係好難同「和而不同」扯上關係。如果吹吹真係有料、明考評理念既,佢自己出條題目就唔可能係「重遊舊地有感,且明白了『和而不同』的精神」。
而吹吹篇文就係做唔到同時扣「重遊」、「舊地」同「和而不同」,所以就算今日2018 DSE題目係同吹吹出嗰條一模一樣,吹吹篇文都唔會拎到高分。
依家考評局就係見到有條柒頭上網咁教,所以專登喺考評報告到屌佢,等大家知醒。

因此,退一萬步去講,就算吹吹無叫人背文,無叫人強行用文化,有教人變通,但佢都係教錯書呀!就算你將甘蔗轉做木瓜湯,將和而不同轉做仁義禮智,都係錯!

而吹吹喺2018 DSE當日仲拎篇文出來打飛機,話自己貼中,已經係另一點佢柒既地方 都唔講佢當日覆學生報喜嗰啲CAP圖了

其實YY同吹吹鬧交都鬧咗成晚,依家先有人上連登開Post,仲要一開Post就成班護主犬跳出嚟吠....明眼人一睇就知乜事啦
徐永豪啲打手嘅智商有你一半就好
不過上佢堂啲智商點會高
唔係我曲亂你 係你自己詞不達意
都無可否認 佢派嘅筆記配套太多
但我諗即使佢冇講過唔同materials嘅輕重先後(雖然佢有 )有能力嘅學生應該自己分到?
相對之下 某本分上下冊嘅甚麼必備更誇張吧
阿媽係女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞